1 op de 4 woningeigenaren heeft zorgen om financiële situatie, snap jij dit?

Bijna 1 op de 4 (22,8%) woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft aan zich zorgen te maken om hun financiële situatie. 1 op de 5 zegt moeite te hebben om de hypotheek te kunnen betalen. Kun jij dat begrijpen?

Zuinig aan doen om de hypotheek te kunnen betalen (@Freepik)
Zuinig aan doen om de hypotheek te kunnen betalen (@Freepik)

Deze groep geeft aan stress, wakker te liggen, of een gevoel van machteloosheid of moedeloosheid te ervaren. Dit is een lichte stijging ten opzichte van een eerder onderzoek van NHG uit juni 2023, waar dit aantal 1 op de 5 was.

Bijna 2 op de 5 woningeigenaren met een hypotheek in Nederland (37%) geeft aan dat hun inkomen net genoeg of niet genoeg is om alle kosten en vaste lasten te kunnen betalen. Het grootste deel van deze groep (31%) geeft aan net genoeg inkomen voor alle kosten en vaste lasten te hebben, maar houdt verder nauwelijks iets over voor andere dingen.

Gekeken naar de afzonderlijke provincies dan is deze groep in Zuid-Holland, Groningen en Limburg groter dan in de rest van Nederland. In de provincies Utrecht en Drenthe is deze groep kleiner dan het landelijk gemiddelde. Het overige deel van de woningeigenaren met een hypotheek in Nederland (63%) geeft aan dat het inkomen ruim voldoende is om de kosten en vaste lasten te kunnen betalen.

Uitgavenpatroon aanpassen
Van de groep die aangeeft dat hun inkomen niet genoeg is om alle kosten en vaste lasten te kunnen betalen (6%) heeft bijna 3 op de 4 (71%) het uitgavenpatroon aangepast.

Van de groep die aangeeft niet voldoende inkomen te hebben onderneemt 1 op de 5 geen actie.

Gekeken naar de groep die aangeeft voldoende inkomen te hebben past 3 op de 5 (60%) van de respondenten het uitgavenpatroon aan. Aanpassingen in uitgaven worden met name gedaan op energie, boodschappen, horeca, vakantie en andere leuke dingen.

Betalingsproblemen
1 op de 5 (20%) woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft aan de afgelopen 12 maanden moeite te hebben gehad om de hypotheeklasten te betalen.

In de provincies Noord-Holland (24%) en Zuid-Holland (22%) is de groep deelnemers die aangeeft enige of aanzienlijke moeite te hebben met het betalen van hun hypotheeklasten het grootst. Daarentegen is deze groep kleiner in de provincies Utrecht (15%), Drenthe (15%), Gelderland (16%) en Friesland (16%).

Van deze groep vindt 3% het betalen van de hypotheeklasten erg moeilijk. Tegelijkertijd ervaart 80% van de respondenten weinig tot geen moeite bij het voldoen van hun hypotheekverplichtingen.

Betalingsachterstand
1 op de 20 (5%) woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft aan ooit achterstand op de hypotheek te hebben gehad.

Dit staat los van de omvang en het moment dat er achterstand was. Van alle woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft 1 op de 50 (2%) aan nog altijd een achterstand te hebben. 1 op de 1000 (0,1%) geeft aan een achterstand van drie maanden of langer te hebben.

914 stemmen , laatste: 10-05-2024, 20:33