ANWB stopt voorlopig met verzekeringen voor Fatbikes

De ANWB gaat begin september stoppen met het verzekeren van Fatbikes, de elektrische fiets met dikke banden. Het 'extreem hoge' aantal diefstallen en de trend om de fiets op te voeren is voor de ANWB de reden om voorlopig met de verzekeringen te stoppen. Fatbike-eigenaren met een lopende verzekering krijgen een bericht wanneer deze wordt beëindigd, zo meldt AT5.

De ANWB stopt om de fietsverzekeringen in het algemeen betaalbaar te houden. Vanwege de hoeveelheid diefstallen stijgen de gemiddelde kosten namelijk en daarmee ook de premies voor de klant. Een woordvoerder van de verzekeraar zegt dat er met name in Amsterdam veel fatbikes gestolen worden. "Die kans is 90 procent hier."

De premie voor het verzekeren van een fatbike was 100 tot 150 euro per jaar, maar dat bedrag is veel te laag om alle eigenaren van gestolen fatbikes te betalen. "Het zou eigenlijk met een factor acht verhoogd moeten worden tot je een passende premie hebt." Volgens de woordvoerder lijkt het erop dat de fatbike populair is geworden door de helmplicht voor de snorscooter. "De fatbike is enorm populair en daar gaan boeven in mee."

Opvoeren
Daarnaast is de ANWB niet te spreken over de 'gevaarlijke trend' van het opvoeren van de fietsen. "Naast de financiële aansprakelijkheidsrisico’s die het met zich meebrengt, zorgt het ook voor gevaarlijke situaties op de weg", aldus Floor van Workum, directeur van ANWB Verzekeren.

Met een opgevoerde Fatbike kan je bij een ongeluk flink in de financiële problemen komen. Als de fiets harder gaat dan 25 kilometer per uur, of als er gashendel op zit, lijkt de fiets voor verzekeraars te veel op een snorfiets. Bij een ongeluk ben je vervolgens niet meer verzekerd en moet je de kosten zelf betalen.

Aangepaste verzekering
De verzekeraar gaat de komende tijd bekijken of de populaire elektrische fiets toch weer verzekerd kan worden. Daar komen dan naar alle waarschijnlijkheid wel wat verandering bij kijken. Zoals een aangepaste premie, maar ook beveiligings- en stallingseisen.