WGA en AMPTP bereiken overeenkomst; einde schrijversstaking in zicht

De Amerikaanse scenarioschrijversvakbond (WGA) en de gezamenlijke film- en televisiestudio's (AMPTP) hebben zondag na vijf achtereenvolgende onderhandelingsdagen een voorlopige overeenkomst bereikt, waardoor een einde aan de nu 146 dagen durende staking in zicht is.

De stakers die fysiek voor de deuren van de Hollywood-studio's de wacht hielden zijn zondagavond naar huis gegaan. De staking zelf houdt nog aan totdat de overeenkomst is goedgekeurd door de vakbondsleiders en de 11.000 leden. Hier is waarschijnlijk dinsdag een stemming over.

Hoewel de details van de overeenkomst nog niet bekend worden gemaakt, is er naar alle waarschijnlijkheid overeenstemming bereikt over de vergoeding aan schrijvers en het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het bestaande vergoedingsmodel is de afgelopen jaren ingezakt, omdat het vooral was gebaseerd op langlopende tv-seizoenen en herhalingen op tv-zenders. Hiervan is geen sprake bij moderne streamingseries. Over kunstmatige intelligentie (AI) wilden de schrijvers vooral vastleggen dat AI geen bedreiging wordt voor hun banen.

De gezamenlijke vakbond van de tv- en theateracteurs, SAG-AFTRA, feliciteerde de WGA met hun succes, maar benadrukt dat AMPTP met hen nog opnieuw om de tafel moet om ook de acteursstaking te beëindigen. Tot die tijd ligt Hollywood nog steeds grotendeels stil; als de schrijversstaking stopt kan er wel worden gewerkt aan het ontwikkelen van verhalen en scripts en het plannen van nieuwe tv-seizoenen, maar worden er (op enkele uitzonderingen na) nog geen films en series gedraaid. De acteursvakbond staakt sinds juli.

De tv-programma's die, net als in 2007-2008, als eerste uit de lucht gingen door het wegvallen van schrijvers, zijn de late night talkshows, zoals die van Jimmy Fallon, Seth Meyers en Jimmy Kimmel. Deze shows kunnen ook als eerste weer opstarten; de verwachting is dat er vanaf medio volgende week mogelijk weer nieuwe afleveringen worden geschreven en gefilmd.