Endless Legend
Het is een nichemarkt waar weinig gamers iets mee hebben, 4X-games. Toch is er zo nu en dan een game die het bijzonder goed doet. Endless Space is zo’n spel. Met een miljoen verkochte kopieën was het twee jaar geleden een succes in het genre. Nu komen de makers met een nieuwe 4X-game, Endless Legend. Weet deze het succes te evenaren? Tijdens een presentatie op Gamescom heb ik geprobeerd een antwoord op deze vraag te vinden.
Endless Legend speelt zich af in hetzelfde universum als Endless Space. Je hebt de keuze uit acht facties, waarbij elk een eigen specialiteit heeft. De een is gemaakt voor oorlog, de ander voor diplomatie en weer een ander gedijt het best bij vrede. Het doel is hetzelfde als elke andere 4X-game: explore, expand, exploit en exterminate. Het belangrijkste in de game is een grondstof genaamd Dust, die volgens de makers het best te vergelijken is met Spice uit Dune. Er zijn meerdere grondstoffen, maar Spice is de belangrijkste.
De gameplay is turn-based. Per beurt bepaal je op een bordspelachtige kaart wat je gaat doen. Je kunt op onderzoek uit met een legereenheid, gebouwen bouwen en nog veel meer. Aan het begin van het spel bepaal je waar je met jouw stad begint. Hieruit blijkt dat Endless Legend niet aan easy gaming doet: de keuze is direct bepalend. Elke tegel rondom je stad staat voor een bepaalde hoeveelheid grondstof die je per beurt binnenhaalt.
Wanneer je op pad gaat met je leger heb je ook de beschikking over een held. Deze is sterker dan de gewone troepen en boost je overige eenheden. Mocht je een andere factie tegenkomen, kun je bijvoorbeeld diplomatieke onderhandelingen starten maar je kunt er ook op los meppen en proberen ze te verslaan.
Om te kunnen vechten zul je influence moeten inzetten die je in de loop van het spel verdient. Wil je een factie aanvallen waar je op goede diplomatieke voet mee staat, dan kost het je meer influence om te kunnen aanvallen dan wanneer je al in staat van oorlog verkeert.
Als je besluit te vechten, ook dan heb je weer verschillende keuzes te maken. Omdat elke eenheid in je leger apart te besturen is, heb je een flink aantal opties qua strategie. Tel hierbij op dat de kaart ook aan hoogteverschillen doet en je kunt alle kanten op met jouw troepen. Door deze grote verscheidenheid is geen gevecht in de game hetzelfde.
Samengevat is er gigantisch veel te doen in de game. Je kunt en moet bijzonder veel keuzes maken. Alles lijkt er dan ook op te wijzen dat Endless Legend een game is die goed in elkaar zit en zo uitgebreid is dat elke keer dat je het speelt het anders is dan de vorige keren. Het is groot, lastig en elke keer verschillend. Kortom, alles wat je als strategiefan wilt zien in een 4X-game.
Endless Legend draait sinds april in een beperkte early access en is aan het einde van deze zomer te koop voor Windows via Steam.