FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 augustus 2023

Fenomenale Richardson sprint naar wereldtitel 100m, Bol en Klaver maken indruk

In een bloedheet Boedapest is maandagavond de derde dag afgewerkt van de wereldkampioenschappen atletiek. Onder meer 's werelds snelste vrouw werd gekroond, terwijl er op de 400 meters flinke Nederlandse deelname was.

100m vrouwen, finale
Vooraf waren de Jamaicaanse dames Shericka Jackson en legende Shelly-Ann Fraser-Pryce de favorieten, met de Amerikaanse Sha'Carri Richardson als voornaamste uitdaagster. Die bereikte de finale na een matige start in de halve eindstrijd echter maar nét, maar in de finale was ze fantastisch: Richardson denderde naar het goud in 10,65 seconden, slechts vier vrouwen waren ooit sneller. Jackson pakte in 10,72 seconden het zilver, voor Fraser-Pryce (10,77). N'Ketia Seedo bleef eerder op de avond steken in de halve finales.

110m horden mannen, finale
Grant Holloway is vrijwel altijd goed als het moet en de Amerikaan was ook nu weer de beste. Met een fenomenale start snelde hij in 12,96 seconden naar de finish en zijn derde wereldtitel, voor de Jamaicaanse olympisch kampioen Hansle Parchment (13,07) en de Amerikaan Daniel Roberts (13,09).

Discuswerpen mannen, finale
De finale ontplofte in de slotfase, met een geweldige 70,02 meter van Kristjan Ceh. De Sloveen zag echter hoe dat alsnog niet genoeg was voor de wereldtitel: Daniel Ståhl haalde gigantisch uit en met een weergaloze 71,46 meter veroverde hij de wereldtitel. Het brons ging naar Mykolas Alekna uit Litouwen: de zoon van Virgilijus Alekna, die zo'n twee decennia geleden twee keer olympisch goud en twee wereldtitels pakte, kwam tot 68,85 meter.

Hinkstapspringen mannen, finale
Hugues Fabrice Zango won al brons in 2019, zilver in 2022 en tussendoor nog olympisch brons in Tokyo, waarmee hij al met afstand de meest succesvolle sporter ooit was uit Burkina Faso. Daar kwam nu nog een extra schep bovenop: met 17,64 meter in zijn vijfde poging sprong hij naar de eerste Burkinese wereldtitel ooit, in welke sport dan ook. Zilver en brons gingen naar Cuba en wel naar Lazaro Martinez (17,41m) en Cristian Napoles (17,40m). De pas 18-jarige Jamaicaanse sensatie Jaydon Hibbert, vooraf misschien zelfs wel de favoriet, raakte in poging één al geblesseerd en noteerde geen afstand.

400m horden vrouwen, series
Femke Bol kwam voor het eerst individueel in actie en dat ging uitstekend: met 53,39 seconden liep ze ogenschijnlijk moeiteloos de snelste tijd van iedereen in een deelnemersveld waar, in elk geval in theorie, niemand haar serieus zou moeten kunnen bedreigen. Cathelijn Peeters werd in 54,95 seconden vierde in haar heat, ook genoeg voor rechtstreekse plaatsing voor de halve finales.

400m vrouwen, halve finales
Lieke Klaver maakte een bijzonder goede indruk in haar halve finale: ze leek niet eens aan te zetten en noteerde met 49,87 seconden toch een van haar beste tijden ooit én won haar halve finale ruimschoots. De finale belooft spannend te worden, tussen de snelste halvefinaliste - Natalia Kaczmarek uit Polen (49,50) - en de nummer zes, de Belgische Cynthia Bolingo (49,96) zat maandag nog geen halve seconde.

400m horden mannen, halve finales
Geen Nederlanders, maar wel controverse: de Noorse wereldrecordhouder Karsten Warholm was met 47,09 seconden de snelste, maar ontsnapte aan diskwalificatie. Bij de tweede horde ging hij duidelijk met één voet langs de horde, wat niet is toegestaan, maar van diskwalificatie was na afloop van de sessie opmerkelijk genoeg nog altijd geen sprake.

