Masia domineert Moto3-race Japan, Veijer 11e

De jongelingen in de Moto3 hebben zondagochtend de Grand Prix van Japan verreden. Op de Twin Ring Motegi werd uiteindelijk niet al te hevig gevochten om de eerste plaats, maar dat maakte de race zeker niet minder vermakelijk.

Poleposition was voor Jaume Masia, die Deniz Öncü en Matteo Bertelle naast zich had. Stefano Nepa, Ivan Ortola en Daniel Holgado stonden op rij twee, voor Ayumu Sasaki, David Muñoz en David Alonso - Collin Veijer vertrok wegens een kleine gridstraf vanaf de tiende plek. Met het oog op het WK waren drie mannen belangrijk: Holgado, Masia en Sasaki stonden welgeteld één punt uit elkaar.

Öncü en Holgado hadden de beste start en kwamen na de openingsronde als leiders door, gevolgd door Masia, Sasaki, Nepa en Ortola. Öncü, Sasaki, Masia en Holgado reden zich na een paar ronden los van de rest, terwijl teamgenoten Nepa en Ortola samen in de achtervolging gingen, op een klein gaatje gevolgd door Diogo Moreira, Muñoz en Veijer.

Vroeg in de tweede helft van de race wist Masia zich los te rijden uit het kopgroepje, waaruit Öncü even later onderuit schoof. Met krap drie ronden te gaan was de leiding nog altijd in handen van Masia, voor de jagende Sasaki en Holgado, met daar weer achter nog altijd Nepa en Ortola - Moreira, Kaito Toba, Muñoz en Veijer voerden de om plek zes strijdende groep aan.

Masia domineerde, pakte de winst en daarmee ook de leiding in het WK. Sasaki was gepasseerd door Holgado, maar ging er in de laatste meters alsnog weer voorbij. Nepa en Ortola werden vierde en vijfde, voor Muñoz en Alonso - Veijer zakte in de slotronde toch nog terug naar de elfde plek.