Collet wint chaotische F3-sprintrace Spa

Op een vochtig circuit van Spa-Francorchamps is zaterdagochtend de sprintrace in de Formule 3 verreden. Dat werd een ietwat chaotische edoch uiterst vermakelijke vertoning, zij het met een beetje een anticlimax.

De top-12 van de kwalificatie werd zoals gebruikelijk omgedraaid voor de sprintrace, waardoor Hugh Barter van poleposition mocht vertrekken, met Paul Aron naast hem. Taylor Barnard en Caio Collet stonden op rij twee, voor Jonny Edgar, Dino Beganovic, Zak O'Sullivan, Nikola Tsolov, Franco Colapinto, Gabriele Mini, Leonardo Fornaroli en Pepe Marti.

Barnard kende een topstart en nam de leiding, terwijl ook Collet voorbij Barter én Aron ging. Edgar en Beganovic volgden op plek vijf en zes, terwijl Collet nog voor het einde van de openingsronde langs Barnard naar de leiding reed - Barter verloor ondertussen ook nog eens posities aan Aron en Edgar, in die volgorde.

De safety car betrad na één ronde de baan wegens een aanvaring tussen Sebastian Montoya en Rafael Villagomez, na die opruimwerkzaamheden konden we weer door. Dat duurde niet heel lang: Marti probeerde op de droge lijn in Pouhon buitenom Mini te gaan, maar de twee raakten elkaar en spinden de baan af, wat de safety car opnieuw naar buiten bracht - met name doordat Marti de baan op reed op het moment dat Ido Cohen eraan kwam, wat voor een forse aanvaring zorgde.

Terwijl men weer de groene vlag voorgeschoteld kreeg kwamen ook de radioberichten binnen: er zat regen aan te komen, met nog een paar ronden te racen zorgde dat voor spanning op het toch al wat vochtige circuit. Collet ging nog altijd aan de leiding, voor Barnard, Aron en O'Sullivan, die langs Edgar en Colapinto naar voren was gekomen.

Ook dit duurde allemaal niet lang: titelkandidaat Gabriel Bortoleto moest zijn auto met schade aan de kant zetten aan het begin van het rechte stuk bij Kemmel, nadat hij eerder een tik kreeg van Beganovic in La Source. Het zorgde er precies voor dat er niet meer geracet kon worden, de safety car ging niet op tijd naar binnen en dus won Collet, voor Barnard en Aron.