Darter Wright wint European Championship na overtuigende finale tegen Wade

Voor de dartsliefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond. In de Westfalenhallen in Dortmund werden de kwartfinales, halve finales en de finale gespeeld van het European Championship, wat een paar mooie partijen opleverde.

Kwartfinales
Peter Wright begon met een duel tegen Chris Dobey en schoot uit de startblokken: met achtereenvolgende finishes van 161 en 164 kwam hij op een 6-2 voorsprong. Dobey knokte zichzelf echter terug naar 7-7 en 8-8, maar liet kansen liggen en zag hoe Wright het met 10-8 toch afmaakte. Gerwyn Price pakte vervolgens een 6-0 en 8-3 voorsprong tegen Danny Noppert, maar de Nederlander kwam terug tot 8-8, gooide 124 uit voor 9-8 en maakte de comeback met dubbel-18 af voor een 10-8 zege.

Luke Humphries en James Wade gingen lange tijd gelijk op, maar Wade wist net een versnelling hoger te vinden, pakte een 9-6 voorsprong en maakte het met 10-6 af met een 104-finish. Het Nederlandse onderonsje tussen Michael van Gerwen en Gian van Veen sloot de kwartfinales af, waarin Van Veen een 5-1 voorsprong pakte. Met een 167-finish deed Van Gerwen iets terug, maar Van Veen bleef lekker gooien en kwam op matchpoint met een 116-finish, waarna hij het afmaakte met dubbel-4 en 10-6.

Halve finales
Noppert en Wright speelden tegen elkaar in de eerste halve finale, waarbij Noppert zich met onder meer een 120-finish naar een 4-2 voorsprong speelde. Wright kwam met een 136-finish terug, Noppert gooide 110 uit voor 6-5 en pakte een nog wat grotere voorsprong, waarna Wright op gang kwam. De Schot speelde zich terug naar 8-8 en met drie legs op rij maakte hij zijn comeback zowaar af: 11-8.

Van Veen mocht daarna aantreden tegen Wade en begon weer lekker, na vijf legs stond het 4-1 voor dé Nederlandse sensatie van het jaar. Wade kwam terug tot 5-4, maar Van Veen sloeg gelijk terug met een 167-finish voor 6-4. Hij kon het niet helemaal doordrukken, wat goed was voor de wedstrijd, die naar 9-9 ging. Wade liet op 10-9 matchdarts liggen, maar Van Veen liet de kans liggen om op 10-10 te komen en Wade maakte het alsnog af: 11-9.

Finale
Wright tegen Wade voor de titel, waarbij Wade in het eerste deel moeite had om er goed bij te blijven: met een reddende leg wist hij de schade bij de pauze wel te beperken tot 6-4. Vervolgens staakte het echter weer en Wright speelde zich naar een 10-5 voorsprong, om vervolgens een rijtje matchdarts te missen. Dat maakte hij echt wel goed en met een 96-finish pakte Wright met 11-6 de titel.