FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 juli 2023

Verschoor verliest P2 in F2-sprintrace Spa, Fittipaldi boekt eerste zege

Op het circuit van Spa-Francorchamps is zaterdagmiddag de sprintrace in de Formule 2 verreden. Het was inmiddels droog in België, dus de regenbanden konden in de kast blijven, maar er werd wel tot in de laatste ronden geknokt om de winst.

Jehan Daruvala stond op poleposition, naast 'thuisheld' Richard Verschoor. Enzo Fittipaldi en Ralph Boschung stonden op rij twee, voor Dennis Hauger, Theo Pourchaire, Zane Maloney, Victor Martins, kampioenschapsleider Frederik Vesti en Oliver Bearman.

Verschoor had een moeizame start, maar behield de tweede plek, achter Daruvala en voor Fittipaldi. Na ruim twee ronden kwam Daruvala binnen vanaf de leiding om een tamelijk zeldzame reden: zijn hoofdsteun was losgeraakt en vloog de auto uit, dus zijn race was voorbij, de safety car kwam de baan op - ook omdat Amaury Cordeel stil was gevallen - en Verschoor nam plek één over.

Na een korte onderbreking konden we weer door, met Verschoot, Fittipaldi, Pourchaire, Vesti, Hauger en Boschung voorop. Hauger was lekker bezig en nam Vesti al snel te grazen, waarna het voorin relatief rustig bleef. Verschoor bleef de leiding in handen houden, tot Fittipaldi in de voorlaatste ronde op Kemmel vanuit de slipstream langszij kwam.

Fittipaldi hield vol en pakte zijn eerste Formule 2-zege, voor Verschoor en Pourchaire, met Hauger, Martins en Jack Doohan die de top-6 completeerden.

Update 21.05 uur
Verschoor is zijn tweede plek in de race kwijt: een onderdeel van zijn auto voldeed niet aan de technische reglementen, waardoor hij uit de uitslag genomen werd.

Tennisster Rus pakt haar eerste WTA-titel uit carrière

Arantxa Rus heeft voor het eerst in haar carrière een WTA-titel veroverd. In de finale van het toernooi van Hamburg won ze in twee sets van de ongeplaatste Noma Noha Akugue uit Duitsland in 6-0 en 7-6 (3).

Arantxa Rus kent dit jaar een goed jaar. Ze won dit jaar al drie ITF-toernooien, een niveau net onder de WTA. Maar vandaag greep ze in Hamburg haar eerste titel op WTA-niveau in haar vijftienjarige carriere. Door haar zege stijgt ze naar de 42ste plaats op de wereldranking, haar hoogste notering ooit.

In de eerste set was de 32-jarige Nederlandse oppermachtig tegen haar Duitse tegenstander. Ze won de eerste set met 6-0, in de tweede set kon Noma Noha Akugue meer tegenstand bieden. De Duitse kwam snel een break voorsprong, maar kon die niet vasthouden en moest een tiebreak de beslissing brengen. In de tiebreak was Rus de sterkste en pakte haar eerste titel op WTA-niveau.

Wereldkampioen Evenepoel wint voor derde keer Clasica San Sebastian

Remco Evenepoel heeft voor de derde keer in zijn carriere de Clásica San Sebastián gewonnen. In een sprint met twee was de Belgische wereldkampioen te snel voor de Bask Pello Bilbao. Aleksandr Vlasov maakte het podium compleet in de Baskische wedstrijd.

Remco Evenepoel startte als topfavoriet in de Clásica San Sebastián en maakte dat ook waar. Op iets minder dan zeventig kilometer trok de Belgische wereldkampioen ten aanval. Hij demarreerde op de steile beklimming van de Erlaitz en alleen Pello Bilbao, Aleksandr Vlasov en Alberto Bettiol konden mee. Ze raapte snel Romain Bardet en Nathan van Hooydonck, die deel uitmaakte van een vroege vlucht.

Op de volgende beklimming kon eerst Van Hooydonck niet volgen, en later moesten ook Bardet en Bettiol afhaken. Op dat moment had het peloton al een achterstand van ruim één minuut en zat de winnaar vooraan. Op de laatste beklimming, op nog geen tien kilometer van de finish, hield Evenepoel het tempo hoog. Vlasov moest passen, maar Bilbao kon wel mee met de jonge Belg. Samen reden Bilbao en Evenepoel naar de finish, waarna Evenepoel in een sprint duidelijk te snel was voor de Bask. Voor de Belg is het alweer zijn derde zege in de Baskische klassieker.

Results powered by FirstCycling.com

Vollering slaat dubbelslag op Tourmalet en heeft zege Tour de France Femmes voor het grijpen

Demi Vollering heeft de eindzege in de tweede editie van de Tour de France Femmes voor het grijpen. In de bergrit met aankomst op de Tourmalet greep ze op indrukwekkende wijze de zege. De 26-jarige Nederlandse won met bijna twee minuut verschil op de nummer twee Katarzyna Niewiadoma. Annemiek van Vleuten kwam als derde over de streep.

De zevende rit ging over 89,8 kilometer van Lannemezan naar de Tourmalet en onderweg moest ook de Col d’Aspin bedwongen worden. Op de Aspin probeerde wereldkampioene Annemiek van Vleuten met een verre aanval Demi Vollering te kraken, maar de Nederlandse volgde vrij gemakkelijk in het wiel. Ook Katarzyna Niewiadoma was mee en in de afdaling reed ze weg bij Van Vleuten en Vollering, vooral omdat ze beide naar elkaar keken.

