World Superbikes-coureur Bautista blijft aan de leiding ondanks crash

Het World Superbikes-kampioenschap komt langzamerhand in de buurt van de ontknoping van dit jaar. Afgelopen weekeinde kwam men in actie op het Spaanse Motorland Aragon, waar bleek dat het wereldkampioenschap nog niet helemaal is beslist.

Race één
We begonnen met Jonathan Rea op poleposition, Alvaro Bautista en Toprak Razgatlioglu naast hem op rij één en een tweede rij met Andrea Locatelli, Michael Ruben Rinaldi en Iker Lecuona, voor Axel Bassani, Philipp Öttl en Remy Gardner - Michael van der Mark zette zijn BMW op de veertiende plek neer.

Na de openingsfase had Bautista de leiding in handen, gevolgd door Rea en Razgatlioglu, terwijl Rinaldi en Locatelli al een gaatje moesten laten. Na een paar ronden ging het fout voor Bautista: hij gleed zijn Ducati ineens tegen het asfalt, waardoor Razgatlioglu - die inmiddels Rea gepasseerd was - een enorme slag kon slaan in zijn strijd om weer mee te doen om de wereldtitel.

Rea pakte Razgatlioglu rap terug en Rinaldi probeerde de aansluiting te vinden, met succes, waarna hij Razgatlioglu te grazen nam. Zo ontstond een heerlijke driestrijd om de overwinning, waar Rinaldi zowaar als winnaar uit de bus kwam, kort nadat hij te horen had gekregen dat hij het team na dit jaar dient te verlaten. Hij pakte de overwinning, voor Razgatlioglu en Rea - Locatelli werd vierde, Danilo Petrucci klom van de 24e plek op naar plek vijf en Bautista ging in de slotronde nog eens onderuit, waardoor hij nul punten scoorde.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als in race één konden we weer op weg, waarbij het dit keer Rea was die in de openingsfase de leiding pakte. Bautista volgde en Razgatlioglu dook in zijn kielzog, terwijl Locatelli en Rinaldi beiden ietwat eenzaam in de achtervolging moesten.

De drie grote mannen voorin streden als een dolle om de overwinning: Bautista op de Ducati, Rea op de Kawasaki en Razgatlioglu op de Yamaha. Rea leek de overwinning te pakken, maar Bautista ging er bij het ingaan van de laatste bocht voorbij en pakte de overwinning, voor Rea en Razgatlioglu. Locatelli en Rinaldi werden vierde en vijfde, Van der Mark finishte als dertiende, net als in de eerste race.

Race twee
De uitslag van de superpolerace vormde de startopstelling voor race twee, waarin Locatelli geweldig begon en zelfs even de leiding pakte. Bautista nam die positie snel weer terug en Rea vocht met Razgatlioglu volle bak om de derde plek, terwijl Rinaldi en Xavi Vierge ook de aansluiting goed te pakken hadden.

Het duurde niet heel lang tot Bautista toch een maatje te groot leek te zijn en een gat sloeg naar Locatelli, die teamgenoot Razgatlioglu zowaar lang voor wist te blijven - Rea moest afhaken bij het Yamaha-duo. Met vier ronden te gaan was het ineens klaar voor Locatelli: zijn Yamaha gaf de geest, wat hij pas na een paar bochten door had, resulterend in mogelijk flink wat olie op de baan.

Bautista kwam geen moment in gevaar en sloot zijn weekeinde zo toch gewoon sterk af, Razgatlioglu finishte als tweede en Rinaldi pakte de derde plek, terwijl Rea het met plek vier moest doen. Van der Mark sloot het weekeinde af met de elfde plek.

Kampioenschap
Met nog twee weekeinden te gaan, komend weekeinde in Portimão en eind oktober in Jerez, staat Bautista toch weer ruim aan de leiding. Razgatlioglu volgt als enige titelconcurrent op de tweede plek, ver voor Rea. Van der Mark, die dit jaar veel races moest missen wegens een forse blessure, staat op plek zeventien.