FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 augustus 2023

Random Pics van de Dag #1011

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NS weigert klaarheid storingslawine ICNG

De door de NS aangekondigde forse opschaling van de treinverbindingen met België is een wassen neus. Dat concludeert de Maatschappij Voor Beter OV op grond van de weigering van de NS om openheid te geven over het aantal storingen waarmee treinreizigers door de nieuwe ICNG-treinen worden geconfronteerd.

Sinds een aantal weken rijden treinen van het type Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) op de Hogesnelheidslijn (HSL). Keer op keer gaat het met deze treinen door storingen mis. Ritten vervallen of treinen stranden halverwege. Reizigers klagen steen en been, wat voor reizigersorganisatie Voor Beter OV op 31 juli aanleiding was om bij de NS opheldering over de problemen met de ICNG-treinen te vragen.

Nadat de NS na langdurig treuzelen eerst met een algemeen verhaal over het belang van een proefbedrijf op de proppen kwam, heeft na enig doorvragen door Voor Beter OV de NS gisteren laten weten, geen informatie over het aantal uitgevallen of onderbroken ritten met de ICNG-treinen te willen delen.

Uit deze weigering leidt Voor Beter OV af, dat de uitval bijzonder hoog is, en dat de klagende reizigers dus gelijk hebben over de ernstige gevolgen van de technische problemen bij de ICNG-treinen.

Voor Beter OV-voorman Rikus Spithorst: “De NS heeft een ronduit beroerde staat van dienst als het om gedane beloften rond de HSL en de verbinding met België gaat. Hierdoor, maar ook door de problemen met ICNG en doordat er met ProRail noch de Belgische infrabeheerder concrete afspraken zijn gemaakt over toelating van het aantal treinritten, houdt de aankondiging van de NS dat vanaf eind 2024 veel meer treinen via de HSL naar België zullen rijden het midden tussen luchtfietserij en blufpoker. Het is zorgelijk dat de ambtenaren van het Ministerie van IenW en staatssecretaris Vivianne Heijnen hier met open ogen intrappen.”

Genshin Impact versie 4.0 nu beschikbaar

Genshin Impact is vanaf vandaag geüpdatet naar versie 4.0. De immens populaire free-to-play game voegt met deze update wederom een nieuwe continent toe. Het hydro koninkrijk van Fontaine is het nieuwe speelgebied. De patch introduceert uiteraard ook een hoop nieuwe personages en verhaalmissies.

De patch maakt ook in totaal drie nieuwe personages speelbaar. De twee 4-stars, Lynette en Freminet, zijn gratis via een event verkrijgbaar. Voor de 5-star Lyney zul je wensen moeten spenderen. Yelan, Zhongli en Tartaglia krijgen deze patch een rerun.

De onderstaande video toont Lyney in actie.

TMNT: Shredder's Revenge DLC komt eind deze maand uit

'Dimension Shellshock', de uitbreiding op Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge komt op 31 augustus uit. Dat heeft uitgever Dotemu aangekondigd. De beat 'em up is beschikbaar voor alle consoles en pc.

Dimension Shellshock komt uiteraard met een hoop nieuwe levels en zoals je van de titel van de DLC al kunt verwachten zullen de Ninja Turtles tussen verschillende dimensies springen. In de nieuwe trailer zien we bijvoorbeeld dat ze letterlijk in een stripboek-wereld terecht komen. De DLC komt verder met twee nieuwe speelbare personages. Miyamoto Usagi is een samoerai die vaker met de Tutles heeft samengewerkt. Het andere personage is Karai, de dochter van Shredder.

Bekijk de eerste dertien minuten van Lords of the Fallen

Lords of the Fallen, de aankomende reboot op de Soulslike-franchise, komt op 13 oktober uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. IGN mocht alvast de eerste dertien minuten van de game tonen. In de beelden zie je de simpele tutorial voorbij flitsen, maar ook meer dan genoeg gameplay.

De video toont ook de unieke mechaniek van deze game: de speciale lantaarn waarmee je even in de wereld van de doden kunt kijken. De game is gemaakt met behulp van Unreal Engine 5 en oogt misschien daarom qua graphics ook iets beter dan de gemiddelde Souls-game. Wij zijn in ieder geval benieuwd of het zich enigszins kan meten met de meesterlijke games van From Software.

