IndyCar-coureur Newgarden domineert op korte oval Iowa

Op de Iowa Speedway is zaterdagavond de eerste race in de double header in de IndyCar Series dit weekeinde verreden. Op de korte oval stonden 250 ronden op het programma, net zoals zondagavond het geval is.

Polesitter Will Power en Scott McLaughlin vertrokken vanaf de eerste rij, voor Josef Newgarden, Scott Dixon, Pato O'Ward, Colton Herta, Alex Palou, Romain Grosjean, David Malukas en Marcus Ericsson - Rinus van Kalmthout had de vijftiende plek op de grid in handen.

Power, McLaughlin, Newgarden en O'Ward begonnen prima aan de race, terwijl Herta na een ronde of veertig met problemen binnen kwam. Na dik vijftig ronden werd de eerste ronde pitstops geopend, waarbij Power, McLaughlin, Newgarden en O'Ward uiteindelijk hun posities behielden - Van Kalmthout kwam eerder binnen en schoof mooi de top-10 binnen.

Na honderd van de tweehonderdvijftig ronden kwam Van Kalmthout zijn tweede stop maken, niet veel later kwam Newgarden naar voren: hij had McLaughlin al gepakt en nam ook Power te grazen voor de leiding. Na de tweede serie pitstops was de leiding nog altijd voor Newgarden, terwijl McLaughlin en O'Ward profiteerden van een foutje van Power.

Honderd ronden voor het einde kwam Van Kalmthout nog eens naar binnen, in principe niet uit luxe: het betekende dat hij aan het eind nog een korte extra stint moest doen. Kort daarop kwam dan de eerste caution: Graham Rahal had de muur geraakt, wat voor Van Kalmthout bepaald geen gelukkige timing was, want de rest kon onder geel gaan stoppen.

Na wat opruimen konden we door met Newgarden, McLaughlin, O'Ward, Power en Ericsson voorop - Van Kalmthout was helemaal weggezakt door de ongelukkig getimede caution. Een ruime veertig ronden voor het einde openden onder meer Power en O'Ward de laatste ronde pitstops, Newgarden en McLaughlin volgden gelijk daarna.

Het gat tussen koplopers Newgarden en McLaughlin was na de stops wat verkleind, maar met drie seconden waren er nog altijd geen reden tot zorg voor de leider. Newgarden maakte het keurig af en pakte een dominante zege, voor McLaughlin en O'Ward, Van Kalmthout finishte als zeventiende.