Minister Faber wil vasthouden aan noodwet inzake asielcrisis

Minister Faber blijft van mening dat het kabinet noodmaatregelen kan treffen door te verwijzen naar het punt "buitengewone omstandigheden" in de Vreemdelingenwet. De Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer hebben de afgelopen twee dagen voornamelijk in het teken gestaan van discussies over de invoer van een noodwet vanwege een asielcrisis.

Veel Kamerleden hebben hun zorgen uitgesproken over deze aanpak, vooral omdat er bij een nnodwet noodmaatregelen kunnen worden genomen zonder voorafgaande goedkeuring van de Kamer. Gisteren bleek ook dat ambtenaren hier negatief op hebben geadviseerd.

Faber gaf vanmorgen aan overtuigd te zijn van een asielcrisis. "Ik kies voor het noodrecht en daar richten we ons op, want zo kan ik snel maatregelen treffen. Dit land verlangt naar veranderingen. Het beleid moet om; dat kan het snelst als ik een juridische asielcrisis kan uitroepen."

Volgens haar zijn er zeker mogelijkheden om de noodroute te verkennen, en ze gelooft nog steeds dat ze dat kan onderbouwen: "Ik heb veel waardering voor de ambtenaren, maar zij hebben een adviserende rol en het is uiteindelijk aan de minister en het kabinet om te beslissen wat we doen."

Tijdens het debat kwam ook ter sprake of er geen 'gewone' spoedwet kan worden ingediend, waardoor zowel de Tweede als de Eerste Kamer eerst goedkeuring moet geven voordat er maatregelen kunnen worden genomen. Faber ziet hier echter weinig in, omdat dit volgens haar te lang zou duren.