Olympische Jeugdwinterspelen: Shorttrackers onderuit op aflossing, Italiaans biatlongoud

In het Zuid-Koreaanse Gangwon gaat men gestaag door op de Olympische Jeugdwinterspelen. Woensdag was de vijfde dag, met hier en daar Nederlandse deelname, hoewel dat dit keer niet voor medaillesucces zou zorgen.

Snowboarden, slopestyle vrouwen
De piepjonge Katja Dutu en de al in de World Cup acterende Sam van Lieshout haalden namens Nederland beiden de finale, waarin een medaille er niet in zat: Dutu scoorde 75,25 punten in run één en werd daarmee zesde, één plek voor de 71,25 van Van Lieshout. Het goud was voor de Oostenrijkse Hanna Karrer met de 89,00 punten uit haar tweede run. De Nieuw-Zeelandse Lucia Georgalli pakte met 88,25 punten het zilver, voor de Tsjechische Vanessa Volopichova (87,00).

Shorttrack, gemengde aflossing
Kopvrouw Angel Daleman, Birgit Radt, Jonas de Jong en Nick Endeveld leken voorzichtig kans te maken op een plekje in de finale, maar met een glijpartij van Endeveld kwam daar een einde aan; de ploeg moest het doen met plek twee in de B-finale, achter Zuid-Korea. Het goud was, zoals eigenlijk iedereen op voorhand in kon vullen, voor China: Li Jinzi, Yang Jingru, Zhang Bohao en Zhang Xinzhe waren simpelweg een maat te groot voor de rest. Zilver ging naar de Amerikaanse ploeg met Jang Kyung Eun, Eliza Rhodehamel, Julius Kazanecki en Sean Shuai, voor de Japanse ploeg met Nonomi Inoue, Aoi Yoshizawa, Yuta Fuchigami en Raito Kida.

Freestyleskiën, slopestyle vrouwen
De Italiaanse Flora Tabanelli maakt dit seizoen al furore met een podiumplaats in de World Cup en daar voegde ze nu overtuigend goud in Gangwon aan toe: 90,50 punten in haar derde run bleek goud waard. Zilver ging met 81,50 punten naar de Chinese Han Linshan, voor de 78,75 punten van Muriel Mohr uit Duitsland.

Freestyleskiën, skicross gemengde teams
Goud voor Zweden op het crossparcours: William Young Shing en Alexandra Nilsson wonnen de grote finale, voor het Amerikaanse duo Walker Robinson/Morgan Shute en Lorenzo Rosset met zijn Zwitserse teamgenote Valentine Lagger.

Alpineskiën, reuzenslalom mannen
Liam Liljenborg ging na de eerste run aan de leiding, maar in de tweede run kon de Zweed het niet waarmaken: hij finishte niet. De Fransman Nash Huot-Marchand wist met een dijk van een tweede run iedereen achter zich te houden en vanaf zijn tweede plek op te klimmen naar het goud. Zilver ging op 0,93 seconden naar de Brit Zak Carrick-Smith, voor de Oostenrijker Florian Neumayer (+1,00).

Biatlon, gemengde estafette
Italië nam met startloopster Nayeli Mariotti Cavagnet de leiding, Carlotta Gautero en Hannes Bacher - ondanks dramatisch schieten - breidden die gestaag uit en slotloper Michel Deval maakte het zonder problemen af voor het goud. Zilver ging op ruime afstand naar Alice Dusserre, Louise Roguet, Flavio Guy en Antonin Guy namens Frankrijk, voor het Tsjechische kwartet Heda Mikolasova, Ilona Plechacova, Jakub Neuhauser en Lukas Kulhanek - laatstgenoemde kon zilver pakken, maar ging volledig de mist in op de schietbaan en was meer dan drie minuten langzamer dan de Franse slotloper.