MotoGP-coureur Martin neemt leiding in WK over, Veijer op P4 in Moto3

Op het Mandalika Circuit in Indonesië is zaterdag de sprintrace in de MotoGP verreden voor de Grand Prix van Indonesië. Het werd een vrij vermakelijke race, waarin de leiding in het kampioenschap ook weer op het spel stond.

Op poleposition stond Luca Marini, met de Aprilia's van Maverick Viñales en Aleix Espargaro naast hem. Op rij twee stonden Fabio Quartararo, Brad Binder en Jorge Martin, voor Fabio Di Giannantonio, Marc Marquez en Marco Bezzecchi, die nog geen week geleden een sleutelbeenoperatie onderging.

Viñales kende een uitstekende start en nam de leiding, voor Quartararo en Martin, terwijl Marquez vanaf de zesde plek weer eens onderuit ging. Een ronde later ging het fout rond plek vijf: Espargaro gleed onderuit vanaf de zesde plek en nam de voor hem rijdende Binder mee.

Viñales breidde zijn voorsprong beetje bij beetje uit, Martin en Marini volgden en Quartararo was in duel met Bezzecchi voor de vierde plek. Met vijf ronden te gaan kwamen Martin en Marini beduidend dichter bij Viñales en binnen een ronde gingen ze er allebei voorbij.

Martin reed vervolgens overtuigend naar zijn zesde sprintzege van het jaar én de leiding in het kampioenschap - Francesco Bagnaia kende een matige kwalificatie en schoof door de valpartijen voor hem nog op naar de achtste plek, maar raakt zo wel de leiding kwijt. Marini en diens teamgenoot Bezzecchi completeerden het podium, voor Viñales en Quartararo.

Zondag wordt de racedag om 06.00 uur Nederlandse tijd geopend door de Moto3, met Diogo Moreira, Jaume Masia en David Alonso op de eerste rij en Collin Veijer op een fraaie vierde plek. Om 07.15 uur staan Aron Canet, Manuel Gonzalez en Filip Salac op rij één in de Moto2, met Zonta van den Goorbergh op negen en Bo Bendsneyder op dertien. De MotoGP gaat er tot slot om 09.00 uur aan beginnen.