Assassin's Creed: Mirage komt een weekje eerder uit

Ubisoft heeft de releasedatum van Assassin’s Creed: Mirage iets naar voren geschoven. De game zou eerst op 12 oktober uitkomen, maar dat wordt nu een weekje eerder: 5 oktober. Ubisoft heeft verder aangekondigd dat de game 'goud gegaan', wat inhoudt dat de game grotendeels af is en op discs gedrukt kan worden.

Assassin’s Creed: Mirage is een spel in de stijl van de oudere Assassin Creed-games. In plaats van de gigantische open werelden is Mirage een stuk kleinschalige en ligt de nadruk weer meer op sluipen. Verder speelt Mirage zich qua verhaal af in de 9e eeuw in Bagdad. Je speelt als Basim Ibn Ishaq en moet jezelf opwerken van simpele straatrover tot meesterlijke moordenaar.

Assassin’s Creed: Mirage komt uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc.

Engeland naar finale WK voetbal, Wiegman schrijft historie

Engeland heeft zich geplaatst voor de finale van het WK voetbal voor vrouwen. Coach Sarina Wiegman schrijft daarmee historie: na haar finaleplek met Nederland is ze nu de eerste coach ooit die met twee verschillende landen de WK-finale haalt, zowel bij de vrouwen als de mannen deed geen enkele coach dat eerder.

Engeland nam het in Sydney op tegen gastland Australië in een kolkend Accor Stadium. Al vroeg na het begon mazzelde Engeland: Alex Greenwood pleegde een aanslag op de Australische ster Sam Kerr, maar ontsnapte met slechts een gele kaart - Kerr hield er gelukkig geen blessure aan over. Engeland was vervolgens de betere ploeg en na ruim een half uur werd dat beloond: Alessia Russo legde de bal keurig voor Ella Toone, die heerlijk binnen schoot.

Australië had het moeilijk om in de wedstrijd te komen, maar een ruim kwartier na de rust lukte dat dan toch: een snelle uitbraak eindigde bij Kerr, die van ruim buiten het strafschopgebied het Engelse doel heerlijk onder vuur nam voor de gelijkmaker. De vreugde duurde dan weer niet lang, nog geen tien minuten later tekende Lauren Hemp na uiterst matig Australisch verdedigen voor de 2-1 voor Engeland.

De thuisploeg zat er wel beter in, zo kreeg Kerr een forse kopkans recht voor keepster Mary Earps, die ook nog bijna werd verschalkt door Cortnee Vine - de verdediging bracht redding voor Engeland. Kort daarop maaide Kerr een voor haar voeten belandde corner over het doel, waarna Engeland het afmaakte: een perfect getimede pass van Hemp kwam terecht bij Russo, die moeiteloos de 3-1 achter keepster Mackenzie Arnold schoot, waar het ook bij bleef.

Zaterdag speelt Australië om 10.00 uur Nederlandse tijd tegen Zweden om plek drie, zondag om 12.00 uur nemen Engeland en Spanje het tegen elkaar op in de strijd om de wereldtitel.

Het nutteloze feitje van de dag: dubbele zonsondergang

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat de Burj Khalifa het hoogste gebouw ter wereld is levert talloze leuke feitjes op. Wist je bijvoorbeeld dat je er tweemaal een zonsondergang mee kan maken. Het gebouw is zo hoog dat je eerst een zonsondergang op de begane grond mee kan maken en als je vervolgens de lift in stapt kan je bovenin de toren nogmaals een zonsondergang meemaken. Er natuurlijk wel vanuit gaande dat je meteen in de lift kan springen en meteen door naar boven kan.

Kan zeegras de wereld redden?

Het is misschien wel het saaiste plantje van de oceaan: zeegras. Toch is onterecht, volgens marinebioloog Fee Smulders van de Wageningen Universiteit. Het zeegras verdwijnt in rap tempo en dat heeft grote gevolgen, voor mens en dier. Doordat zeegras zo snel verdwijnt, komen vissen en zeeschildpadden in gevaar en is de mens bij een heftige storm ook niet meer zo veilig. Toch is er nog veel te leren over dit onbegrepen plantje. Fee heeft voor Universiteit van Nederland daarom meer kennis op gedaan in de Tropen, en dat heeft ze gedaan met de hulp van... zeeschildpadden met kleine cameraatjes.