Van Vleuten en Vollering werden ingelopen door een achtervolgende groep, met daarbij twee ploeggenotes van Vollering. Marlen Reusser zorgde dat het verschil werd teruggebracht tot onder de tien seconden, waarna de Zwitserse haar werk had gedaan. Daarna viel het weer stil en nam Niewiadoma weer 45 seconden voorsprong. Vollering zette op zes kilometer van de finish haar aanval in, niemand kon het wiel volgen van de 26-jarige Nederlandse, waarna ze ook snel bij de Poolse kwam. Vollering had de klim goed ingedeeld en zou alleen maar verder weglopen bij de concurrentie. Ze won met bijna twee minuten voorsprong op Niewiadoma. Van Vleuten kwam als derde over de streep, maar wel op 2.36 van Vollering.

In het algemeen klassement gaat Vollering nu ook ruim aan de leiding. Ze neemt de gele leiderstrui over van haar ploeggenote Lotte Kopecky, die vandaag 3.32 verloor. Kopecky zakt terug naar de vierde plaats, maar de Belgische maakt met een tijdrit te gaan nog altijd kans op het eindpodium.

Results powered by FirstCycling.com

Verstappen wint sprintrace in België

Max Verstappen is in het Formule 1-wereldkampioenschap opnieuw acht punten uitgelopen op naaste belager Sergio Perez. De Nederlander won de sprintrace tijdens het grandprixweekend in België voor Oscar Piastri en Pierre Gasly.

Het begon vlak voor de start van de sprintrace te regenen waardoor de start werd uitgesteld. Nadat de regen gestopt was ging het veld achter de satefy car van start. Na enkele ronden ging deze naar binnen en in het kielzog volgden onder meer Piastri, Gasly, Sergio Perez en Lewis Hamilton. Verstappen volgde een ronde later en kwam zo achter Piastri als tweede de baan op.

Voor Fernando Alonso was de race snel voorbij nadat de Spanjaard net te ver naar rechts zat, spinde en bijna de muur raakte. Om de Aston Martin weg te halen kwam de safety car opnieuw naar buiten. Piastri kende hierna een goede herstart, maar Verstappen zat al snel in de versnellingsbak van de McLaren en pakte de eerste plek over om deze niet meer uit handen te geven.

Daarachter hield Gasly de derde plek knap vast, zeker omdat achter de Fransman Perez en Hamilton met elkaar in gevecht raakten. Laatstgenoemde paste zijn handelsmerk toe, gleed wat naar buiten en veroorzaakte een gat in de sidepod van de Red Bull van Perez. De Mexicaan viel hierdoor uiteindelijk uit, terwijl Hamilton een straf van vijf seconden opliep.

In de slotronden gebeurde er weinig meer, waardoor Verstappen de acht punten opstreek, voor Piastri, Gasly, Carlos Sainz, Charles Leclerc, Lando Norris, Hamilton en het laatste punt ging naar George Russell.

Pentagon ontkent UFO-berging en onderzoek biologische resten buitenaards leven

De VS zouden buitenaardse vliegende objecten hebben geborgen en onderzocht. Deze beschuldiging werd onder ede uitgesproken door een voormalig medewerker van het Pentagon. Het hoofd van de UFO-autoriteit AARO is nu "diep teleurgesteld".

Het hoofd van het Pentagon-kantoor dat verantwoordelijk is voor het onderzoeken van UFO-incidenten heeft zich scherp gedistantieerd van de getuigenis van een hooggeplaatste ex-militair over een vermeend geheim bergingsprogramma. Hij noemde de beweringen van David Grusch "beledigend" voor personeel dat waarnemingen onderzoekt, schreef Sean Kirkpatrick op zijn persoonlijke LinkedIn-pagina. Zijn verklaring werd vrijdag op sociale media gedeeld. Kirkpatrick bevestigde de authenticiteit van de brief aan het Amerikaanse tijdschrift "Politico". Hij was "diep teleurgesteld"

Kirkpatrick, die een carrière als inlichtingenofficier heeft gehad, werd een jaar geleden benoemd tot hoofd van het Pentagon's All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), dat de taak had om onderzoeken naar niet-geïdentificeerde vliegende objecten (UFO's) te centraliseren. Het Pentagon en de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn de afgelopen jaren door het Congres onder druk gezet om meldingen van (motoraangedreven) objecten die met ongebruikelijke snelheden of trajecten vliegen beter te onderzoeken om de nationale veiligheid te waarborgen. 

In zijn memo bekritiseerde Kirkpatrick veel van de uitspraken van Grush, die het geloof in buitenaards leven aanwakkerden en de krantenkoppen over de hele wereld haalden. "Voor alle duidelijkheid, AARO moet nog geloofwaardig bewijs vinden om claims van een reverse engineering-programma van niet-menselijke technologie te ondersteunen", schreef Kirkpatrick. Bovendien weigerde "de centrale bron van deze beschuldigingen" te spreken met AARO.

Grusch: "Biologische" buitenaardse resten gevonden
Tot een paar maanden geleden was Grusch verantwoordelijk voor de analyse van onverklaarde fenomenen, of kortweg UAP (Unidentified Aerial Phenomenon) - UFO's bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij kreeg ook informatie over een tientallen jaren durend Pentagon-project: namelijk het herstellen, onderzoeken en herbouwen van gecrashte UAP's. Zijn superieuren ontzegden hem directe toegang tot het project - en daarom besloot hij, volgens de ex-majoor, naar de media te gaan.

