Devolver Digital @ E3 2015

4. Enter the Gungeon

Wat krijg je als je een twinstick shooter, Diablo en Zelda in een blender gooit? Een indrukwekkende game met de toepasselijke naam Enter the Gungeon. Dit is een game waar je behendigheid en reactiesnelheid tot het uiterste wordt gedreven.

Het eerste dat opviel tijdens het spelen van de demo was het hoge niveau van details die ontwikkelaar Dodge Roll (hoe toepasselijk wil je het hebben) in Enter the Gungeon heeft gestopt. Op dit moment zitten er namelijk ruim 130 wapens in de game en het is de bedoeling dat er in de uiteindelijke game een totaal van 200 wapens inzitten met elke hun unique eigenschap en animaties. En hoewel het spel er simpel uitziet is het zeker een leuke game om te spelen.

In essentie is Enter the Gungeon een dungeon crawler twinstick shooter. Je kiest een personage met ieder zijn of haar speciale eigenschappen. Zo is bijvoorbeeld één personage sneller en heeft de andere betere armor. Een ander leuk detail is dat al speelt met personage met meer armor en je wordt geraakt hij zijn helm verliest. Vervolgens is het de bedoeling om steeds dieper de dugeon in te gaan en hoe verder je komt lastiger de vijanden – genaamd Cult of the Gundead - worden.

Enter the Gungeon

Het grappige is ook dat de vijanden daadwerkelijk gebaseerd zijn op ammunitie. Tussen al het schieten door is het ook van wezenlijk belang dat je de dodge roll gebruikt hiermee ontwijk je niet alleen vijandelijke kogels, maar ben je ook voor een halve seconde onkwetsbaar en dat geen overbodige luxe. Want de game wordt lastig, erg lastig. Het voelde daardoor steeds weer als een overwinning als ik mijzelf door de kogelregen en vallen had gemanoeuvreerd. Sommige verdiepingen hebben ook een winkel, genaamd ‘Foyer’. Hier kun je tussendoor extra ammo en hartjes kopen. Ook is dit je checkpoint waarvan je via een telepoort terug kunt gaan naar de verdieping waar je bent geëindigd. Tevens zul je tussen de verdiepingen door ook de meest diverse bizarre bazen – die zeker niet hadden misstaan in een of andere rare Japanse game - moeten verslaan.

Maar Enter the Gungeon is niet alleen maar hersenloos schieten van punt a naar punt b. Dodge Roll heeft de game zo opgebouwd dat ik ook werd uitgedaagd om de verdieping helemaal te onderzoeken. Want er zijn ook genoeg extra wapens en speciale items verborgen. Ik moet ook even glimlachen toen ik alle vijanden in een kamer hand omgelegd en er in eens grootte schatkist tevoorschijn kwam. Ook betrapte ik mijzelf er op dat ik alle potjes steeds aan het slopen was om extra hartjes en ammo te zoeken. Ik hoef niemand uit te leggen waar dit gedrag vandaan komt lijkt me.

Enter the Gungeon

In eerste instantie wist ik niet van te voren wat ik kon verwachten van Enter the Gungeon, maar na een half uurtje spelen was ik overtuigd dat deze game meer te bieden heeft dan je zult denken. Deze game is ideaal voor de momenten dat je eigenlijk geen tijd hebt voor een game met een urenlang verhaal, maar wel voor even tussendoor een leuke actie-game, die ook nog eens bijzonder uitdagend is. De game zal uitkomen op pc en Playstation 4, Mac en Linux. Dodge Roll vertelde wel dat ze een Xbox One-versie niet hebben uitgesloten, maar daar konden ze (natuurlijk op de Playstation Booth) geen uitspraken over doen.