Spectaculaire Isle of Man TT begonnen met nieuw record en mooie race

Op het Britse Isle of Man is zaterdag een begin gemaakt aan de raceweek voor de Isle of Man TT, een van de meest spectaculaire - en gevaarlijke - sportwedstrijden op aarde. Op de ruim zestig kilometer lange Snaefell Mountain Course werd al een week lang getraind en gekwalificeerd, zaterdag was het dan eindelijk tijd voor de eerste races.

Na vijf kwalificatiedagen met prachtig weer werd de raceweek geopend met de eerste van twee Supersportraces, waar vier ronden op het programma stonden. Op basis van de eerste week was veelvoudig TT-winnaar Michael Dunlop op zijn Yamaha de favoriet, met Yamaha-rijder Dean Harrison en de op zijn eigen Triumph racende Peter Hickman als voornaamste uitdagers.

In ronde één noteerde Harrison bij het eerste tussenpunt, Glen Helen, de snelste tijd, maar al snel werd duidelijk dat hij niet de grote favoriet was. Bij meetpunt twee, Ballaugh Bridge, was Dunlop al sneller en over de andere meetpunten, de Ramsay Hairpin, de Bungalow, Cronk-ny-Mona en de Grandstand (start/finish) bouwde hij de voorsprong gestaag uit.

Dunlop bleef met 17:31,825 minuten als snelste ronde twee tellen boven zijn eigen ronderecord, maar won overtuigend en pakte zo zijn 22e TT-zege. Hij heeft er nog één nodig om John McGuinness te evenaren en staat nog vier zeges achter het record van zijn oom, Joey Dunlop. Harrison had vrijwel de hele race plek twee in handen, maar in de slotronde was Hickman ontketend: hij joeg zijn Triumph als een dolle over de Mountain, kwam tot op één tiende van Harrison bij Cronk-ny-Mona en dook er aan de finish vier tienden van een seconde onderdoor voor plek twee.

De andere race op zaterdag was de eerste race voor de zijspanners, waarin er maar één torenhoge favoriet was: de machine van de broers Ben en Tom Birchall. Die snelden onderweg naar een fenomenale ronde van 18:48,542 minuten, met 120,357 mijl per uur (193,696 km/h) de eerste zijspanronde ooit boven de 120 mijl per uur gemiddeld. De Birchalls reden overtuigend naar hun tiende TT-zege, zo'n 25 seconden voor Peter Founds en Jevan Walmsley. De broers Ryan en Callum Crowe lagen lang op plek drie, maar moesten opgeven - Callum had nog erg veel last van zijn been, na een incident op de eerste kwalificatiedag. Plek drie was zo voor veteraan John Holden en zijn passagier Maxime Vasseur.

Zondag staat de eerste van twee Superbikeraces op het programma, waarbij men zes rondes af moet werken. De start is om 15.40 uur.