0:00 - 1:35 = Het saaiste plantje van de oceaan
1:35 - 3:42 = Zeegras in Nederland
3:42 - 5:31 = Het zeegras verdwijnt in raptempo
5:31 - 6:29 = Zeegras en het klimaatprobleem
6:29 - 8:06 = Zeegras beschermt de kust
8:06 - 9:01 = Zeegras als voedsel voor het onderwaterleven
9:01 - 10:50 = Onderzoek met zeeschildpadden
10:50 - 12:02 = Ook de tijgerhaai helpt een handje mee
12:02 - 12:47 = We moeten zeegras beter gaan beschermen

Meer achtergrondinformatie over dit onderzoek?

Onderzoek over de toename van schildpadden en hun invloed op het zeegras

Onderzoek over de invloed van de tijgerhaaien op schildpadden in de Bahama's

Onderzoek naar het gedrag van de schildpadden met het gebruik van de cameraatjes


'Autonomen en soevereinen kunnen veel schade aanrichten'

Een groep van ongeveer 10.000 Nederlandse burgers heeft zichzelf uitgeroepen als ‘soeverein’ of ‘autonoom’. Ze weigeren belastingen en boetes te betalen en erkennen de autoriteit van de overheid niet. Margriet Brandsma is van mening dat de aandacht van de media gerechtvaardigd is, omdat er in Duitsland een vergelijkbare anti-overheidsbeweging genaamd ‘Rijksburger’ bestaat, die onlangs nog een staatsgreep probeerde te plegen. Zo meldt Radio1.

Volgens Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, kan zelfs een kleine groep aanzienlijke schade veroorzaken. Daarom hebben ze veel aandacht besteed aan dit verhaal. Ook Wouter de Winther van De Telegraaf vindt het goed dat er verslag wordt gedaan over dit fenomeen. Hij gelooft niet dat de media-aandacht een aantrekkingskracht heeft, omdat het duidelijk is dat deze houding tot grote problemen en schulden kan leiden.

Dodental bosbranden Hawaii opgelopen tot 106, duizenden daklozen

Er zijn nu meer dan 100 doden gevallen als gevolg van de natuurbranden op Maui, volgens een videoboodschap van gouverneur Josh Green van Hawaï. Het aantal getelde lichamen staat nu op 106.

“We voelen ons verdrietig door dit verlies”, zei Green. De gouverneur gaf al aan dat het dodental naar verwachting nog verder zal stijgen. Momenteel zijn er slechts vier van de verbrande lichamen geïdentificeerd. Green meldde dat er momenteel ongeveer duizend hulpverleners uit de hele wereld op het eiland zijn om overlevenden te ondersteunen en te zoeken naar mensen die de branden niet hebben overleefd. “Iedereen wil dit trauma genezen, maar het zal tijd kosten”, aldus Green. Het onderzoek in het getroffen gebied is momenteel ongeveer 27% voltooid. Hij sprak ook over zijn contact met president Biden, die volgens hem binnenkort een bezoek zal brengen aan het rampgebied. “Hij zal er zijn wanneer het zware en hartverscheurende werk is gedaan”, zei Green. “Hij wilde het emotionele werk in de rampzone niet verstoren met een bezoek.”

Voor de inwoners van Maui heeft de federale overheid een eenmalige vergoeding van $700 per persoon beschikbaar gesteld. Dit geld is bedoeld om te voorzien in hun eerste levensbehoeften in de nasleep van de ramp.

Lahaina, een historische stad met ongeveer 12.000 inwoners, heeft extreem veel schade opgelopen ongeveer 80% van de stad is verwoest. De geschatte schade in Lahaina aan verzekerde bezittingen bedraagt meer dan $3,2 miljard.

In de videoboodschap heeft Green gemeld dat honderden families en duizenden mensen dakloos zijn geworden. Veel van hen worden tijdelijk ondergebracht in hotels.

De omvang van de verwoesting is duidelijk zichtbaar vanuit de lucht.

Veroordeling voor opsturen van bevroren urine en poep naar acteurs

Een Australische man is woensdag veroordeeld voor het opsturen van poep en urine naar acteurs Leonardo DiCaprio en Jared Leto. De man is veroordeeld tot een zogenoemde 'good behaviour bond' met een boete van 3000 Australische dollars als hij binnen twee jaar opnieuw de fout ingaat.

