Cursus vóór het kopen van een hond moet verplicht worden

Demissionair minister Adema van Landbouw heeft in een brief aan de Tweede Kamer nieuwe maatregelen aangekondigd om het aantal bijtincidenten met honden te verminderen. Een belangrijk voorstel is de invoering van een verplichte (online) theoriecursus voor iedereen die een hond wil aanschaffen. Deze cursus moet potentiële hondeneigenaren informeren over de juiste omgang met honden en het voorkomen van bijtincidenten, die vaak voortkomen uit onvoldoende kennis over hondengedrag.

Naast de cursus zijn er vijf andere maatregelen voorgesteld. Een daarvan is een verbod op het houden en fokken van bepaalde hondenrassen met specifieke kenmerken, zoals brede kaken. Dit volgt op een melding van plastisch chirurgen over honderd ernstige bijtincidenten, waarbij vaak kinderen het slachtoffer waren. De minister benadrukt echter dat het een mythe is dat sommige rassen van nature agressief zijn.

Andere maatregelen omvatten betere registratie van gevaarlijk gedrag en bijtincidenten, een landelijk meldpunt voor incidenten, strengere regels voor het aanlijnen en muilkorven van agressieve honden, en de mogelijkheid om honden die betrokken zijn bij ernstige incidenten sneller te laten euthanaseren. De uitvoerbaarheid en handhaving van deze maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Cursus vóór het kopen van een hond moet verplicht worden (Foto: Dall-E 3)
Cursus vóór het kopen van een hond moet verplicht worden (Foto: Dall-E 3)