Volgens Grusch werden niet alleen de vliegende objecten van de aliens gevonden, maar ook de "biologische" overblijfselen van de buitenaardse piloten, zoals de voormalige agent van de geheime dienst beweerde tijdens een congreshoorzitting. Daar werd hem gevraagd of hij deze buitenaardse lijken zelf had gezien: "Nee, dat heb ik zelf niet gezien."

Pentagon ontkent - zelfs experts zijn sceptisch
Het Pentagon ontkende de aantijgingen van Grusch. Er zou geen verifieerbare informatie zijn dat een dergelijk programma ooit heeft bestaan of momenteel bestaat.

En experts als Adam Frank zijn ook erg sceptisch. De astrofysicus van de Universiteit van Rochester heeft een boek geschreven over de zoektocht naar buitenaardse wezens. Beweringen over geheime overheidsprogramma's zoals die van Grusch worden al meer dan 70 jaar gedaan, zei Frank tegen CNN: "Het is niet voor het eerst dat mensen zeggen: ik heb iets gehoord dat iemand van iemand anders heeft gehoord. Maar het geeft nooit bewijs!"

Volgens Frank zal de oorsprong van de meeste UAP's ooit opgehelderd worden - slechts in ongeveer zes procent wordt een verklaring gevonden.

Ex-gevechtspiloot: 'Waarnemingen zijn geen zeldzame geïsoleerde gevallen'
Een voorbeeld van zo'n geval is het zogenaamde "tic-tac"-fenomeen, een ovaalvormig wit object dat voor het eerst werd waargenomen in 2004 boven kalme wateren voor de kust van Californië door onder meer gevechtspiloot David Fravor, toen een squadron-kapitein. Hij maakte zelfs een video-opname, die nu openbaar is.

Maar jarenlang zijn deze waarnemingen verzwegen en genegeerd, vertelde Fravor aan het Congres. Dit gaat over nationale veiligheid: "Deze technologie was veel beter dan alles wat we hebben. We hebben het over iets dat in slechts enkele seconden de ruimte in en weer terug kan gaan. En we kunnen er niets aan doen."

Ex-gevechtspiloot Ryan Graves observeerde in 2014 ook voorheen onverklaarbare verschijnselen: "Deze waarnemingen zijn geen zeldzame geïsoleerde gevallen, ze zijn routine. Militair personeel en burgerpiloten, d.w.z. mensen wier leven afhangt van nauwkeurige informatie, doen vaak dergelijke waarnemingen." Graves pleit voor minder geheimhouding en een centrale plek waar alle UAP-waarnemingen worden geregistreerd, verwerkt - en altijd serieus worden genomen.

 


Klimaatactivisten blokkeren de Brennerpas, chauffeurs woedend

Klimaatactivisten van de groep Last Generation hebben de Autobahn bij de Brennerpas in Oostenrijk geblokkeerd.

Volgens de Tiroolse politie plakten zeven mensen zich vast aan de weg richting Italië. Er vormde zich een verkeersopstopping van zo'n vier kilometer lang. Voordat de politieagenten arriveerden, traden boze chauffeurs hardhandig op tegen de demonstranten, zei hij. De demonstranten werden vervolgens van de weg verwijderd; de verkeersopstopping loste zich daarna snel op.

VN moet door gebrek aan donaties hulp aan miljoenen in nood stopzetten

De Verenigde Naties zijn gedwongen de hulp aan miljoenen behoeftige mensen over de hele wereld stop te zetten wegens geldgebrek. 

Een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma (WFP) zei in Rome dat er veel minder donaties binnenkwamen. Daarom moeten in zeker 38 landen de hulpleveringen worden stopgezet of is dat al gebeurd. Getroffen zijn onder andere Afghanistan, Syrië, Jemen en verschillende landen in West-Afrika. De geldelijke hulp wordt verminderd, maar ook andere steun.

Ook werd gezegd dat de vraag om humanitaire hulp de afgelopen twee jaar snel is toegenomen, vooral door de coronapandemie, klimaatverandering en ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Eigenlijk heeft de VN zo'n 20 miljard dollar nodig voor hulpleveringen aan de behoeftigen in de wereld. Momenteel worden er echter slechts 10 tot 14 miljard verwacht.

Zwemmer Korstanje 5e in WK-finale, Steenbergen sprint naar finale 50m vrij

In het Japanse Fukuoka is zaterdag de zevende en voorlaatste dag van de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen afgewerkt. Het was een dag met mooie finales en prima Nederlandse prestaties, hoewel een medaille er voor Oranje dit keer niet in zat.

50m vlinderslag vrouwen, finale
Sarah Sjöström ging voor haar vijfde opeenvolgende wereldtitel en het sprintkanon maakte dat weer helemaal waar: de Zweedse moest wat lang uitdrijven, maar tikte in 24,77 seconden - de vijfde tijd ooit, achter vier van haar eigen tijden - als winnares aan. Zilver ging in 25,05 seconden naar de Chinese Zhang Yufei, voor de Amerikaanse Gretchen Walsh (25,46).

50m vrije slag mannen, finale
De sprintbommen knalden het water in en er stak er één met kop en schouders bovenuit: Cameron McEvoy uit Australië knalde in 21,06 seconden naar het goud, zijn eerste mondiale titel na bijna tien jaar aan zilveren en bronzen medailles - bovendien was het de vijfde tijd ooit gezwommen. De Amerikaan Jack Alexy werd in 21,57 seconden tweede, brons ging in 21,58 naar de Brit Ben Proud.

