Rovanperä domineert Rally van Estland en slaat nieuwe slag in titelstrijd

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de achtste ronde van het wereldkampioenschap rallyrijden werd afgewerkt. De Rally van Estland werd een flinke domper voor het thuispubliek, maar dat mocht de pret voor de neutrale kijker natuurlijk niet drukken.

Voor lokale held Ott Tänak en navigator Martin Järveoja was het op de donderdag, doorgaans toch de dag van een relatief simpele openingsproef, al vrijwel klaar wat de winst betreft: vijf minuten tijdstraf, want de motor van de Ford Puma moest vervangen worden.

Thierry Neuville ging met navigator Martijn Wydaeghe aan de leiding tijdens de eerste helft van de vrijdag, maar Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen namen die positie richting het einde van de dag over in de Toyota Yaris. Neuville volgde op exact drie seconden in zijn Hyundai i20, voor merkgenoot Esapekka Lappi/Janne Ferm (+12,2), de Toyota van Elfyn Evans/Scott Martin (+14,1) en de inmiddels op 33,8 seconden staande Hyundai van Teemu Suninen en Mikko Markkula.

Zaterdag veranderde er wat posities betreft niks, maar Rovaperä kende een topdag en breidde zijn voorsprong op Neuville uit naar 34,9 seconden. Lappi stond op 45,4 seconden en had plek twee nog in het vizier, Evans stond op 52,7 seconden op de vierde plek ook nog binnen een minuut van de leider.

Op de slotdag veranderde er weinig meer: Rovaperä won de power stage voor de bonuspunten - de teller eindigde op vijftien zeges in 21 proeven - en pakte overtuigend de eindwinst in de rally, met Neuville op 52,7 en Lappi op 59,5 seconden. Rovanperä gaat uiteraard ook ruim aan de leiding in het kampioenschap, Evans en Neuville strijden om plek twee.