Project Hikari

Square Enix heeft een speciaal R&D-team waarin ze een idee uitwerken tot prototype, de Square Enix Advanced Technology Division. De onderzoekers vroegen zich wat af: wat als je in een manga zou kunnen stappen, hoe zou dat zijn? Project Hikari is het prototype om daar antwoord op te geven.

Project Hikari is een VR-project van de afdeling research and development van Square Enix. De demo op de Tokyo Game Show gebruikt de HTC Vive, maar Oculus-ondersteuning hebben ze ook al werkend. PlayStation VR zou ook moeten kunnen, maar daar zijn de makers nog niet klaar mee. De Unreal Engine 4 wordt gebruikt om jou, als lezer, de manga in te laten stappen. De demo gebruikt een NVidia GTX 1080 en draait op Windows 10. De bedoeling is dat door deze technologie lezers een geheel andere ervaring geven in een nog nooit eerder vertoond perspectief. Oke, maar wat betekent dat? Er is maar één manier om erachter te komen, dus ik zet de Vive op mijn hoofd om te snappen wat er zo baanbrekend is.

Project Hikari (Foto: Maybe/Square Enix)
©MAYBE/SQUARE ENIX

De manga Tales of Wedding Rings van Maybe wordt in de demo gebruikt om mij te laten ervaren hoe het is om de manga te lezen met Project Hikari. En dat is in één woord fantastisch. Waarom dan? Allereerst zijn de shaders en belichting helemaal in de stijl van een manga. Dan is er de besturing. Je kunt zo'n raam in- en uitzoomen door middel van de Vive-controller. Je kunt raampjes ook verschuiven, zodat je jouw gewenste stripvenster voor je neus hebt, wat gemakkelijker focust. Pagina's omslaan is natuurlijk ook mogelijk.

Project Hikari (Foto: Maybe/Square Enix)
©MAYBE/SQUARE ENIX

Het fantastische? De personages komen tot leven. Je kijkt naar een animatie in manga-stijl. Soms kruip je in zo'n raam om midden in de actie te staan. Wow. De personages bewegen prima, het ziet er scherp uit, al blijft de VR-kinderziekte bestaan: het screendoor-effect, je ziet het raster zeg maar. Omdat dit een heel rustige VR-ervaring is valt het meer op. Is het storend? Nee, juist omdat het allemaal in een comic met eigenlijk al een raster erover gebeurt geeft het net nog wat extra effect.

Project Hikari (Foto: Maybe/Square Enix)Project Hikari (Foto: Maybe/Square Enix)
©MAYBE/SQUARE ENIX

Ik zie het al voor me: een PSN-service waar je manga's zo in VR kunt bekijken. Dat zou voor mij wel een reden zijn om meteen naar VR te stappen. Maar of en wanneer en wat er met deze techniek gaat gebeuren is nog helemaal niet bekend. Het is een concept, en ze weten nog helemaal niet of er een eindproduct uit gaat komen. De screenshots moet je in 3D bedenken, en dan snap je hopelijk dat dit echt heel tof is.

Project Hikari (Foto: Maybe/Square Enix)
©MAYBE/SQUARE ENIX