Bautista pakt World Superbike-titel in fraai slotweekeinde

Op het circuit van Jerez is dit weekeinde het seizoen in het World Superbike-kampioenschap afgesloten. Met twee reguliere races en de superpolerace - waarin de startopstelling voor race twee bepaald wordt - kreeg het publiek in Spanje flink wat spektakel te zien.

Race één
Alvaro Bautista, die de titel al met één hand vast had, vertrok vanaf poleposition, naast de verrassende Dominique Aegerter en Alex Lowes. Jonathan Rea stond op plek vier, naast Remy Gardner en Philipp Öttl, met Bautista's enige concurrent, Toprak Razgatlioglu, naast Scott Redding en Garrett Gerloff op rij drie - Michael van der Mark vertrok vanaf de dertiende plek.

Bautista had aan een veertiende plek genoeg voor de wereldtitel, maar ging uiteraard voor de winst en nam gelijk de leiding. De Kawasaki's van Rea en Lowes volgden, maar Razgatlioglu werkte zich heerlijk naar voren en nam plek drie in handen. Ook Rea moest er al snel aan geloven en vervolgens was Razgatlioglu de enige die bij Bautista in het wiel kon blijven.

Razgatlioglu kon even aanhaken, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in de Spanjaard. Bautista reed op zijn Ducati onbedreigd naar een nieuwe overwinning en daarmee was zijn tweede wereldtitel op rij een feit. Razgatlioglu finishte als tweede, voor teamgenoot Andrea Locatelli, die zich in de tweede helft van de race fraai naar voren reed - Van der Mark ging onderuit en finishte niet.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als in race één ging de laatste superpolerace van het jaar van start, waarna anderhalve knotsgekke rondes volgden. Razgatlioglu, Bautista, Rea, Lowes en Aegerter knokten allemaal om de leiding, wat eindigde met een geplofte motor voor Aegerter en een rode vlag vanwege de olie die zijn Yamaha op de baan gooide - Iker Lecuona ging daar al snel door onderuit, maar liep gelukkig wel weg.

Na een onderbreking volgde een nieuwe poging, waarbij Aegerter na een openingsronde vol knokpartijen de leiding pakte, voor Bautista, Lowes, Razgatlioglu en Rea. Bautista nam de leiding snel weer terug en achter hem ging Lowes onderuit, waarbij hij zijn vizier kapot reed op het achterwiel van Razgatlioglu. Bautista werd ondertussen niet bedreigd en reed weer eens naar de overwinning, voor Aegerter - diens eerste podiumplaats - en Rea, die Razgatlioglu nog te grazen nam. Van der Mark finishte als achtste en had dus een derde startrij te pakken voor race twee.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling konden we los voor de laatste race van het jaar, zonder Lowes: hij had verwondingen in zijn gezicht opgelopen door zijn val tegen het wiel van Razgatlioglu. Rea kende een geweldige openingsronde in zijn laatste race op de Kawasaki, waar hij zo enorm veel successen mee boekte. Ruim achter Rea pakte Razgatlioglu de tweede plek, voor Bautista, Aegerter en Locatelli.

Al na een paar ronden spatte de droom van Rea om het Rea-Kawasaki-tijdperk af te sluiten uiteen: de Noord-Ier gleed ineens onderuit. Dat zorgde ervoor dat Razgatlioglu en Bautista om de leiding streden, een duel dat steeds heftiger werd. Dat ging door tot aan de laatste meters, waarbij Bautista álles uit de kast trok om zijn Ducati binnendoor te beuken. Razgatlioglu hield echter stand en drukte zijn Yamaha nét als eerste over de finish, voor Bautista en Aegerter, die zo na de sprintrace ook zijn eerste 'echte' podium pakte - Van der Mark finishte als twaalfde.

De finish was echter nog niet helemaal het einde van het seizoen: Razgatlioglu raakte zijn zege al kwijt voor hij in de pitstraat was, want in de laatste bocht was hij anderhalve centimeter buiten de baan gekomen en dus moest de Turk een plekje inleveren, waardoor Bautista alsnog de winst pakte.