Man weigert te blazen en blijkt nog 40 dagen te moeten zitten

Agenten in Moerdijk hebben zondag 20 augustus rond 20.35 uur een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man weigerde een blaastest en bleek nog 40 dagen gevangenisstraf open te hebben staan.

De man werd op de Steenweg aan de kant gezet nadat er een melding was binnengekomen dat hij op de A16 asociaal rijgedrag zou vertonen. In eerste instantie negeerde de man het stopteken, toen de agenten hem aanspraken rook hij naar alcohol en kwam hij niet goed uit zijn woorden. Hij weigerde te blazen en daarop werd hij aangehouden. Uit onderzoek bleek vervolgens dat de man nog 40 dagen uit moest zitten. Hij is ingesloten.

Acht mannen aangehouden voor rellen na voetbalwedstrijd FC-Twente tegen Hammarby

Dankzij onder andere de vele (camera)beelden kon het politieteam dat de rellen onderzoekt de identiteit van de aangehouden personen achterhalen.

Vanmorgen, maandag 21 augustus 2023, zijn acht mannen in hun woning aangehouden omdat zij verdacht worden van het plegen van strafbare feiten na de wedstrijd FC-Twente tegen Hammarby IF. Deze wedstrijd op 27 juli j.l. liep uit de hand op de hoofdtribune van de Grolsch Veste in Enschede toen een grote groep personen gehuld in jassen met capuchons, bivakmutsen en gezichtsbedekking slaags raakten met de aanwezige Zweedse supporters. Naar aanleiding van deze ongeregeldheden hebben politie en justitie een onderzoek gestart naar de ernstige strafbare feiten, zoals mishandeling en openlijke geweldpleging, die toen plaatsvonden. Deze aangehouden mannen zijn in de leeftijd van 18 tot 35 en komen uit Enschede, Almelo en Hengelo.

Beeldmateriaal helpt het onderzoek
De afgelopen weken is er een speciaal rechercheteam samengesteld om deze ongeregeldheden te onderzoeken. Niet alleen de camera/bewakingsbeelden die politie en FC-Twente zelf hadden maar ook de vele camerabeelden van burgers dragen bij aan het onderzoek om de toedracht, van wat daar precies op de hoofdtribune is gebeurd, te achterhalen. Op basis van de gedane herkenningen verwacht de politie deze week nog meer verdachten aan te houden.

Gezamenlijk aanpak voetbalgeweld
Zowel politie, het Openbaar Ministerie, KNVB, gemeente Enschede en FC Twente hebben als uitgangspunt dat voetbalvandalisme en -geweld aangepakt moet worden.

ANWB stopt voorlopig met verzekeringen voor Fatbikes

De ANWB gaat begin september stoppen met het verzekeren van Fatbikes, de elektrische fiets met dikke banden. Het 'extreem hoge' aantal diefstallen en de trend om de fiets op te voeren is voor de ANWB de reden om voorlopig met de verzekeringen te stoppen. Fatbike-eigenaren met een lopende verzekering krijgen een bericht wanneer deze wordt beëindigd, zo meldt AT5.

De ANWB stopt om de fietsverzekeringen in het algemeen betaalbaar te houden. Vanwege de hoeveelheid diefstallen stijgen de gemiddelde kosten namelijk en daarmee ook de premies voor de klant. Een woordvoerder van de verzekeraar zegt dat er met name in Amsterdam veel fatbikes gestolen worden. "Die kans is 90 procent hier."

De premie voor het verzekeren van een fatbike was 100 tot 150 euro per jaar, maar dat bedrag is veel te laag om alle eigenaren van gestolen fatbikes te betalen. "Het zou eigenlijk met een factor acht verhoogd moeten worden tot je een passende premie hebt." Volgens de woordvoerder lijkt het erop dat de fatbike populair is geworden door de helmplicht voor de snorscooter. "De fatbike is enorm populair en daar gaan boeven in mee."

