BMX'ster Veenstra pakt World Cup-podium, dubbel voor Claessens in bloedheet Brisbane

In het Australische Brisbane is het tweede World Cup-weekeinde van het jaar voor de BMX-racers afgewerkt. Zowel op zaterdag als zondag stonden er wedstrijden gepland in het hete en vochtige Brisbane, waar het op zaterdag bij bijna dertig graden ook nog eens begon te regenen.

Mannen elite, zaterdag
Joris Daudet ging aan de leiding, maar de Fransman smakte in de finale hard onderuit. Izaac Kennedy kon zo de leiding pakken en boekte een fraaie thuiszege, voor de Brit Ross Cullen en de Amerikaan Jeremy Smith. Dave van der Burg ging er in de halve finales uit, Ynze Oegema ging in de kwartfinales hard onderuit en in de achtste finales eindigde het voor Jaymio Brink en Jay Schippers.

Vrouwen elite, zaterdag
Merel Smulders werd in de finale onderuit gekegeld en bij die valpartij raakte Judy Baauw achterop. Manon Veenstra kon wel goed mee en pakte een mooie derde plek, achter de Zwitserse Zoë Claessens, die de torenhoge thuisfavoriete Saya Sakakibara wist te verrassen. Baauw bolde als vijfde over de meet, Smulders werd zevende. Indy Scheepers en Amber Walravens kwamen niet door de voorrondes heen.

Mannen onder 23, zaterdag
Rinke Oegema ging er in de halve finales uit, waarna de finale een flinke strijd werd. Jesse Asmus en Oliver Moran zorgden voor een Australisch 1-2'tje, terwijl Jordan Callum bij de laatste sprong onderuit ging vanaf plek drie. Marco Radaelli reed er bovenop en de Italiaan vloog al vallend als derde over de finish.

Vrouwen onder 23, zaterdag
De Australische Teya Rufus startte zeer snel en werd in de laatste meters nog uitgedaagd door landgenote Isabell May, maar die hield ze nipt achter zich. De derde plek ging naar de Belgische Aiko Gommers, Nederlandse vertegenwoordiging was er niet.

Mannen elite, zondag
De Brit Kye Whyte en Cedric Butti uit Zwitserland vochten bijna de hele finale om de winst, die in de laatste meters naar Whyte ging. Achter Butti werd het podium gecompleteerd door de Colombiaan Carlos Ramirez Yepes, die in de laatste bocht voorbij de Fransman Jeremy Rencurel kwam. Dave van der Burg dolf het onderspit in de halve finales, Jay Schippers strandde in de achtste finales en Ynze Brink kwam net als Jaymio Brink niet door de voorrondes.

Vrouwen elite, zondag
Claessens kende wederom een topdag en pakte zowaar de dubbel: net als op zaterdag versloeg ze Sakakibara, die het met plek twee moest doen. De Amerikaanse Alise Willoughby finishte als derde, Manon Veenstra maakte al vroeg een foutje en moest genoegen nemen met plek vijf. Merel Smulders kwam niet door de halve finales, Indy Scheepers en de gevallen Judy Baauw sneuvelden in de kwartfinales en Amber Walravens bleef in de voorrondes steken.

Mannen onder 23, zondag
Lange tijd leek Marcus Leth te gaan winnen, maar de Deen werd in de laatste meters voorbij gestoken door thuisfavoriet Oliver Moran. Leth werd wel tweede, voor de Nieuw-Zeelander Bennett Greenough. Rinke Oegema ging er in de halve finales uit.

Vrouwen onder 23, zondag
Wederom was het een Australisch onderonsje en ook dit keer was Rufus de snelste, net voor May. Het podium werd dit keer gecompleteerd door de Britse Emily Hutt.