Nog een maand tot de verkiezingen, wat zeggen de peilingen?

De electorale verhoudingen tonen opnieuw weinig verschuivingen. Kiezers blijven grotendeels dezelfde voorkeuren uitspreken als voor het uitbreken van het geweld in Israël/Gaza.

Met slechts een maand te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november, kan men zich afvragen of er nog significante verschuivingen zullen plaatsvinden en hoe deze zich zullen ontwikkelen. NSC van Pieter Omtzigt presenteert 24 oktober zijn verkiezingsprogramma maar is nog steeds vaag of hij zelf premietkandidaat is of toch iemand anders.

80% van de kiezers overweegt om misschien toch nog op een andere partij te gaan stemmen. Maar veranderingen in voorkeur blijven meestal binnen bepaalde grenzen. Een kiezer van de JA21 zal niet snel overstappen naar de SP, en vice versa.

Ipsos / EenVandaag presenteerden op 17 oktober de volgende poll met 1. VVD, 2. NSC en 3. GroenLinks / PvdA

De Peilingen / Maurice de Hond publiceerden op 21 oktober onderstaande poll met op 1. NSC, 2. VVD en op 3. GroenLinks / PvdA

De beide peilingen schelen niet zo veel met elkaar. Maurice de Hond peilde nog het sentiment over de verschillende premierskandidaten:

Premierskandidaten:

Eerst de scores van degene die het hoogst staat: Omtzigt. Slechts 26% van de Nederlanders zou negatief reageren als hij premier wordt. Alleen bij kiezers van D66, FVD en VVD reageert meer dan 40% negatief.

Op nummer 2 staat Yeşilgöz. 42% zou negatief reageren als zij premier wordt. De negatieve scores komen vooral van kiezers links van het midden. Meer dan 50% scoren huidige kiezers van D66, Volt, SP, PvdD, PvdA/Groen Links en FVD.

Op de gedeelde 3e plaats staan Timmermans en Wilders. Rond de 60% van de Nederlanders zou negatief reageren als Timmermans of Wilders premier zou worden. De kiezers van partijen die met meer dan 60% negatief zouden reageren:

  • Timmermans: CDA, SP, NSC, VVD, BBB, PVV en FVD. Bij de laatste vier partijen is de score 80% of hoger.
  • Wilders: CDA, VVD, SP, ChristenUnie, D66, PvdA/GroenLinks en Volt. Bij de laatste vijf partijen is de negatieve score 90% of hoger.

En dan op 4 Mona Keijzer. Ze staat er nu slechter voor dan  begin september. BBB heeft veel potentiële kiezers aan NSC verloren.

Hier is meer te lezen over de peilingen met betrekking tot premierskandidaten.