50m vrije slag vrouwen, halve finales
Sjöström lag een minuut of tien na haar vlinderslagfinale weer in het water en was sneller dan ooit: ze knalde naar een tijd van 23,61 seconden, exact zes jaar nadat ze op het WK van 2017 het wereldrecord op 23,67 zette. Valerie van Roon noteerde in 24,78 seconden de veertiende tijd en haalde de finale niet, maar Marrit Steenbergen tikte in 24,68 seconden als gedeeld achtste aan. Ze moest een swimoff afwerken tegen de Française Marie Wattel voor de laatste finaleplek en die won ze: 24,53 tegen 24,62 seconden.

100m vlinderslag mannen, finale
Nyls Korstanje verpletterde in de series het Nederlands record en vertrok in de finale bijzonder sterk. Dat bleek net iets té sterk, want in de laatste meters kon hij het niet helemaal bijbenen, hoewel hij in 51,05 seconden alsnog knap vijfde werd - ook zijn NR van een dag eerder zou geen medaille op hebben geleverd. Het goud ging in een indrukwekkende 50,14 seconden naar de Fransman Maxime Grousset, voor de Canadees Josh Liendo (50,34) en de Amerikaan Dare Rose (50,46).

200m rugslag vrouwen, finale
De Australische Kaylee McKeown ging voor de triple, nadat ze de 50 en 100 meter al won, en die kwam er: met een geweldige tweede helft van de race schoot de olympisch kampioene langs de Amerikaanse Regan Smith naar goud in 2:03,85 minuten, voor de 2:04,94 van Smith. Brons ging op gepaste afstand in 2:06,74 minuten naar de Chinese Peng Xuwei.

800m vrije slag vrouwen, finale
Katie Ledecky won al vijf keer op rij de wereldtitel en daar kwam zonder twijfel een zesde opeenvolgende titel bij: de Amerikaanse domineerde van start tot finish en won in 8:08,87 minuten, de zevende tijd ooit gezwommen in de door haar gedomineerde historie van het evenement. De Chinese Li Bingjie pakte zilver in 8:13,31 minuten, de snelste niet-Ledecky ooit, met brons voor de Australische Ariarne Titmus in 8:13,59.

4x100m vrije slag gemengd, finale
Nederland kwam er in de series niet aan te pas en stond dus niet in de finale, waarin Australië de topfavoriet was. Mannen Jack Cartwright en Kyle Chalmers deden het prima en hielden de ploeg min of meer op gelijke hoogte met de Amerikaanse en Britse teams, maar daarna ging Australië los: op Shayna Jack en wereldkampioene Mollie O'Callaghan stond geen maat en in een nieuw wereldrecord van 3:18,83 minuten pakte Australië het goud. Zilver ging in 3:20,82 naar Jack Alexy, Matt King, Abbey Weitzeil en Kate Douglass voor de VS, voor de 3:21,68 van de Britten Matt Richards, Duncan Scott, Anna Hopkin en Freya Anderson.

Verstappen snelste in sprint shootout in België

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de sprintrace voor de Grand Prix van België. De Nederlander was op een opdrogende baan met een tijd van 1.49,056 slechts elf duizendste sneller dan Oscar Piastri en 25 duizendste sneller dan Carlos Sainz.

De start van de sprint shootout werd vertraagd doordat het geregend had. Een half uur later dan gepland mochten de coureurs in actie komen, waarbij de baan steeds droger werd. Dit betekende dat de rondetijden steeds sneller werden en het stuivertje wisselen was. Enige team dat de plank compleet missloeg was Haas. Het liet Kevin Magnussen en Nico Hülkenberg eerst een installatieronde rijden en kreeg het daarna niet voor elkaar om het duo een fatsoenlijke rondetijd te laten noteren. Bovendien brak in de pits nog een deel van de krik af en was Hülkenberg hier slachtoffer van. Ook Yuki Tsunoda, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou waren na deze sessie klaar.

In deel twee droogde de baan steeds verder op, waardoor een aantal rijders wachtte met het neerzetten van een tijd. Lance Stroll was de eerste die naar slicks wisselde, maar de Canadees was net te vroeg en crashte. Hij veroorzaakte een rode vlag, waardoor Alexander Albon, Logan Sargeant, Stroll en Fernando Alonso geen tijd neer konden zetten. Daniel Ricciardo kon dat wel maar was net te langzaam.

Lewis Hamilton opende in het laatste deel het bal met de snelste tijd, maar in de tweede snelle ronde waren bijna alle rijders fors sneller. Het werd spannend in de strijd om de eerste plek en uiteindelijk ging Verstappen als laatste onder de vlag door met de snelste tijd. De Nederlander was maar een fractie van een seconde sneller dan Piastri en Sainz. De vierde plek was voor Charles Leclerc, voor Lando Norris en Pierre Gasly. George Russell en Hamilton reden elkaar flink in de weg, waardoor Hamilton als zevende zal starten, voor Sergio Perez, Esteban Ocon en Russell.

Het nutteloze feitje van de dag: voetballen met plezier

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Kortgeleden wisten we jullie een bijzonder feitje te melden over voetbalclub TOP Oss, maar wist u dat die naam uit plezier voorkomt. Toen de club in de jaren '20 de naam veranderde naar T.O.P. Oss stond die afkorting voor Tot Ons Plezier. Na een naamswijziging naar FC Oss keerde 'TOP' enkele jaren geleden weer terug op verzoek van de fans.

