[OS] Brazilië pakt na 28 jaar weer beachvolleybalgoud bij de vrouwen

In de schaduw van de Eiffeltoren is vrijdagavond het eerste beachvolleybalgoud van de Olympische Spelen in Parijs vergeven. Dat leverde Brazilië voor het eerst in 28 jaar weer eens goud op bij de vrouwen - zaterdagavond wordt de mannenfinale gespeeld.

Jackie Silva en Sanda Pires pakten in 1996 in Atlanta het eerste beachvolleybalgoud bij de vrouwen, maar daarna won Brazilië de titel nooit meer. Ana Patricia en Duda konden daar verandering in aanbrengen, zij speelden naast de Eiffeltoren tegen Melissa Humana-Paredes en Brandie Wilkerson uit Canada.

Het werd een zinderende finale, waarin het Braziliaanse duo een kleine achterstand in de openingsset om wist te buigen naar setwinst na een paar razendspannende punten. In de tweede set domineerde het Canadese duo en dus was een beslissende derde set nodig, waarin de twee duo's het nog even met elkaar aan de stok kregen - na een gele kaart aan beide kanten en het inzetten van John Lennon's 'Imagine' door de DJ van dienst konden de speelsters er wel weer om lachen.

De set ging door en Ana Patricia en Duda maakten het af: goud voor Brazilië met 26-24, 12-21, 15-10. Brons ging eerder naar Zwitserland en wel naar Tanja Hüberli en Nina Betschart, die met 21-17, 21-15 van Mariafe del Solar en Taliqua Clancy uit Australië wonnen.