Gepensioneerde krijgt geen voorschot van 26.000 euro op indexatieschade

Een 84-jarige man krijgt geen voorschot van €26.000 omdat zijn pensioen jarenlang niet is geïndexeerd, terwijl dit volgens hem wel had gemoeten.

Dat volgt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag in een kort geding tussen de man en de Staat. De rechter vindt dat niet aannemelijk is geworden dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld en wijst de vordering van de man af.

Pensioen
De man ontvangt een pensioen van het ABP. Door de voorgeschreven risicovrije rekenrente kon het ABP het pensioen van de man vanaf het najaar van 2008 tot 2021 niet meer indexeren. Dit terwijl het vermogen van ABP in die periode aanzienlijk is gegroeid.

Volgens de man heeft de Staat de pensioenfondsen ten onrechte voorgeschreven om bij het berekenen van hun financiële ruimte voor indexatie uit te gaan van een (lage) risicovrije rekenrente in plaats van een hogere marktrente. De man vindt dat de Staat de Europese Pensioenrichtlijn op deze manier niet correct heeft geïmplementeerd en stelt de Staat aansprakelijk. Hij vordert ruim €26.000 van de Staat.

Oordeel rechtbank
De voorzieningenrechter wijst de vordering van man af. In de Pensioenrichtlijn staan voorschriften over de berekening van de maximale toegestane rente. Dit impliceert dat er ook ruimte is voor een lagere rente, oordeelt de voorzieningenrechter.

Ook schrijft de Pensioenrichtlijn voor dat het lidstaten is toegestaan om zelf nadere regels te stellen die ten koste kunnen gaan van (eventuele) ruimte voor indexatie. Het is in dit kort geding onvoldoende aannemelijk geworden dat de Staat geen risicovrije rekenrente mocht voorschrijven. De overige bezwaren van de man maken ook niet dat de voorzieningenrechter de Staat kan verplichten de door de man gestelde indexatieschade aan hem te vergoeden.

Stichting PensioenVoldoen.NL zet haar claim tegen de Nederlandse Staat onverminderd door. De uitspraak van de rechter in kort geding in de zaak John Bakker tegen de Nederlandse Staat biedt volgens de stichting meer dan voldoende aanknopingspunten om succesvol pensioenindexatie voor miljoenen Nederlanders af te dwingen in een bodemprocedure.

PensioenVoldoen.NL stelt dat de Staat der Nederlanden een fout heeft gemaakt bij de invoering van de Pensioenwet 2007. Het kabinet verzuimde destijds de dwingende Europese pensioenrichtlijn (IORP I) op juiste wijze op te nemen in de toenmalige Pensioenwet. Dit had tot gevolg dat ruim 10 miljoen Nederlanders van 2008 tot en met 2021 forse indexatieschade hebben opgelopen. Dit gaat om duizenden euro's per persoon (in totaal om minimaal €137 miljard) die bij de Staat geclaimd gaan worden.