Fout hout op de Groene Draeck

RTL Nieuws meldt dat uit eigen onderzoek blijkt dat bij de restauratie van de Groene Draeck, het zeiljacht van Prinses Beatrix, naar alle waarschijnlijkheid gebruik is gemaakt van illegaal geïmporteerd hout. Het gebruikte teakhout uit Myanmar is omstreden en er geldt zelfs een importverbod.

Wegens mensenrechtenschendingen en ontbossing is het al sinds 2007 niet meer toegestaan om dit hout te importeren. Onder druk van NGOs hebben Nederlandse autoriteiten beslag gelegd op grote hoeveelheden teakhout uit Myanmar. Enkele importeurs zijn inmiddels veroordeeld voor de illegale teakhandel en twee zaken tegen houthandelaren over dit onderwerp lopen nog. Ook bij een houthandelaar die zich Koninklijk mag noemen, is voor miljoenen euro's aan teak in beslag genomen.

RTL baseert zich op het oordeel van deskundigen. Ook Milieu Defensie bevestigt dat alles er op wijst dat er fout hout is gebruikt bij deze restauratie. De RVD geeft aan dat de herkomst van het hout niet meer te achterhalen halen is, omdat de betreffende documenten niet bewaard zijn gebleven.

(beelden: eerder dit jaar nam Prinses Beatrix de Groene Draeck weer in gebruik na de restauratie, bron: YouTube)

Collet wint chaotische F3-sprintrace Spa

Op een vochtig circuit van Spa-Francorchamps is zaterdagochtend de sprintrace in de Formule 3 verreden. Dat werd een ietwat chaotische edoch uiterst vermakelijke vertoning, zij het met een beetje een anticlimax.

De top-12 van de kwalificatie werd zoals gebruikelijk omgedraaid voor de sprintrace, waardoor Hugh Barter van poleposition mocht vertrekken, met Paul Aron naast hem. Taylor Barnard en Caio Collet stonden op rij twee, voor Jonny Edgar, Dino Beganovic, Zak O'Sullivan, Nikola Tsolov, Franco Colapinto, Gabriele Mini, Leonardo Fornaroli en Pepe Marti.

Barnard kende een topstart en nam de leiding, terwijl ook Collet voorbij Barter én Aron ging. Edgar en Beganovic volgden op plek vijf en zes, terwijl Collet nog voor het einde van de openingsronde langs Barnard naar de leiding reed - Barter verloor ondertussen ook nog eens posities aan Aron en Edgar, in die volgorde.

De safety car betrad na één ronde de baan wegens een aanvaring tussen Sebastian Montoya en Rafael Villagomez, na die opruimwerkzaamheden konden we weer door. Dat duurde niet heel lang: Marti probeerde op de droge lijn in Pouhon buitenom Mini te gaan, maar de twee raakten elkaar en spinden de baan af, wat de safety car opnieuw naar buiten bracht - met name doordat Marti de baan op reed op het moment dat Ido Cohen eraan kwam, wat voor een forse aanvaring zorgde.

Terwijl men weer de groene vlag voorgeschoteld kreeg kwamen ook de radioberichten binnen: er zat regen aan te komen, met nog een paar ronden te racen zorgde dat voor spanning op het toch al wat vochtige circuit. Collet ging nog altijd aan de leiding, voor Barnard, Aron en O'Sullivan, die langs Edgar en Colapinto naar voren was gekomen.

Ook dit duurde allemaal niet lang: titelkandidaat Gabriel Bortoleto moest zijn auto met schade aan de kant zetten aan het begin van het rechte stuk bij Kemmel, nadat hij eerder een tik kreeg van Beganovic in La Source. Het zorgde er precies voor dat er niet meer geracet kon worden, de safety car ging niet op tijd naar binnen en dus won Collet, voor Barnard en Aron.

Bevolking eerste halfjaar gegroeid met 55 duizend inwoners

De bevolking van Nederland is in het eerste halfjaar van 2023 met 54,8 duizend inwoners gegroeid. In het eerste halfjaar van 2022 kwamen er nog 119,2 duizend inwoners bij. De bevolkingsgroei is in 2023 vooral lager door de teruggelopen immigratie vanuit Oekraïne. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De totale bevolkingsgroei kwam ook lager uit doordat er 6,2 duizend meer mensen overleden dan er kinderen geboren werden. Dit sterfteoverschot is groter dan in dezelfde periode vorig jaar. De sterfte was relatief hoog, terwijl er naar verhouding weinig kinderen geboren werden.

Minder instroom vanuit Oekraïne
De groei door buitenlandse migratie kwam per saldo (immigratie min emigratie) uit op 61 duizend, een halvering ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022. Er vestigden zich minder immigranten, terwijl de emigratie juist wat hoger was. De daling van de immigratie komt grotendeels door het teruggelopen aantal Oekraïense vluchtelingen. In de eerste helft van 2022 kwamen er per saldo nog ruim 73 duizend mensen uit Oekraïne naar Nederland. Dit jaar waren dit er 7,5 duizend. Op 1 juli verbleven er in totaal 101 duizend Oekraïense migranten in Nederland die sinds het begin van de oorlog naar Nederland zijn gekomen.

