CD: The Chemical Brothers - We Are The Night

Het onverwachte van chemicaliën mixen is de uitkomst. Soms gebeurt er niets, een enkele maal ontstaat er een explosieve reactie, af en toe een kleuromslag, een vuile stank of een prettige smaak. Tom Rowlands en Ed Simons, aka The Chemical Brothers, komen dit jaar ook weer met enige nieuwe brouwsels op de proppen. Twaalf om precies te zijn en onder de noemer 'We Are The Night' zijn ze gebundeld tot hun zesde studio-album.



Chemistry 101
Het scheikunde-experiment begint met de intro 'No Path To Follow' als een duistere Aphex Twin en gaat over in de tweede en meer dan zes minuten durende titeltrack. Die ontpopt zich als een Beat-it basslijntje vermengd met vele electronica-samples. Het pakkende ritme en het dronische 'We Are The Night' komt halverwege tot een eruptie van electrosounds, maar grijpt je nergens bij de keel. Bij het derde nummer komt de aap eigenlijk al uit de mouw: het is een duidelijk allegaartje. Chemische stoffen bij elkaar en in elke erlenmeijer borrelt een ander resultaat naar boven.

'We Are The Night' is één van de meest gevarieerde albums uit het oeuvre van het duo. Dat kan ook liggen aan de uitgebreide collaboratielijst van deze plaat. Ditmaal geen Q-Tip (A Tribe Called Quest), Kele Okereke (Bloc Party) of Magic Numbers, maar onder andere The Klaxons, Midlake en Willy Mason. Ook Rapper Fatlip draagt zijn steentje bij op 'The Salmon Dance', maar dit nummer slaat als een lul op een drumstel. K3 meets Banana's in Pyjamas zeg maar. Je knalt er een kinderserie onder en het kan zo om 7.30 uur op Nickelodeon.


Een echte knaller zoals 'Galvanize' op de laatste cd, 'Push The Button', blijft helaas uit. De huidige single 'Do It Again' doet het weliswaar goed in de lijsten, maar zal 'Galvanize' qua populariteit niet inhalen.
Het eindresultaat is een semi-bevredigend zesde album van The Chemical Brothers, maar een brede smaak is wel vereist. Electronica en sample-freaks komen voldoende aan hun trekken, maar het algemene beeld laat een manusje van alles zien.


Label AstralWorks Datum: 29 juni 2007 Waardering: