IndyCar-coureur Dixon boekt 55e zege, Van Kalmthout 11e op Gateway

Voor de liefhebber gaan we nog even terug naar de zondagavond, want op de World Wide Technology Raceway - beter bekend als Gateway - werd de op twee na laatste race van het seizoen in de IndyCar Series verreden, wat best een interessante vertoning werd.

Josef Newgarden vertrok vanaf poleposition en had Colton Herta naast zich, voor Pato O'Ward, Felix Rosenqvist, Romain Grosjean, David Malukas, Alexander Rossi, Will Power, Callum Ilott en Scott McLaughlin - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de twintigste plek.

Het ging allemaal anderhalve bocht goed: Benjamin Pedersen gleed de muur in. Na de herstart behield Newgarden de leiding, Herta en de goed vertrokken Malukas sloten aan, voor Rosenqvist, O'Ward en Rossi. Na een ronde of vijftig werd de eerste serie pitstops geopend, vijftien ronden later had iedereen een stop gemaakt: Newgarden en Herta reden nog voorop, voor O'Ward en Malukas, met de eerder gestopte Van Kalmthout op een keurige elfde plek.

Een goede vijftig ronden later opende O'Ward de volgende ronde pitstops, Newgarden en Rossi doken er gelijk achteraan en niet veel later volgde een caution: Takuma Sato was gespind. Scott Dixon reed op dat moment op kop en had zijn stop nog niet gemaakt, Agustin Capaino op plek vier ook nog niet - Newgarden en O'Ward reden er tussenin.

Zo konden we met Dixon, Newgarden en O'Ward voorop weer door, waarbij O'Ward de eerste was die na een korte stint wederom een stop maakte. Newgarden kwam even later ook, maar Dixon kon door tot een ruime zestig ronden voor het einde, waardoor hij in principe de race uit kon rijden - onder meer leiders O'Ward, Newgarden en Rossi moesten nog wel naar binnen.

Met zo'n vijftig ronden te gaan had Newgarden zijn stop gemaakt en O'Ward nog niet, dus beiden waren aan het stampen om goed uit te komen. Dat liep fout voor Newgarden: hij ging iets te hard en schampte de muur, waardoor hij met schade naar binnen moest en zijn kansen om als eerste coureur álle ovalraces in een jaar te winnen definitief verkeken waren.

Dixon had ondertussen ruimschoots de leiding, door ietwat mazzel met een van zijn vroege stops en goede timing bij zijn laatste stop. Zijn 55e overwinning kwam niet in gevaar, Dixon pakte de winst, voor O'Ward, Malukas en Rossi. Van Kalmthout finishte uiteindelijk als elfde.