FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 januari 2024

Waterpolosters bereiken EK-finale na spannende wedstrijd tegen Italië

De Nederlandse waterpolosters hebben zich geplaatst voor de finale van het EK in Eindhoven. In de halve finale was Nederland met 7-6 te sterk voor Italië en neemt het zaterdag in de finale op tegen Spanje, die met 13-5 wonnen van Griekenland.

Nederland moest het in de halve finale van het EK waterpolo opnemen tegen Italië. Na de eerste drie kwarten ging het gelijk op tussen de beide landen. Na drie kwarten stond het 5-5 en moest het vierde kwart een beslissing brengen. In het laatste kwart sloeg Nederland voor het eerst een gaatje van twee doelpunten. Met nog twee minuten te gaan schoot Sabrina van der Sloot raak met een hard afstandsschot. Italië kwam nog terug tot 7-6, maar daar bleef het ook bij in Eindhoven.

Door de winst op Italië speelt Nederland zaterdag in de halve finale tegen Spanje. De Spaanse waterpolosters wonnen eenvoudig met 13-5 van Griekenland.

Nieuwe Star Wars regisseur is feministisch activiste en critical drinker vindt daar wat van

Voor de nieuwe, aankomende Star Wars film heeft Disney een vrouw aangewezen als regisseur. Op zich prima natuurlijk, maar de vrouw in kwestie - de Pakistaanse journalist, filmmaker en politiek activiste - Sharmeen Obaid-Chinoy is vooral bekend van haar feministische werk en de gevleugelde uitspraak "I like to make men uncomfortable. I enjoy making men uncomfortable. It is important to be able to look into the eyes of a man and say, I am here, and recognize that, and recognize that I am working to bring something that makes you uncomfortable, and it should make you uncomfortable because you need to change your attitude.".

En aangezien de overgrote meerderheid van Star Warsliefhebbers man is is het niet gek dat die nu al roepen dat de film gaat floppen. Immers; als man zijnde ga je niet naar Star Wars om je door een feministe ongemakkelijk te laten voelen.

Enfin; the Critical Drinker denkt er ook zo het zijne van en wellicht zal zijn nuchterheid je nog verbazen. Niet alles is wat het lijkt.

Voormalig 'lerares van het jaar' aangeklaagd voor seksueel misbruik van leerlinge

Brandyn Martin Hargrove, voormalig 'lerares van het jaar' aan de Brazoswood High School in Texas, VS, staat op het punt haar baan te verliezen nadat ze is aangeklaagd voor meerdere gevallen van seksueel misbruik van een minderjarige leerlinge, inclusief een incident met een komkommer. Hargrove werd in december 2023 aangeklaagd op zes punten van seksueel misbruik van een kind, vier punten van onfatsoenlijk gedrag met een kind door contact en twee punten van onfatsoenlijk gedrag met een kind door exhibitionisme.

Het 30-jarige slachtoffer stapte vorig jaar september naar voren met de beschuldiging dat zij een seksuele relatie had met Hargrove, die begon toen het slachtoffer slechts 15 jaar oud was en twee jaar duurde. Hargrove werd op 21 december gearresteerd en dezelfde dag vrijgelaten op borgtocht.

De politie geeft aan dat de vermeende misdrijven buiten de schoolcampus plaatsvonden en dat ze niet op de hoogte zijn van andere slachtoffers. Hargrove, moeder van één kind, begon in 2002 Engels te doceren aan de Brazoswood High School, waar ze zelf in 1998 afstudeerde. Ze werd later hoofd van de Engelse afdeling en werd een keer uitgeroepen tot Leraar van het Jaar.

Sinds 29 september, toen het schooldistrict voor het eerst hoorde van de beschuldigingen, is Hargrove met betaald administratief verlof. Verwacht wordt dat haar arbeidsovereenkomst zal worden beëindigd tijdens de volgende geplande vergadering van het schoolbestuur op 22 januari.

Brandyn Martin Hargrove (Foto: facebook)
Brandyn Martin Hargrove (Foto: facebook)

WHO rapporteert bijna 10.000 COVID-19-sterfgevallen in december

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt een toename van het aantal coronadoden in december, waarbij bijna 10.000 sterfgevallen zijn geregistreerd. Dit volgt op de feestdagen, waarbij meer mensen bij elkaar zijn gekomen. In vijftig landen steeg het aantal ziekenhuisopnames met 42 procent.

"Hoewel 10.000 sterfgevallen per maand aanzienlijk minder is dan op het hoogtepunt van de pandemie, kunnen we dit niveau van vermijdbare sterfgevallen niet accepteren", zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

In Nederland was er ook een significante stijging in het aantal coronagevallen in december, met een recordhoogte van coronavirusdeeltjes in het rioolwater in de week voor kerst. Tedros benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger ligt dan gemeld. Hij roept overheden op om waakzaam te blijven en toegang tot behandelingen en vaccins te waarborgen.

De JN.1-coronavariant, een omnicronvariant, is momenteel de meest voorkomende variant wereldwijd. De huidige vaccins zouden enige bescherming moeten bieden tegen deze variant.

Maria Van Kerkhove, technisch hoofd bij de WHO voor corona, meldt dat er wereldwijd meer luchtwegvirussen circuleren, waaronder griep, het rhinovirus en longontsteking. Zij verwacht dat deze trend zal doorzetten in januari, zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond.

Rechter blokkeert sluiting kinderhartcentra Utrecht en Leiden/Amsterdam

De rechtbank Midden-Nederland heeft besloten de plannen voor de centralisatie van kinderhartchirurgie in Nederland te blokkeren. Het plan van de voormalige minister Kuipers om de kinderhartcentra van de universitaire ziekenhuizen in Utrecht en Leiden/Amsterdam te sluiten, gaat voorlopig niet door na bezwaar van deze ziekenhuizen.