Veronica Gray, 49, verscheen woensdag voor de Broome Magistrates Court en pleitte schuldig aan vijf aanklachten om via de post mensen te bedreigen, lastig te vallen of aanstoot te geven.

Gray, die zich identificeert als een man, heeft van 2 tot 8 februari 23 internationale postpakketten verstuurd naar verschillende locaties in Californië, in de Verenigde Staten, ter attentie van Academy Award-winnaar DiCaprio. Ook werden pakketten verstuurd naar acteur Leto.

Aanklager van het Gemenebest, Rhys Mola, vertelde de rechtbank dat de pakketten elk een hoeveelheid bevroren ontlasting en urine van Gray's bevatten, die aan de ontvangers werd beschreven als "valentijnsnoepgoed".

Australia Post kwam achter de opmerkelijke inhoud toen een van de pakjes scheurde en lekte op een postmedewerker.  

Advocaat van de verdachte, beschreef Gray als "gepassioneerd voor het redden van het milieu", en het nooit zijn bedoeling was om de acteurs lastig te vallen. Uit een psychiatrisch rapport, bleek dat Gray vanwege een verstandelijke beperking had gehandeld zonder rekening te houden met de gevolgen. 

Hoewel de rechter erkende dat het misdrijf "zeldzaam" was en de persoonlijke omstandigheden "uniek" waren, sprak hij de noodzaak uit van bestraffing van dit soort misdrijven. "In een wereld van toenemende politieke polarisatie... moet de rechtbank andere individuen ontmoedigen om materiaal via de post te sturen", zei hij.

Gray antwoordde: "God zegene u" tegen de rechter na de uitspraak, en sprak zijn dank uit aan "iedereen die begrip toonde voor zijn situatie".

Autohandelaar aangehouden wegens wiet en btw-fraude

Op 15 augustus heeft de FIOD een woning en een garagebox in de gemeente Roermond doorzocht. Een 51-jarige autohandelaar uit Roermond wordt verdacht van het opzettelijk onjuist doen van aangiften omzetbelasting en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op de administratie, een vuurwapen, 74,1 kg henneptoppen met een straatwaarde van € 300.000 en 90 liter BMK (grondstoffen voor vervaardiging van synthetische drugs). De politie heeft de man aangehouden wegens overtreding van de Opium- en Wapenwet.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst van een vermoeden van misbruik van de margeregeling omzetbelasting door een autobedrijf. Het opsporingsteam van de FIOD vermoedt dat de verdachte garagehouder auto’s inkoopt en deze transformeert van btw-auto’s naar marge-auto’s, waardoor stelselmatig te weinig omzetbelasting is afgedragen. Het transformeren van btw-auto’s naar marge-auto’s brengt met zich mee dat auto’s tegen een lagere marktprijs kunnen worden verkocht; dit veroorzaakt oneerlijke concurrentie. Bij een btw-auto moet immers over de hele verkoopprijs omzetbelasting te worden betaald, terwijl bij een marge-auto slechts btw hoeft te worden betaald over het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs. Het belastingnadeel wordt geschat op ruim 200.000 euro. De verdenking is dat bij deze fraude gebruik is gemaakt van valse (inkoop)facturen.

FOK! Wat een weer: op het zuiden na droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend lost de mist op en zijn er zonnige perioden. In het zuiden is er meer bewolking. Het blijft vrijwel overal droog, alleen in Limburg is er een kans op een bui. Er steekt een zwakke tot matige wind uit het noordoosten op.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. In het (uiterste) zuidoosten kan een bui vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22°C in het noordelijk kustgebied tot ca. 25°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige wind uit een noordoostelijke richting. Langs de westkust wordt de wind noordelijk.

Vanavond is het in het zuidoosten bewolkt. Elders zijn er opklaringen. Het blijft vrijwel overal droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

Komende nacht is er in de zuidoostelijke helft plaatselijk een bui mogelijk. Elders blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen plaatselijk 10°C in het noorden en 17°C in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig.  (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Een druilerig Amsterdam (Foto: DJMO)
Een druilerig Amsterdam (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Winterstormen in augustus hebben helft gewassen bij Franse boer vernield

"Zoiets hebben we nog nooit gezien", zegt een Franse boer die door extreme weersomstandigheden de helft van zijn oogst is kwijtgeraakt. Weken van regenachtig weer gevolgd door storm Patricia begin augustus hebben de oogst in Noord-Frankrijk verwoest.