Opvoeren
Daarnaast is de ANWB niet te spreken over de 'gevaarlijke trend' van het opvoeren van de fietsen. "Naast de financiële aansprakelijkheidsrisico’s die het met zich meebrengt, zorgt het ook voor gevaarlijke situaties op de weg", aldus Floor van Workum, directeur van ANWB Verzekeren.

Met een opgevoerde Fatbike kan je bij een ongeluk flink in de financiële problemen komen. Als de fiets harder gaat dan 25 kilometer per uur, of als er gashendel op zit, lijkt de fiets voor verzekeraars te veel op een snorfiets. Bij een ongeluk ben je vervolgens niet meer verzekerd en moet je de kosten zelf betalen.

Aangepaste verzekering
De verzekeraar gaat de komende tijd bekijken of de populaire elektrische fiets toch weer verzekerd kan worden. Daar komen dan naar alle waarschijnlijkheid wel wat verandering bij kijken. Zoals een aangepaste premie, maar ook beveiligings- en stallingseisen.

Random Pics van de Dag #1016

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Het nutteloze feitje van de dag: Veel vis

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als zeevarende natie is het logisch dat er veel gevangen vis in Nederland aan wal wordt gebracht. Want wist je dat er in n 2021 is 443,5 miljoen kilogram vis vanaf zee naar Nederlandse havens gebracht? "Dat is 17 procent meer dan een jaar eerder. De meeste vis, 91 procent, kwam bevroren via trawlers aan land, de rest werd door kotters vers aangevoerd. Blauwe wijting was met 135,9 miljoen kilogram de meest aangevoerde bevroren vis, schol met 17,6 miljoen kilogram de meest aangevoerde verse vis", zo meldt het CBS.

Het nutteloze feitje van de dag: Veel vis (WikiCommons/Rob Bogaerts/Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: Veel vis (WikiCommons/Rob Bogaerts/Anefo)

Dominante NASCAR-coureur Byron zegeviert op Watkins Glen

Op het circuit van Watkins Glen is zondagavond de voorlaatste race verreden van het reguliere seizoen in de NASCAR Cup Series. Komende zaterdag wordt dat deel van het jaar afgesloten op de superspeedway van Daytona, alvorens men gaat beginnen aan de playoffs en dus de echte strijd om de titel.

Denny Hamlin vertrok van poleposition, met William Byron naast zich en gevolgd door Michael McDowell, Ty Gibbs, Kyle Larson, AJ Allmendinger, Christopher Bell, Tyler Reddick, Kyle Busch en Joey Logano. McDowell begon lekker en had in rap tempo zowel Byron als Hamlin te pakken voor de leiding.

Die leiding was McDowell richting het eind van stage één kwijt: bij zijn pitstop reed hij door teveel pitplaatsen, waardoor hij een drivethroughpenalty kreeg. De leiding na de eerste serie pitstops was zo voor Byron, met Hamlin en Gibbs achter hem aan. Zo bleef het de rest van stage twee, die door Byron gewonnen werd.

Rond de volgende serie pitstops ging het vlak achter de top fout voor Chase Elliott: zijn pitstop was een rondje te laat gepland en hij kwam zonder brandstof stil te staan, waardoor hij de komende race in Daytona nagenoeg zeker móet winnen om nog in de playoffs terecht te komen en dus kans te houden op de titel.

Voor de goed naar voren gekomen Kyle Larson was het ondertussen ook foute boel tijdens de door Elliott veroorzaakte caution: hij had te hard gereden in de pitstraat en moest achteraan de rij aansluiten voor de herstart. Met Byron, Hamlin, Bell en Allmendinger voorop konden we door, met nog dertig ronden op de teller.