Buitenlandse migratie uit Azië en Europa vrijwel gelijk gebleven
De groei door buitenlandse migratie is in het eerste halfjaar van 2023 bij de meeste groepen migranten vergelijkbaar met vorig jaar (de voormalige Sovjet-Unie, waaronder Oekraïners, niet meegerekend). Zowel de immigratie als de emigratie zijn in 2023 licht gegroeid. Alleen van de groep die geboren is in Afrika nam de migratie af (-11,6 procent).

In 2023 kwamen de meeste immigranten uit Europa, maar doordat de emigratie van Europeanen relatief hoog ligt, kwamen per saldo de meeste migranten uit Azië. Buiten de groep die in de voormalige Sovjet-Unie geboren is, kwamen per saldo de meeste migranten uit Syrië (8,7 duizend), Turkije (5,1 duizend), Polen (4,5 duizend) en India (4,2 duizend).

FOK! Wat een weer: de zon komt even kijken

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er veel bewolking. De kans op een bui neemt van het westen uit toe. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de westkust af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag is er vooral in het zuidoosten kans op enkele stevige onweersbuien. Bij de buien is ook kans op hagel. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Aan het einde van de middag trekken de buien naar het oosten weg. Hierdoor geldt code geel in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland van 14:00 tot 17:00 

Vanmiddag trekken er enkele stevige buien van west naar oost. Vooral in het oosten is er kans op onweer. Later breekt in het westen de zon meer door. De middagtemperatuur wordt ongeveer 22°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de zuidwestkust af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond zijn er opklaringen. In het noorden komt nog een bui voor. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de zuidwestkust af en toe vrij krachtig.

Komende nacht is het aanvankelijk meest droog. Aan het einde van de nacht kan er in het westen een bui voorkomen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 13°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, aan de westkust af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Het werd even donker maar het bleef droog (Foto: Anouk)
Het werd even donker maar het bleef droog (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Anti-zonnebrandkleding zoals facekini of losse mouwen populair in China'

China heeft steeds vaker te maken met hittegolven, waardoor kleding die beschermt tegen UV-straling (anti-zonnebrand) nu ook te zien is in het centrum van grote Chinese steden zoals Beijing, waar UV-beschermende mouwen, jassen en gezichtsbedekkingen, bekend als facekini's, een rage zijn omdat mensen zichzelf proberen te beschermen tegen de zinderende hitte.

'De Amerikaanse liefde voor vuurwapens'

Het wapengeweld blijft toenemen in de Verenigde Staten. Er zijn naar schatting 400 miljoen vuurwapens in particuliere handen. Het aantal slachtoffers is op een recordhoogte. Maar het geruzie over strengere wapenwetten verdeelt het land.

Verschillende wetsvoorstellen pleiten voor strengere controles. Maar sommige mensen verzetten zich hiertegen, onder verwijzing naar het tweede amendement en het, volgens hen, grondwettelijk recht is om zichzelf te verdedigen. Voor hen maakt het dragen van een vuurwapen deel uit van hun Amerikaanse identiteit. Deze documentaire schetst een portret van een zwaarbewapende natie. De filmmakers bezoeken onder meer de 'Gunsite Academy' in Arizona - de grootste particuliere schietschool ter wereld.

Wapenliefhebbers uit het hele land oefenen hier hun schietvaardigheid. Ze ontmoeten ook mensen zoals Brandon Wolf, overlevende van het verwoestende bloedbad in nachtclub Pulse. Sinds de tragedie strijdt hij voor hervorming van de wapenwet.

Philip Smith daarentegen is de oprichter van de National African American Gun Association. Het doel van de organisatie is om zoveel mogelijk Afro-Amerikaanse burgers zich te bewapenen met vuurwapens. Arts Stephanie Bonne ziet elke dag wat vuurwapens aanrichten. Ze werkt voor een ziekenhuis in Newark, New Jersey, met een intensive care-afdeling die bijna uitsluitend slachtoffers van schietpartijen behandelt. In haar ogen geldt wapenmisbruik in de VS al lang als een regelrechte epidemie.

Emmy Awards worden uitgesteld wegens stakingen

De Emmy Awards worden uitgesteld. Zo meldt het Amerikaanse tijdschrift Variety. De prijsuitreiking zou oorspronkelijk op 18 september op Fox worden uitgezonden. De zender heeft inmiddels aan verschillende partijen laten weten dat de uitzending niet doorgaat. 

Aanleiding voor het uitstel is de dubbele staking van de Amerikaanse acteurs- en schrijversvakbonden. Ook de leden van de beroepsvertegenwoordiging mogen niet deelnemen aan prijsuitreikingen. Door de schrijversstaking konden er geen teksten geschreven worden voor de presentatoren van de Emmy's.

De Emmy's worden beschouwd als de belangrijkste onderscheidingen voor de televisie- en streamingindustrie. De Emmy Awards werden voor het laatst uitgesteld in 2001 vanwege de aanslagen op het World Trade Center.

Rondwormen leven nog na 46.000 jaar in Siberische Permafrost

Wetenschappers zeggen dat ze erin geslaagd zijn rondwormen die 46.000 jaar lang ingevroren zijn geweest in de permafrost 'wakker' te maken, volgens een nieuwe analyse die donderdag in PLOS Genetics is gepubliceerd.

De wormen werden uit de Siberische permafrost omhoog getrokken, ze bevonden zich 40 meter onder het oppervlak, waar ze bevroren maar in leven bleven in een 'staat van cryptobiose'. Door de rondwormen, ook wel nematoden genoemd, heel langzaam en voorzichtig te ontdooien, konden onderzoekers de wormnen weer laten rondkronkelen, eten en zich voort te laten planten.