In de stad Sangatte heeft boer Bertrand Baey de helft van zijn haveroogst verloren door extreem weer. "Zoiets hebben we nog nooit gezien", zegt Bertrand, een boer van de zesde generatie die zijn gewassen sinds 2006 verbouwt. "We hadden midden in de zomer gewoon een winterstorm."

De haver, die nog niet de oogstrijp was, verloor een groot deel van zijn korrels, die door de harde wind op de grond vielen.

Het noorden van Frankrijk zag de afgelopen weken tijdens een stormachtige zomerperiode windstoten tot 80 kilometer per uur en hevige regenval. Het herfstachtige weer in de regio kwam terwijl andere delen van Europa te kampen hadden met hittegolven en hardnekkige bosbranden.

Mislukte oogsten hebben een effect op de veestapel
Terwijl Bertrand gewoonlijk zo'n 3,2 ton haver per jaar oogst, verwacht hij dit seizoen minder dan een ton te oogsten vanwege het ongewone weer. In de gemeente Sangatte viel tussen september en maart twee keer zoveel regen als normaal, zegt Bertrand.

"We konden het water niet naar de zee afvoeren, de velden stonden onder water, ik moest opnieuw inzaaien", herinnert hij zich. "En toen hadden we in het voorjaar extreem droog weer en konden we de planten niet laten opkomen. Het is waar dat het weer helemaal ontspoort."

Als veehouder gebruikt Bertrand 50 procent van zijn haverproductie om zijn koeien te voeren. De andere helft verkoopt hij meestal, wat hem extra inkomsten oplevert. Dit jaar heeft hij amper genoeg haver om zijn dieren te voeren.

De boer hoopt te kunnen profiteren van overheidssteun en oogstverzekeringen om zijn verloren oogst te compenseren.

Poetin geeft het Westen de schuld van de oorlog in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin sprak een veiligheidsconferentie buiten Moskou toe in een vooraf opgenomen videoboodschap. Hij legde de schuld voor de oorlog in Oekraïne bij het Westen neer.

De bijeenkomst werd bijgewoond door de top Russische militaire functionarissen en hun tegenhangers uit Wit-Rusland, China, India, het Midden-Oosten en Afrikaanse landen.

In een vooraf opgenomen videoverklaring beschuldigde de Russische president het Westen er opnieuw van het conflict aan te wakkeren "door miljarden dollars in Kyiv te pompen" en "het te voorzien van uitrusting, wapens, munitie en hun militaire adviseurs en huurlingen te sturen".

"Alles wordt gedaan om het conflict nog meer aan te wakkeren, en om andere staten erbij te betrekken", zei Poetin.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu probeerde het belang van de westerse steun aan Oekraïne te bagatelliseren door te zeggen dat ondanks al die steun de strijdkrachten van Kyiv "er niet in slagen goede resultaten te boeken op het slagveld".

De Chinese minister van Defensie, Li Shangfu, sprak op de conferentie en benadrukte dat open communicatie essentieel is bij het oplossen van conflicten. Hij zei: "Of het nu in Afghanistan, Syrië, het Koreaanse schiereiland, Oekraïne of Iran is over de nucleaire kwestie, China zet zich in voor het bevorderen van vrede en onderhandelingen en het bouwen aan meer internationale consensus."

Wolvenwelpen geboren in Midden-Drenthe

Er zijn wolvenwelpen gezien in Midden-Drenthe. Het gaat om minimaal vijf welpen. Dit blijkt uit waarnemingen die via monitoring in het gebied zijn verzameld. Het is de eerste keer dat er welpen zijn geboren in dit deel van Drenthe. Eerder deze zomer werden er al wolvenwelpen gezien in een ander deel van de provincie Drenthe.

Waarschijnlijk gaat het om welpen van wolvin GW3011f, die voor het eerst in september 2022 in het gebied is vastgesteld. De identiteit van het mannetje is nog onbekend. Het kan gaan om GW2864m, die al vanaf juni 2022 regelmatig hier aanwezig is. Van wolf GW3250m is afgelopen periode voor het eerst vastgesteld dat hij in het gebied aanwezig is. Ook deze wolf zou de vader van de welpen kunnen zijn. Dit zal later blijken uit DNA-analyse van drollen van de welpen.

