Spanje wereldkampioen voetbal, Wiegman verliest met Engeland

In Sydney is het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zondagmiddag afgesloten. In het olympisch stadion van 2000 nam Sarina Wiegman het met haar Engelse ploeg op tegen het Spanje van de controversiële Jorge Vilda, twee ploegen die hun eerste WK-finale speelden.

Spanje begon uitstekend aan de wedstrijd, maar het was Engeland dat de eerste grote kans kreeg: Georgia Stanway's afstandsschot spatte op de lat uiteen. Het duurde niet lang voor Spanje de touwtjes in handen nam: Salma Paralluelo ging langs de bal heen, Alba Redondo slaagde er in van een paar meter afstand te missen.

Een schot van Lauren Hemp stuitte op keepster Cata Coll en na iets minder dan een half uur was het dan raak voor Spanje: aanvoerder Olga Carmona schoof de bal keurig de verre hoek in. Kort voor rust trof Paralluelo de paal nog, waarna Engeland het in de tweede helft mocht doen met de sterke aanvalster Lauren James.

Dat ging niet gelijk goed, al na vijf minuten werd een heerlijke poging van Mariona Caldentey nét uit het doel getikt door keepster Mary Earps. Een goed kwartier later veroorzaakte Keira Walsh met hands een penalty, maar weer bood Earps redding: Jennifer Hermoso schoot matig in, Earps pakte de bal klemvast.

Het bezorgde Engeland wat hoop en de ploeg begon zelfs een beetje aan een tegenoffensief, met als hoogtepunt een knal van James, die door Cata Coll over het doel getikt werd. Spanje begon sneller dan normaal met uitgebreid tijdrekken, maar daar kwamen ze mee weg: de scheidsrechter hield het bij veertien extra minuten, ook al lag Spanje in de blessuretijd grotendeels op de grond, maar dat nam niet weg dat Spanje dikverdiend de wereldtitel pakte.