DVD: Wallace and Gromit

Animatiefilms zijn de laatste jaren niet meer weg te denken uit het filmlandschap. Dreamworks en Pixar toveren de ene na de andere film uit de computer, waardoor computergeanimeerde films de normaalste zaak van de wereld zijn geworden. Gelukkig is er ook een studio die de zaken flink anders aanpakt. Aardman Animation werkt namelijk met zogenaamde Claynimation: poppetjes en decors die uitsluitend uit klei bestaan. Een flinke klus, want elke frame moet gekleid worden, maar het levert een bijzonder origineel resultaat op. Het succes begon eigenlijk met een drietal korte filmpjes van het merkwaardige duo Wallace & Gromit; een Britse uitvinder met zijn briljante hond, die beiden een voorliefde hebben voor kaas. Na deze kortere filmpjes werd het tijd voor een volledige film: Chicken Run. Deze film over kippen die proberen te ontsnappen van de boerderij was zo'n succes dat de weg vrij lag voor het speelfilmdebuut van Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit. Sinds kort is deze typisch Britse film op DVD te koop.

Ice Princess Cover


In The Curse of the Were-Rabbit zien we hoe het hele dorp Tottington Hall zich opmaakt voor het groentefestival dat elk jaar wordt georganiseerd. Bijna alle inwoners kweken met de grootste zorg de mooiste pompoenen, meloenen en wortels en hopen zo kans te maken op een mooie prijs. Maar het gaat niet allemaal van een leien dakje: overal in het dorp duiken vraatzuchtige konijntjes op die aan de groentes knagen. Voor Wallace & Gromit een mooie manier om hun originele uitvindingen nuttig te maken. Met hun bedrijfje Anti-Pesto vangen ze op allerlei manieren de konijntjes om ze vast te zetten tot na de wedstrijd. Op zich gaat alles goed, totdat Wallace besluit een konijntje te hersenspoelen om hem zo van de groente af te krijgen. In eerste instantie is het konijntje vies van groentes en denkt Wallace dat ze voorgoed verlost zijn van de hongerige konijntjes. Schijn bedriegt, want er is een nieuwe dreiging: een gigantisch konijn met een dito honger duikt op en gooit roet in het eten. Wallace & Gromit proberen het konijn te stoppen, maar als duidelijk wordt waar de dreiging vandaan komt wordt het er niet makkelijker op.




De eerste speelfilm van Wallace & Gromit is niet alleen erg origineel vanwege de methode waarop de film gemaakt is, maar ook qua verhaal en sfeer is de film een klasse apart. De decors roepen de sfeer op van een echt Engels dorp en de karakters passen er perfect in thuis. Al is het verhaal met regelmaat vrij absurd en ziet het er niet allemaal even realistisch uit, het bioscoopdebuut van Wallace & Gromit kan met recht een succes worden genoemd. Er zit flink veel vaart in het verhaal en de film zit boordevol humor.



Ook de DVD van The Curse of the Were-Rabbit is dik in orde. Naast de film (die zowel gesproken als ondertiteld beschikbaar is in het Engels en Nederlands) vind je ook nog een aantal leuke extra features. Zo kun je een leuke commentaartrack afspelen waarbij de regisseurs Nick Park en Steve Box aan het woord komen. In een viertal andere features kun je zien hoe Aardman Animations met klei een animatiefilm kan maken en hoe dit specifiek is gebeurd bij The Curse of the Were-Rabbit. Erg leuk om eens te zien en het wordt vooral duidelijk hoeveel werk en hoe moeilijk het is om met klei te werken. Dit laatste komt ook terug in het korte filmpje over de geschiedenis van Wallace & Gromit. De DVD bevat ook nog een aantal scènes die de film niet hebben gehaald of waarin driftig is geknipt. Tot slot kun je de DVD ook afspelen op je computer, waarbij nog een paar extraatjes beschikbaar komen. Hierbij moet je denken aan een kleurplaat, een link naar de site en wallpapers.



De eerste speelfilm van Wallace & Gromit is erg de moeite waard. Niet alleen vanwege de prachtige techniek en de innemende karakters, maar ook door het grappige verhaal en een flinke dosis humor. De sfeer die de film ademt en het vlotte verloop van het verhaal maken The Curse of the Were-Rabbit tot een echte Must See! Ook de release op DVD is prima; helder scherp beeld en goed geluid. Als Aardman Animation dit niveau aan kan houden dan kan ik in ieder geval niet wachten op de volgende avonturen van Wallace en Gromit.



Label: Dreamworks / Aardman Animation Releasedatum: 23 februari 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!