Wet Natuurbescherming
Op basis van de Wet Natuurbescherming roept de Provincie Drenthe op om de toegangsregels van de gebieden op te volgen om de kans op verstoring van deze en andere jonge dieren zo klein mogelijk te houden.

Subsidieregeling landbouwhuisdieren
Een goede bescherming van landbouwhuisdieren met een wolfwerend raster is en blijft belangrijk. Provincie Drenthe stimuleert hoefdierhouders (hieronder vallen runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca’s, paarden en paardachtigen) te investeren in wolfwerende rasters en heeft om tegemoet te komen in de kosten een subsidieregeling.

Spanning op de arbeidsmarkt onveranderd hoog in tweede kwartaal

De krapte op de arbeidsmarkt hield in het tweede kwartaal van 2023 aan. Tegenover elke 100 werklozen stonden 122 vacatures, net als in de vorige twee kwartalen. De werkloosheid daalde met 7 duizend en er kwamen 7 duizend banen bij.

Het aantal openstaande vacatures nam af met 10 duizend. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Minder vacatures
Eind juni stonden er 427 duizend vacatures open, 10 duizend minder dan aan het einde van het eerste kwartaal. Na acht kwartalen groei, tussen medio 2020 en medio 2022, is het aantal vacatures vanaf het derde kwartaal van 2022 afgenomen.

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (87 duizend), de zakelijke dienstverlening (71 duizend) en de zorg (65 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Toename vacatures in de handel
Alleen in de handel kwamen er 2 duizend vacatures bij en in de bedrijfstakken openbaar bestuur (25 duizend) en landbouw (3 duizend) bleef het aantal gelijk. In de overige bedrijfstakken waren er minder vacatures dan in het voorgaande kwartaal.

De sterkste afname was in de horeca, waar het aantal vacatures met 3 duizend daalde tot 33 duizend. In de informatie en communicatie (21 duizend) en het onderwijs (12 duizend) nam het aantal openstaande vacatures met 2 duizend af.

Minder nieuwe vacatures
Na een toename van het aantal ontstane vacatures in het eerste kwartaal, ontstonden er in het tweede kwartaal minder nieuwe vacatures. In het tweede kwartaal waren het er 354 duizend, 27 duizend minder dan in het eerste kwartaal. Er werden 365 duizend vacatures vervuld (inclusief vervallen vacatures), in het eerste kwartaal waren dat er nog 381 duizend.

Vacaturegraad gelijk
De vacaturegraad, het aantal openstaande vacatures per duizend banen van werknemers, bleef in het tweede kwartaal 49. De bedrijfstakken met de hoogste vacaturegraad zijn de horeca (76) en de bouw (73). Het laagst is de vacaturegraad in het onderwijs, namelijk 25 vacatures per duizend banen.

Aantal banen verder gestegen
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal nog steeds toe. Met een groei van 7 duizend komt het totaal aantal op 11 528 duizend (+0,1 procent). In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. Het aantal banen stijgt nu al 12 kwartalen op rij. Het tweede kwartaal van 2020, de start van de coronacrisis, was het laatste kwartaal met een daling van het aantal banen. Daarvoor was het aantal banen al 24 kwartalen op rij toegenomen.

Meer werknemersbanen, minder zelfstandigenbanen
Het aantal werknemersbanen steeg met 11 duizend, een toename van 0,1 procent. Het totaal aantal werknemersbanen kwam daarmee uit op 9 003 duizend. Het aantal banen van zelfstandigen nam licht af met 4 duizend (-0,1 procent) naar 2 525 duizend. Ruim 1 op de 5 banen is een zelfstandigenbaan.

Minder banen bij uitzendbureaus
Bij de uitzendbureaus waren in het tweede kwartaal 16 duizend banen minder dan in het voorgaande kwartaal, een daling van 2,2 procent. In het eerste kwartaal van 2023 daalde het aantal banen in de uitzendbranche ook met 16 duizend.

In het openbaar bestuur kwamen er 6 duizend banen bij, een stijging van 1,0 procent. Andere bedrijfstakken met een grote banengroei waren onderwijs (6 duizend), zorg (6 duizend) en cultuur, recreatie en overige diensten (3 duizend). Naast de uitzendbureaus daalde het aantal banen ook in de zakelijke dienstverlening exclusief de uitzendbureaus (-3 duizend), de landbouw (-2 duizend) en verhuur en handel in onroerend goed (-1 duizend).

