Veroordeling voor opsturen van bevroren urine en poep naar acteurs

Een Australische man is woensdag veroordeeld voor het opsturen van poep en urine naar acteurs Leonardo DiCaprio en Jared Leto. De man is veroordeeld tot een zogenoemde 'good behaviour bond' met een boete van 3000 Australische dollars als hij binnen twee jaar opnieuw de fout ingaat.

Veronica Gray, 49, verscheen woensdag voor de Broome Magistrates Court en pleitte schuldig aan vijf aanklachten om via de post mensen te bedreigen, lastig te vallen of aanstoot te geven.

Gray, die zich identificeert als een man, heeft van 2 tot 8 februari 23 internationale postpakketten verstuurd naar verschillende locaties in Californië, in de Verenigde Staten, ter attentie van Academy Award-winnaar DiCaprio. Ook werden pakketten verstuurd naar acteur Leto.

Aanklager van het Gemenebest, Rhys Mola, vertelde de rechtbank dat de pakketten elk een hoeveelheid bevroren ontlasting en urine van Gray's bevatten, die aan de ontvangers werd beschreven als "valentijnsnoepgoed".

Australia Post kwam achter de opmerkelijke inhoud toen een van de pakjes scheurde en lekte op een postmedewerker.  

Advocaat van de verdachte, beschreef Gray als "gepassioneerd voor het redden van het milieu", en het nooit zijn bedoeling was om de acteurs lastig te vallen. Uit een psychiatrisch rapport, bleek dat Gray vanwege een verstandelijke beperking had gehandeld zonder rekening te houden met de gevolgen. 

Hoewel de rechter erkende dat het misdrijf "zeldzaam" was en de persoonlijke omstandigheden "uniek" waren, sprak hij de noodzaak uit van bestraffing van dit soort misdrijven. "In een wereld van toenemende politieke polarisatie... moet de rechtbank andere individuen ontmoedigen om materiaal via de post te sturen", zei hij.

Gray antwoordde: "God zegene u" tegen de rechter na de uitspraak, en sprak zijn dank uit aan "iedereen die begrip toonde voor zijn situatie".