Op dit moment worden operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen uitgevoerd in vier centra verbonden aan vijf universitaire ziekenhuizen, gevestigd in Rotterdam, Utrecht, Leiden en Groningen. Kuipers had voorgesteld dat vanaf oktober 2025 de operaties uitsluitend in Rotterdam en Groningen zouden plaatsvinden, met het argument dat de kwaliteit van zorg zou verbeteren door een hogere concentratie van ervaring en expertise.

De bestuursvoorzitters van de umc's in Leiden, Amsterdam en Utrecht verwelkomden de uitspraak en benadrukten het belang van kwaliteit en toegankelijkheid van specialistische zorg. Zij pleiten voor meer samenwerking tussen de verschillende umc's, waarbij professionals eerder reizen dan de patiënten.

Wetenschappers ontdekken sterrenstelsel zonder sterren

Astronomen hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan: op zo'n 270 miljoen lichtjaren van de aarde hebben ze een sterrenstelsel zonder zichtbare sterren gevonden. Dit unieke stelsel lijkt volledig te bestaan uit gas en donkere materie, wat het extreem donker en moeilijk te onderzoeken maakt.

De ontdekking kwam tot stand door een gelukkig toeval. Een grote telescoop werd per abuis afgesteld op de verkeerde coördinaten, waardoor astronomen op een enorme gaswolk stuitten. Dit sterrenstelsel, dat mogelijk een van de eerste of zelfs hét eerste sterrenstelsel zonder sterren is, werd per ongeluk ontdekt tijdens een zoektocht naar dwergsterrenstelsels.

Astrofysicus Karen O'Neil legt uit dat het waarschijnlijk een zeer oud sterrenstelsel is, gevormd kort na het ontstaan van het universum. Het gas in dit stelsel zou sindsdien nauwelijks zijn verstoord. Dit is belangrijk, want sterren ontstaan normaal gesproken uit grote gas- en stofwolken. De afwezigheid van sterrenvorming en de isolatie van andere sterrenstelsels maken dit een unieke vondst.

De onderzoekers, die in totaal 350 sterrenstelsels hebben bestudeerd, geloven dat dit stelsel volledig uit gas zou kunnen bestaan. Om meer zekerheid te krijgen, is er behoefte aan verdere observaties met krachtigere telescopen.

Haas ontslaat teambaas Gunther Steiner per direct

Het Formule 1-team van Haas heeft een belangrijke wijziging aangekondigd: teambaas Guenther Steiner verlaat het team. Hij was sinds de intrede van Haas in de Formule 1 de teambaas, maar nu komt er een einde aan zijn periode bij het team. Ayao Komatsu, voorheen Director of Engineering bij Haas, zal de functie van Steiner overnemen.

Onder leiding van Komatsu zal Haas zich focussen op het verbeteren van de prestaties op het circuit. Het team heeft de afgelopen drie jaar twee keer als laatste geëindigd in het constructeurskampioenschap, een resultaat dat ze hopen te verbeteren met de nieuwe leiding.

CEO Gene Haas bedankt Steiner voor zijn inspanningen en leiderschap in de afgelopen tien jaar en spreekt zijn vertrouwen uit in Komatsu om de engineeringcapaciteiten van het team naar een hoger niveau te tillen. De focus ligt nu op het consistenter worden in de resultaten en het maximaliseren van het potentieel van het team in de Formule 1.

Komatsu heeft zijn enthousiasme uitgesproken over zijn promotie en benadrukt de noodzaak van verbetering. Hij kijkt ernaar uit om de interne programma's en competitieve activiteiten te leiden, gericht op het bouwen van een structuur die betere prestaties op het circuit oplevert.

steiner (Foto: By Dorian Schuster (XaviYuahanda) - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=120249585)
steiner (Foto: By Dorian Schuster (XaviYuahanda) - Own work, CC BY-SA 4.0)

FOK! Wat een weer: droog, zonnig en koud

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend raakt het in het noorden al vrij snel bewolkt en deze bewolking breidt zich naar het midden toe uit. In het uiterste noordoosten is er eerst kans op mist. Plaatselijk kan er gladheid voorkomen. In de rest van het land is het nog zonnig. Het blijft droog en er staat weinig wind. In het Waddengebied steekt een matige noordwestenwind op.

Vanmiddag breidt de bewolking boven de noordelijke helft zich naar het zuiden uit. In het uiterste zuidoosten blijft het de hele middag nog zonnig. De maximumtemperatuur varieert van +1°C in Zuid-Limburg tot +6°C langs de noordwestkust. Er staat weinig wind, aan zee is de wind matig en noordelijk.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in het midden en oosten kan het plaatselijk glad zijn. Ook is er een kleine kans dat er in het midden, zuiden en oosten wat lichte motregen gaat vallen, mogelijk met plaatselijke gladheid tot gevolg. Er staat weinig wind, aan zee staat een matige noordelijke wind.

Komende nacht is het vrijwel overal droog met vooral in het oosten plaatselijk mist. Er is gladheid mogelijk door aanvriezing. In het zuidoosten is er een kleine kans op gladheid door motregen op een bevroren ondergrond. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C plaatselijk in het oosten tot iets boven nul in het westen. Er is landinwaarts weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige noordelijke wind.

Tot morgen!

                   

 De schaatsen mogen weer uit het vet! (Foto: Pixabay)
De schaatsen mogen weer uit het vet! (Foto: Pixabay) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1155

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.