Fraaie IndyCar-race Indianapolis bevochten tot in laatste ronden

Op de road course van de Indianapolis Motor Speedway is zaterdagavond de veertiende race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Met daarna nog drie races te gaan werd er gestreden tot in de laatste ronde van een vermakelijke race.

Voor het eerst in zes jaar stond Graham Rahal weer eens op poleposition, met Christian Lundgaard naast zich. Op rij twee stonden Alexander Rossi en Pato O'Ward, voor Devlin Defrancesco, Romain Grosjean, Marcus Armstrong, Alex Palou, Felix Rosenqvist en Scott McLaughlin - Rinus van Kalmthout moest het doen vanaf de negentiende stek.

Geheel tegen de IndyCar-traditie in lukte het de coureurs vrij aardig om enigszins normaal op te lijnen voor de start, geholpen door de enorme ruimte op het circuit. Defrancesco kende een bizarre start en van zijn beste startplek ooit schoot hij in bocht één gelijk al naar de leiding. De safety car kwam al snel de baan op: Palou deelde een tikje uit aan Armstrong, die spinde, en waar Josef Newgarden bovenop reed.

Na wat opruimwerkzaamheden konden we door, met Defrancesco, Rahal, O'Ward, Lundgaard, Rossi en Rosenqvist voorop. Het duurde niet lang voor Rahal de leiding pakte en ook Rossi, O'Ward en Lundgaard gingen rap langs Defrancesco. Richting ronde twintig werden de eerste pitstops gemaakt, waarbij Rahal, Rossi, Lundgaard en O'Ward uiteindelijk hun posities behielden - Scott Dixon en Romain Grosjean reden er op de hardere banden nog even voor.

Niet heel veel later kwamen de volgende pitstops er ook alweer aan, waarbij Rahal en Lundgaard enige tijd ruim voorop reden. Met dertig ronden te gaan was de leiding in handen van de als vijftiende vertrokken Dixon en zijn alternatieve strategie, gevolgd door Rahal, O'Ward, Lundgaard en Rossi. Na 59 van de 85 ronden kwam Dixon dan binnen voor zijn laatste stop, waarbij hij zachte banden onder de auto kreeg richting het einde van de race - Rahal's voordeel zou later kunnen zijn dat zijn laatste stint veel korter was.

Dat plan liep echter niet helemaal lekker: Rahal kwam een paar ronden later al zijn stop maken en kwam een seconde of zeven achter Dixon de baan op, in principe veel te groot om met zijn slechts iets nieuwere banden goed te maken. O'Ward en Lundgaard kwamen weer een paar tellen achter Rahal terecht, voor Rossi en Palou. In de slotfase begon Rahal toch in de buurt te komen bij Dixon, het gat was ingekort naar zo'n anderhalve seconde.

Met twee ronden te gaan was Rahal volle bak aangesloten, maar ondanks verwoede pogingen lukte het niet om Dixon te passeren. De Nieuw-Zeelander pakte zijn 54e overwinning en won voor het negentiende jaar op rij minstens één wedstrijd. Rahal werd tweede, voor O'Ward - Van Kalmthout reed uiteindelijk naar een elfde plek. Palou gaat nog altijd ruim aan de leiding in de titelstrijd, Dixon staat op plek twee op twee volle zeges afstand.