Minder uren gewerkt
Werknemers en zelfstandigen werkten in het eerste kwartaal van 2023 in totaal ruim 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,3 procent minder dan een kwartaal eerder.

Meer werknemers met een vaste arbeidsrelatie
In het tweede kwartaal van 2023 waren er 2,8 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er vrijwel net zo veel als een kwartaal eerder. Dit aantal ligt op het niveau van het tweede kwartaal van 2022, voordat een flinke daling inzette. Het aantal werknemers met een flexcontract piekte in het vierde kwartaal van 2018, toen dit 44 duizend hoger lag dan in het afgelopen kwartaal.

Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie is in het tweede kwartaal van 2023 met 22 duizend toegenomen tot 5,4 miljoen. Dit aantal steeg vrijwel continu sinds het vierde kwartaal van 2015. Het aantal zelfstandigen groeide met 3 duizend, en kwam uit op 1,6 miljoen. Dit aantal is de afgelopen jaren continu toegenomen, maar recent is de groei wat afgevlakt.

Werkloosheid verder gedaald
De werkloosheid nam in het tweede kwartaal van 2023 af met 7 duizend en kwam uit op 350 duizend. Dat is 3,5 procent van de beroepsbevolking; in het eerste kwartaal was het nog 3,6 procent. Het gaat bij werklozen om mensen die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn.

Hoewel het werkloosheidspercentage daalde, zijn er verschillen tussen leeftijdsgroepen. Bij jongeren nam de werkloosheid toe van 7,9 tot 8,2 procent. Bij 25- tot 45-jarigen daalde dit percentage van 3,0 naar 2,8. Ook onder 45- tot 75-jarigen daalde de werkloosheid in het tweede kwartaal van 2023, van 2,3 naar 2,1 procent.

Minder mensen op zoek naar werk in het tweede kwartaal
De daling van de werkloosheid in het tweede kwartaal van 2023 is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Het onderstaande schema laat die stromen zien.

Aan de ene kant daalde de werkloosheid doordat meer werklozen werk vonden dan er werkenden werkloos raakten. Hierdoor liep de werkloosheid in het afgelopen kwartaal terug met 35 duizend. De daling van de werkloosheid werd gedempt doordat meer mensen zonder direct resultaat op zoek gingen naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) dan er mensen stopten met zoeken en/of niet beschikbaar waren (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). Per saldo was er daardoor in het tweede kwartaal een toestroom van 27 duizend werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking; dit is minder dan een kwartaal eerder. Bij elkaar resulteerden de verschillende stromen in een daling van het aantal werklozen met 7 duizend.

Aantal langdurig werklozen gedaald
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, bedroeg 55 duizend in het tweede kwartaal van 2023. Dat zijn er 11 duizend minder dan een kwartaal eerder. Het aantal werklozen die korter dan een jaar zonder werk zitten, bedroeg 295 duizend, tegen 291 duizend een kwartaal eerder. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk kwam hiermee uit op 16.

Onbenut arbeidspotentieel iets afgenomen
Mensen zonder werk die niet recent naar werk hebben gezocht of die niet direct zouden kunnen beginnen zijn niet opgenomen in de werkloosheidscijfers. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt de omvang en samenstelling van deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart. In het tweede kwartaal van 2023 bestond het onbenut arbeidspotentieel uit 1,2 miljoen mensen, 26 duizend minder dan een kwartaal eerder. Dit aantal lag in het afgelopen jaar om en nabij de 1,2 miljoen.

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het tweede kwartaal naast 350 duizend werklozen om 185 duizend mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht, en om 110 duizend mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. Deze twee laatste groepen worden ook wel semiwerklozen genoemd. De vierde groep bestaat uit 530 duizend onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij geven aan in deeltijd te werken, meer uren te willen werken en hier ook direct beschikbaar voor te zijn.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 nam het aantal personen af dat direct beschikbaar is voor werk, maar niet heeft gezocht (-7 duizend), evenals het aantal werklozen (-7 duizend) en het aantal onderbenutte deeltijdwerkers (-11 duizend). Het aantal personen dat gezocht heeft naar werk, maar hiervoor niet direct beschikbaar was, is vrijwel gelijk gebleven (-1 duizend). Hiermee kwam in het tweede kwartaal van 2023 het totaal onbenut arbeidspotentieel 26 duizend lager uit dan een kwartaal eerder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.