Microsoft zet in op monopoliepositie blijkt uit uitgelekte e-mails FTC

Uit de rechtzaak Federal Trade Commision v. Microsoft. Over de overname van Activision Blizzard is uitgelekt welke overnames de Xbox CEO Phil Spencer nog graag zou willen zien. Het was eerder al bekend dat Xbox graag SEGA en Square Enix graag zou willen overnemen, maar nu blijkt dat ook Nintendo een beoogde overnamekandidaat is voor Microsoft. Phil Spencer zou dit zien als 'het moment dat zijn carrière definieert'. Dit alles was te lezen in een uitgelekte email uit augustus 2020 die per ongeluk is getoond aan het publiek.

Spencer Email leak
Screenshot door IGN. Bron: FTC uitgelekte mail FTC v. Microsoft rechtszaak

Spencer ziet zelf wat beren op de weg, zo is Nintendo niet bepaald geïnteresseerd in de verkoop van het bedrijf. Volgens Spencer zit Nintendo op een flinke berg geld (het bedrijf is gezond en genereert zo een 3 miljard winst per jaar) en is het lastig om op korte termijn een overname rond te krijgen. Dus spelen ze het op de lange termijn, aldus Spencer.

In de tijd dat de mail geschreven is, voerde Microsoft gesprekken met onder andere Warner Brothers en ZeniMax. Uiteindelijk is het Microsoft gelukt om ZeniMax waar onder andere Bethesda, ID Software en Arkane Studio's onder vallen over te nemen voor 7,5 Miljard Dollar. Microsoft had Warner Brothers graag over willen nemen om het intellectueel eigendom van onder andere DC Comics en de bijbehorende personages te bemachtigen.

Het ziet er dus naar uit dat Xbox druk bezig is met de acquisitie van verschillende studio's. Het is afwachten wat er in de toekomst gaat gebeuren met Microsoft en Xbox omdat er ook het risico bestaat dat het bedrijf te groot gaat worden en er weinig onafhankelijke studio's overblijven.