Voorin gebeurde verder weinig meer en Byron reed zeer overtuigend naar zijn vijfde overwinning van het jaar. Hamlin, Bell, Allmendinger en Gibbs completeerden de top-5, de in het begin nog zo sterke McDowell finishte uiteindelijk helemaal niet.

Nieuwe Delta Force game aangekondigd

Als vooraankondiging voor de Gamescom, heeft developer TiMi Studio Group (onderdeel van Tencent), een teaser trailer getoond van de militaire shooter Delta Force (voordat al het geweld losbarst op de beursvloer).

De game wordt een reboot van de gelijknamige serie die nog stamt uit 1998 dat destijds ontwikkeld werd door NovaLogic. De game-serie onderscheidde zich op het gebied van realisme, tactische strategie en grootschalige open-wereldgevechten. De terreinen werden gemaakt in Novalogic's eigen ontwikkelde Voxel Space Engine, die ervoor zorgde dat er terreindetail tot wel honderden meters gesimuleerd konden worden. Het was een unieke engine in een tijd dat veel game engines enkel polygoon gebaseerd waren.

Deze serie bestond uit 9 delen waarvan de laatste in de serie Delta Force: Xtreme 2 in 2009. De serie leefde daarna een sluimerend bestaan, nadat Novalogic failliet ging. Tot nu dus.  

Delta Force
Delta Force

In een interview met IGN vertelt producer Shadow Guo dat deze nieuwe game een campaign mode bevat die gebaseerd is op de film Black Hawk Down van producer Ridley Scott. Daarnaast bevat de game ook wederom een grootschalige PvP multiplayer modus zoals van weleer. Unieke technologische voertuigen waaronder aanvalswagens, helikopters, gepantsersde voortuigen, aanvalschepen, terreinwagens, jeeps, pickups, straaljagers en drones, maken onderdeel van het grootschalige strijdtoneel wat op de grond, zee en in de lucht plaatsvindt. Dit allemaal om een bijdrage aan de sfeer van grootschaligheid te leveren in het spel.

"Ons team is altijd geïnteresseerd geweest in het creëren van realistische militaire schietspellen," aldus producent Shadow Guo. "Als producent was mijn eerste FPS-spel Delta Force, en dat heeft een blijvende indruk op me achtergelaten. Delta Force werd geprezen om zijn realistische weergave van open-wereldgevechten, grootschalige multiplayer PVP en zijn portrettering van de "Tip of the Spear" Special Operations Forces. Zelfs vandaag de dag blijven deze kenmerken enorm aantrekkelijk en is er nog steeds potentieel voor meer innovatie. We hopen de evolutie van deze kenmerken te laten zien, terwijl we de erfenis van de gameplay-pijlers voortzetten. Daarom hebben we besloten om de Delta Force-franchise nieuw leven in te blazen. We zijn er trots op die traditie voort te zetten en een grote, gevaarlijke en onvoorspelbare wereld te creëren, waarin je verschillende missies moet voltooien, uitdagingen moet aangaan en beloningen moet verdienen."

Delta Force wordt een crossplatform game die beschikbaar komt voor huidige generatie consoles, pc en mobiele apparaten. Kijken jullie ook uit naar deze nieuwe "blast from the past" reboot?

FOK! Wat een weer: iets bewolkt, later zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er in het noorden eerst plaatselijk mist aanwezig. In het zuidoosten en oosten is het eerst half tot zwaar bewolkt, verder is er veel ruimte voor de zon. Er is weinig wind.

Vanmiddag is het zonnig en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23°C op de Wadden tot 27°C in het zuiden. De wind wordt matig uit westelijke richting.

Vanavond is er weinig bewolking en het blijft droog. Er staat weinig wind.

Komende nacht kan, vooral in het noorden, mist ontstaan. Er staat weinig wind en de temperatuur daalt naar circa 10°C in het noorden, naar 14°C elders. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Lichte bewolking boven het water in (ik gok) Wormerveer (Foto: DJMO)
Lichte bewolking boven het water in (ik gok) Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.