Moto3-coureur Öncü wint drijfnatte Australische GP, Veijer fraai 4e

Op het altijd fraaie circuit van Phillip Island is zondagochtend de Grand Prix van Australië in de Moto3 verreden. Het was een uiterst natte edoch bijzonder vermakelijke race, wederom inclusief goede Nederlandse deelname.

Ayumu Sasaki stond op poleposition en had de verrassende thuisheld Joel Kelso en Stefano Nepa naast zich op rij één. Op de tweede rij stonden Diogo Moreira, Matteo Bertelle en Collin Veijer, voor Deniz Öncü, David Alonso en Adrian Fernandez - WK-leider Jaume Masia moest het gaan doen vanaf de dertiende startplek.

Fernandez kende een fantastische openingsronde en reed van de negende plek naar de leiding, voor Sasaki en Veijer, die ook uitstekend op dreef was in de regen en Öncü achter zich aan kreeg. Alonso begon juist totaal niet lekker en vroeg in ronde twee schoof de nummer vier in het WK onderuit.

Ondertussen sloeg Fernandez een klein gaatje, Öncü, Kelso, Sasaki en Veijer vormden de achtervolgende groep - de Indonesische regenspecialist Mario Aji probeerde even aan te sluiten, maar moest toch afhaken. Het gaatje naar Fernandez was halverwege de race weer gedicht, inmiddels had Veijer het wat lastig om bij de groep te blijven.

Fernandez hield de leiding in de race keurig vast, maar met ruim vijf ronden te gaan maakte hij dan tóch een fout en gleed hij het gras in - hij stond wel snel op en kon zijn weg vervolgen, nog voor de achtervolgende groep hem had gepasseerd. Sasaki nam zo de leiding over, voor Kelso en Öncü, terwijl Veijer afgehaakt was en eenzaam op plek vier reed.

Kelso haakte richting de slotronden ook wat af en leek vooral zonder onnodig risico de eerste podiumplek uit zijn carrière te willen verzilveren, waardoor Sasaki en Öncü streden om de winst. In de laatste paar bochten opende Öncü de aanval, met succes: de turk pakte de winst, voor Sasaki en de juichende Kelso, terwijl Veijer een uitstekende vierde plek over de finish bracht. Masia finishte als achtste en doordat Sasaki op het laatst nog ingehaald werd, behoudt Masia de leiding in het WK.