Een van de wormen werd 100 generaties lang in een laboratorium gekweekt, nadat onderzoekers ontdekten dat de soort zich parthenogenetisch kon voortplanten, oftewel zonder een mannelijke partner. De donderdag gepubliceerde studie bouwt voort op eerder onderzoek gepubliceerd in 2018, waarin werd geschat dat de rondwormen 42.000 jaar oud waren en tot twee geslachten behoorden: Panagrolaimus en Plectus.

Door het dateren van plantenmateriaal dat bij de wormen is gevonden, zeggen onderzoekers dat ze de geschatte 46.000 jaar nog preciezer kunnen berekenen. De wormen werden gevonden in een prehistorisch hol achtergelaten door arctische gophers van het geslacht Citellus, schreven ze.

Het onderzoeksteam voerde ook een nieuwe genetische analyse van de wormen uit en ontdekte dat de Panagrolaimus-wormen tot een geheel nieuwe soort behoorden. Het team noemde de nieuwe worm Panagrolaimus kolymaensis, naar de Kolyma-rivier in de buurt van waar de worm werd gevonden.

Het is mogelijk dat deze nematoden slapen sinds het Pleistoceen, wat betekent dat deze kleine wormen "geëvolueerde mechanismen hebben die hen in staat stellen het leven op geologische tijdschalen stil te zetten", aldus het rapport. 

"Onkruid is juist hartstikke goed!'

Onkruid zijn alle planten die groeien waar we dat niet willen, maar we kunnen we ze meestal best laten staan. Onkruid kan juist goed zijn voor verkoeling, bemesting en biodiversiteit in je tuin.

In deze aflevering van Universiteit van Nederland's 'Werkplaats' vertelt bioloog Nienke Beets (Universiteit Leiden & Hortus Botanicus Leiden) je wat de voordelen zijn van meer groen in onze dorpen en steden. En waarom de term onkruid dus eigenlijk helemaal niet klopt. Dus groen licht voor de paardenbloemen, brandnetels en klavertjes!

0:00 Wanneer is iets onkruid?
1:15 Wat zijn de goede eigenschappen van wilde planten?
2:11 Hoe zijn dieren, planten en insecten met elkaar verbonden?
3:54 Waarom moet je invasieve exoten weghalen?
4:26 Hoe kunnen we ecosystemen versterken?

Polen en Litouwen willen vanwege Wagner hun grenzen met Wit-Rusland sluiten

Uit angst voor provocaties door Russische Wagner-huurlingen in Wit-Rusland, overwegen Polen en Litouwen de grenzen met het buurland te sluiten. "Deze overwegingen zijn reëel. Er is een mogelijkheid om de grens te sluiten", zei de Litouwse vice-minister van Binnenlandse Zaken Arnoldas Abramavicius tegen journalisten. De dag ervoor sprak de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kaminski over de mogelijkheid van "volledige isolatie van Wit-Rusland".

Het reguliere verkeer aan de grens is al zeer beperkt door de sancties die Warschau en Minsk elkaar hebben opgelegd.

Litouwen en Polen hadden hun NAVO-bondgenoten herhaaldelijk gewaarschuwd dat Wagner-huurlingen zich onder meer konden voordoen als asielzoekers om de EU binnen te komen. "Dit kunnen groepen vluchtelingen zijn, migranten die op irreguliere wijze naar de grens zijn gestuurd, met als doel een soort van onrust aan de grens te veroorzaken", zei Abramavicius.

De voorzitter van de Poolse regeringspartij, Jarosław Kaczyński, zei vrijdag dat Wagner-strijders "niet voor de lol in Wit-Rusland waren". "Ze zijn er om verschillende soorten crises te veroorzaken, voornamelijk gericht tegen Polen", zei Kaczyński, eraan toevoegend dat Polen zijn verdedigingscapaciteiten had opgevoerd "zodat deze provocaties, deze activiteiten, geen kans van slagen hebben".

Afrikaanse Unie: 'Staakt het vuren, Poetins graanvoorraad is niet voldoende'

Afrikaanse staten hebben Rusland opnieuw opgeroepen om vredesbesprekingen met Oekraïne te voeren. Ze deden een beroep op president Poetin op het Rusland-Afrika Forum in St. Petersburg. Maar hij ziet de verantwoordelijkheid in Kiev.

Afrikaanse staten hebben de Russische president Vladimir Poetin opnieuw opgeroepen de oorlog tegen Oekraïne te beëindigen en de graanexportovereenkomst te herstellen. Op het Rusland-Afrika Forum in Sint-Petersburg zei de president van de Republiek Congo, Sassou Nguesso, dat het vredesplan dat door Afrikaanse leiders is gepresenteerd, aandacht verdient. "We roepen nogmaals dringend op tot herstel van de vrede in Europa".

Poetin heeft blijk gegeven van zijn bereidheid om Afrikaanse landen te helpen met graanvoorraden, zei AU-voorzitter Assoumani aan het einde van de Rusland-Afrika-top in St. Petersburg. Dit is echter "niet voldoende".

Gisteren bood Poetin verschillende landen gratis graanzendingen aan. Tegelijkertijd herhaalde hij zijn beweringen dat de westerse sancties die zijn land waren opgelegd, het moeilijk maakten om landbouwproducten te exporteren.

