Baanrenner Hoogland verplettert wereldrecord kilometer

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland is er in het Mexicaanse Agiascalientes in geslaagd het wereldrecord op de kilometer te verbeteren. Dat stond al sinds 2013 op naam van François Pervis uit Frankrijk, die op dezelfde baan destijds met 56,303 seconden het destijds twaalf jaar oude record verbrak.

Dat de 30-jarige Hoogland het record zou verbreken leek vooraf al evident. Pervis reed in de periode waarin hij zijn record reed op laaglandbanen tijden van rond de minuut op de kilometer, Hoogland zit daar al jarenlang vrijwel altijd ver onder en reed in februari in Zwitserland zelfs een officieus wereldrecord voor laaglandbanen met 57,813 seconden.

Op bijna twee kilometer hoogte in Mexico was het dus vooral de vraag met welke marge hij het record van Pervis zou verbreken. Dat werd niet zo ruim als de Fransman zelf had voorspeld, een seconde of drie, maar toch wel erg indrukwekkend: Hoogland finishte in 55,433 seconden, een gemiddelde van bijna 65 kilometer per uur mét staande start.

De viervoudig wereldkampioen op de tegenwoordig niet-olympische kilometer doet woensdag overigens nog een recordpoging: hij wil dan het record verbreken op de 200 meter met vliegende start, wat de kwalificatie voor de individuele sprint is. De Trinbagoniaan Nicholas Paul zette dat record vier jaar geleden op grote hoogte in Bolivia op 9,100 seconden.