F1: Leclerc pakt eerste poleposition in Las Vegas, Verstappen derde

Charles Leclerc heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Las Vegas. De Monegask was met een tijd van 1.32,726 een fractie sneller dan Ferrariteamgenoot Carlos Sainz. Max Verstappen reed de derde tijd, maar start de race van plek twee omdat Sainz door het putdekselincident tien plekken gridstraf opliep.

In de eerste sessie in de casinohoofdstad begon het rustig, maar tegen het einde nam de grip zodanig veel toe dat de tijden beter en beter werden. Bijna alle coureurs moesten drie snelle ronden rijden om een kans te maken om door te gaan naar het tweede deel. Opvallend was dat McLaren het zeer lastig had terwijl ze met Lando Norris in de vorige races nog op het podium eindigden. Nadat de vlag gevallen was ging Norris er uit, net als teamgenoot Oscar Piastri, Esteban Ocon, Guanyu Zhou en Yuki Tsunoda.

Q2 gaf eenzelfde beeld als het eerste deel waarbij vrijwel alle coureurs direct weer naar buiten gingen. Opnieuw werden de rondetijden sneller en sneller waarbij Red Bull veel risico nam door Sergio Perez enkele minuten voor het einde binnen te halen. De Mexicaan kwam van een koude kermis thuis, want hij werd er op het laatste moment uit gekegeld, net zo verrassend als Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Lance Stroll en Daniel Ricciardo.

Ferrari zette met Leclerc direct de toon in het laatste deel met een tijd van 1.33,021 waarbij Sainz en Verstappen een fractie langzamer waren. In de tweede run door Leclerc met een 1.32,726 ruim onder zijn tijd door en hield zo nipt Sainz van het lijf. Verstappen verbeterde zich niet en bleef maar nipt derde omdat George Russell op acht duizendste strandde. Pierre Gasly verraste met plek vijf, voor de al even verrassende Williams-coureurs Alexander Albon en Logan Sargeant. Valtteri Bottas ging naar plek acht, voor Kevin Magnussen en Fernando Alonso.