'Graandeal met Oekraïne hervatten'
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft ook verzocht tot een staakt het vuren. "Constructieve betrokkenheid en onderhandelingen kunnen" leiden tot een einde aan de oorlog. Vorige maand presenteerde een groep Afrikaanse presidenten het vredesplan aan Poetin. De Egyptische president Abdel Fatah al-Sissi riep Rusland op om de overeenkomst over de export van Oekraïens graan over de Zwarte Zee, die ongeveer tien dagen geleden was opgeschort, te hervatten.

Hoewel de Afrikaanse vertegenwoordigers Rusland niet rechtstreeks bekritiseerden, uitten ze op de tweede dag van hun top hun diepe bezorgdheid over de gevolgen van de oorlog, met name voor de voedselprijzen.

Poetin: 'Oekraïne weigert gesprekken'
Poetin zei dat hij het Afrikaanse vredesvoorstel respecteert. Hij is bereid om met Oekraïne te onderhandelen, maar de regering in Kiev weigert te praten. Rusland kan geen van beide partijen dwingen dergelijke gesprekken te voeren. De Russische president beweerde opnieuw dat de achtergrond van het conflict "veiligheidsbedreigingen voor Rusland vanuit de Verenigde Staten en de NAVO" waren.

Moskou weigert terugtrekking van troepen
Het Westen beschuldigt Poetin er herhaaldelijk van niet serieus geïnteresseerd te zijn in onderhandelingen. De Verenigde Staten, Duitsland en andere NAVO-leden hebben Rusland herhaaldelijk opgeroepen om troepen uit Oekraïne terug te trekken - als voorwaarde voor onderhandelingen. Moskou wijst dat af.

De adviseur van het Oekraïense presidentiële bureau, Mykhailo Podoliak, beschreef de uitspraken van Poetin als "zeuren". Onderhandelingen hebben geen zin "omdat de Russische Federatie het internationaal recht en de mondiale veiligheidsorde ondermijnt". Rusland begon een grote, bloedige, niet-uitgelokte oorlog.

'Westen draagt verantwoordelijkheid voor hoge graanprijzen'
Op de vraag van sommige Afrikaanse landen om de graanovereenkomst te hervatten om de gestegen prijzen op te vangen, antwoordde Poetin, net als in het verleden, dat de stijgende wereldmarktprijzen voor voedsel het gevolg zijn van fouten in de westerse politiek. Bovendien slaagde de overeenkomst er niet in om de armste landen ter wereld van graan te voorzien en hield het Westen zich niet aan de afspraak. Donderdag had hij Afrika Russische graanleveringen beloofd.

Rusland wil Afrikaanse staten bewapenen
Vrijdag kondigde hij ook aan dat hij zich militair zou blijven inzetten in Afrikaanse landen. Volgens Poetin hebben 40 Afrikaanse staten een breed scala aan wapens en technologie gekregen. "Sommige van deze leveringen worden gratis gedaan met als doel de veiligheid en soevereiniteit van staten te versterken." Daarnaast nemen vertegenwoordigers van Afrikaanse staten actief deel aan door Rusland georganiseerde militair-technische fora en manoeuvres.

'Russische PR-Show'
Deskundigen betwijfelen daarentegen of Rusland, militair verzwakt door de al meer dan 17 maanden durende oorlog tegen Oekraïne, zijn beloften kan nakomen. Het Westen bekritiseerde de topbijeenkomst als een "PR-show" en als een poging van Poetin om Afrikaanse landen nog afhankelijker te maken van Rusland.

Volgens het Kremlin nemen 49 van de 54 Afrikaanse landen deel aan het Rusland-Afrika Forum in St. Petersburg. De staatshoofden en regeringsleiders kwamen echter uit slechts 17 landen. Dat is beduidend minder dan bij de start in 2019.

Zeven jaar celstraf voor Mendes da Silva voor cocaïnesmokkel en -handel

Een 40-jarige man uit Barendrecht is vandaag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. De man was betrokken bij handel in cocaïne.

In deze strafzaak draaide het voornamelijk om de invoer van drie partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. Voor de invoer van 74 en 105 kilo cocaïne wordt de Barendrechter veroordeeld voor het medeplegen van de invoer. In de zaak waarbij het om ruim 1.300 kilo cocaïne ging, wordt hij vrijgesproken van betrokkenheid bij de invoer, maar wordt hij wel veroordeeld voor strafbare voorbereidingshandelingen.

Voorbereidingshandelingen
Hij kocht op verzoek een ander een corrupte medewerker in de scheepvaart om. Hiermee regelde hij dat de locatie van de container met drugs werd doorgegeven, zodat de cocaïne uit de containers gehaald kon worden. De verdachte zou daar 50.000 euro voor krijgen en de corrupte medewerker zou 100.000 euro ontvangen. In deze zaak was de cocaïne echter al ontdekt door de douane en in beslag genomen.

Handel
De verdachte heeft ook een periode in cocaïne gehandeld. Hierbij verschilden de hoeveelheden van enkele tot tientallen kilo’s.

Gevangenisstraf
Al met al is de verdachte veroordeeld voor betrokkenheid bij de invoer van cocaïne, handel in cocaïne en in twee gevallen voor niet-ambtelijke corruptie (omkoping). De rechter legt hem hiervoor een gevangenisstraf op van zeven jaar, met aftrek van het voorarrest.

De ontneming van het wederrechtelijk genoten voordeel, korter gezegd: het afpakken van geld dat verdachte met deze feiten zou hebben verdiend, wordt op een andere zitting behandeld door de meervoudige kamer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
special
Random Pics van de Dag #1442
©FOK.nl e.a.