Olympische Jeugdwinterspelen: Nederland eindigt met drie keer goud, Italië bovenaan medailletabel

In het Zuid-Koreaanse Gangwon en de bergen rondom Pyeongchang is donderdag de vierde editie van de Olympische Jeugdwinterspelen afgesloten. De laatste drie dagen kenden geen Nederlandse deelname meer, dat was vooral gericht op de eerder gehouden sporten en onderdelen, maar er stonden wel krakers als de ijshockeyfinale op het programma.

Snowboarden, halfpipe mannen
De thuisfans konden juichen: Lee Chae-un pakte met 88,50 punten in zijn tweede run het goud. De Amerikaan Alessandro Barbieri werkte zich met 84,75 punten naar zilver, terwijl brons met 83,00 punten naar de Japanner Ryusei Yamada ging.

Snowboarden, halfpipe vrouwen
Een 1-2'tje voor twee 14-jarige Japanse talenten: met 90,75 punten was het goud voor Rise Kudo, terwijl landgenote Sara Shimizu met 84,50 punten zilver pakte. Het brons ging naar de Zwitserse Lura Wick, die in haar eerste run met 78,00 punten beloond werd.

Langlaufen, 7.5km klassiek mannen
Een Duits feestje op het langlaufparcours: Jakob Moch ging er met het goud vandoor na een sterke slotfase, terwijl landgenoot Jonas Müller op 5,4 seconden zilver pakte. Het brons was op 6,9 seconden voor de Fransman Quentin Lespine, die twee kilometer voor de finish nog de snelste tussentijd noteerde.

Langlaufen, 7.5km klassiek vrouwen
Al vanaf het eerste tussenpunt was er één die boven de rest uit stak: Nelli-Lotta Karppelin uit Finland ging er met het goud vandoor, aan de finish was ze 10,5 seconden sneller dan de Française Agathe Margreither. De Franse ploeg kon twee medailles vieren, want op 12,7 seconden was het brons voor Annette Coupat.

Langlaufen, gemengde estafette
Na een sterk begin van Sarah Hofmann verloor Jonas Müller namens Duitsland de aansluiting met de kop, maar Lena Einsiedler bracht de ploeg terug en Jakob Moch maakte het af voor goud. Zilver ging op een handvol seconden naar Agathe Margreither, Gaspard Cottaz, Annette Coupat en Quentin Lespine uit Frankrijk, nét voor het verrassende Zwitserse team met Leandra Schöpfer, Nolan Gertsch, Ilaria Gruber en Maximilian Wanger - de Zweden grepen op een halve seconde naast de medailles.

Kunstschaatsen, ijsdansen
Het Franse duo Ambre Perrier-Gianesini/Samuel Blanc-Klaperman was een maatje te groot voor de rest, zowel in de ritmische dans als de vrije dans waren ze het best en met 155,35 punten leverde dat goud op. Zilver ging met 142,38 punten naar Olivia Ilin en Dylan Cain namens de VS, voor het Britse duo Ashlie Slatter/Atl Ongay-Perez (140,16).

Kunstschaatsen, vrouwen
De Japanse Mao Shimada, vorig jaar al de wereldkampioene bij de junioren, voegde daar nu jeugdolympisch goud aan toe met 196,99 punten - zowel in de korte kür als in de vrije kür was ze de beste. Zilver ging met 191,83 punten naar de Zuid-Koreaanse Shin Ji-a, de vicewereldkampioene junioren, voor de 183,20 punten van Shimada's landgenote Yo Takagi.

Kunstschaatsen, teamwedstrijd
Slechts vijf teams wisten een team op de been te brengen en het thuisteam ging er met het goud vandoor: Kim Hyun-gyeom, Shin Ji-a en ijsdansers Kim Jin-ny en Lee Na-mu pakten één punt meer dan de VS, met brons voor Canada.

Freestyleskiën, halfpipe mannen
Na brons op de big air kon Luke Harrold uit Nieuw-Zeeland nu naar zijn volkslied luisteren: goud met 94,25 punten in zijn eerste run. Het feest werd groter, want landgenoot Finley Melville Ives pakte met 92,50 punten zilver, voor de 85,00 van de Zwitser Alan Bornet.

Freestyleskiën, halfpipe vrouwen
Het deelnemersveld was met zes dames vrij beperkt, maar dat mocht de Chinese pret niet drukken: goud voor Liu Yishan met 92,25 punten, voor Chen Zihan met 83,75 punten. Het brons ging in de persoon van Kathryn Gray met 79,25 punten naar de VS.

Noordse combinatie, gemengde teams
De Noorse ploeg was het sterkst bij het schansspringen, maar langlaufend viel het fors tegen en het kwartet moest het doen met de vijfde plek. De Finnen startten als tweede, zakten met Eemeli Kurttila en Heta Hirvonen wat weg, maar mondiale subtopper Minja Korhonen bracht ze naar de leiding en Peter Raisanen maakte het af. Achter het gouden Finland was zilver voor Aljaz Janhar, Tia Malovrh, Teja Pavec en Lovro Percl Serucnik uit Slovenië, met brons voor Bryan Venturini, Giada Delugan, Anna Senoner en broer Manuel Senoner namens Italië.

IJshockey, vrouwen
Zweden won het goud in de eerste twee edities van de Jeugdspelen, Japan won vier jaar geleden in de finale van Zweden. De twee landen stonden ook nu in de finale en dit keer was Zweden voor bijna drieduizend toeschouwers een maat te groot: Tilde Grillfors en Ebba Westerlind scoorden in de eerste periode, Nellie Norén en Matilda Österman zorgden voor de 4-0 eindstand en Zweeds goud. Brons ging naar Duitsland, dat met 3-1 van Zwitserland won.

IJshockey, mannen
In de eerste drie edities van de Jeugdspelen stonden Finland, Canada, Rusland en de VS telkens in de halve finales, nu was dat uiteraard iets anders: Tsjechië verving Rusland bij de laatste vier en won zelfs met 3-1 van Finland, terwijl de Amerikaanse ploeg na shootouts met 6-5 van Canada won. De Canadese ploeg ging er in de strijd om brons ook aan na shootouts, nadat ze een 3-0 voorsprong tegen Finland uit handen gaven: 5-4. In de finale was het minder spannend: Mikey Berchild, JP Hurlbert, nog eens Berchild en Zane Torre brachten de ploeg met een 4-0 zege op Tsjechië naar het goud.

Curling, gemengde dubbels
Het Britse duo Callie Soutar/Ethan Brewster plaatste zich donderdagochtend met een 6-5 zege op Maja Roxin/Jonatan Meyerson uit Zweden voor de finale, dezelfde score die de Denen Katrine en Jacob Schmidt haalden tegen Ella Wendling/Benji Paral uit de VS. Het Amerikaanse duo won de strijd om brons met 7-4 van Zweden, waarna een spannende finale met 7-6 goud opleverde voor Soutar en Brewster - voor Schmidt en Schmidt was het hun tweede zilveren medaille, nadat ze dat bij de gemengde teams ook al wonnen.

Medailletabel
Italië eindigt uiteindelijk bovenaan met elf keer goud, drie keer zilver en vier keer brons. De Duitser pakten negen gouden medailles, vijf zilveren en zes bronzen, terwijl zowel Zuid-Korea als Frankrijk zeven keer goud wonnen. Nederland eindigde op de twaalfde plek, met drie keer goud door Angel Daleman, één keer zilver en één keer brons.