Zinderende Grand Prix van Thailand maakt wereldtitelstrijd MotoGP nog spannender

Op het Chang International Circuit in het Thaise Buriram is zondag de Grand Prix van Thailand verreden in de MotoGP. Dat was aanvankelijk niet de meest spannende race ooit, maar in de slotfase ging het toch lekker tekeer in de strijd om de overwinning.

Op poleposition stond Jorge Martin, met Luca Marini en Aleix Espargaro naast hem op rij één. Marco Bezzecchi, Brad Binder en WK-leider Francesco Bagnaia vormden de tweede startrij, voor de gebroeders Alex en Marc Marquez en Maverick Viñales - Fabio Quartararo, Johann Zarco en Augusto Fernandez stonden op rij vier.

Martin was weer niet te verslaan bij de start en nam gewoon de leiding, Espargaro en Marini wisselden van positie en werden gevolgd door Binder, Bagnaia, Alex en Marc Marquez, Quartararo en Bezzecchi. Binder kwam na een paar ronden goed op gang en passeerde zowel Marini als Espargaro, terwijl beide Marquez-broers langs Bagnaia reden - vooral Marc moest daar hard voor knokken.

Alex Marquez nam ook Espargaro gelijk te grazen en opende de aanval op Marini, terwijl Binder aangesloten was bij leider Martin. Alex Marquez kwam al snel voorbij Marini naar plek drie, terwijl broer Marc door Bagnaia weer aan de kant gezet werd. Even na de helft van de race was het ineens klaar voor Alex Marquez, die uit het niks onderuit gleed.

Bagnaia begon ondertussen op gang te komen, reed door de val van Marquez op plek drie en begon de aansluiting bij Martin en Binder te vinden. Met ruim zes ronden te gaan opende Binder voor het eerst echt de aanval op Martin, nog zonder succes, maar het zorgde er wel voor dat Bagnaia nog maar eens dichter in de buurt kon komen.

Vier ronden voor het einde lukte het Binder, bij inmiddels zijn vierde poging, om de leiding over te nemen van Martin, die ook uit moest kijken voor titelconcurrent Bagnaia. Martin drukte zijn Ducati in de voorlaatste ronde weer binnendoor bij de KTM van Binder, waarna Bagnaia een ultieme edoch mislukte poging deed om ze beiden buitenom in te halen.

In de laatste ronde wist Martin het tóch vol te houden en hij pakte de winst, voor Binder en Bagnaia, waardoor Martin zijn achterstand in de titelstrijd halveerde: van achttien naar negen punten, met nog drie weekeinden te gaan. Een minuut later veranderde dat toch weer: Binder had de track limits overschreden en leverde een plekje in bij Bagnaia. Hij bleef zo wel op het podium staan, maar Martin maakte iets minder goed op Bagnaia.