Palou domineert IndyCar-race op Indianapolis, Van Kalmthout 13e

In de IndyCar Series is zaterdagavond de vijfde race van het seizoen verreden. Er werd gestreden op de road course van de Indianapolis Motor Speedway, waar over twee weken de Indianapolis 500 op het programma staat.

Poleposition was voor Christian Lundgaard, met Felix Rosenqvist naast zich. Alex Palou en Jack Harvey volgden op rij twee, voor Pato O'Ward, Kyle Kirkwood, Marcus Ericsson en Graham Rahal - Rinus van Kalmthout moest het doen vanaf de zeventiende startplek.

Lundgaard hield de leiding vast bij de start, maar Palou ging er na ronde één toch voorbij. Harvey volgde op plek drie, voor Rosenqvist, Alexander Rossi, O'Ward, Ericsson en Josef Newgarden - al in ronde twee volgde een caution, want Sting Ray Robb kwam van véél te ver inremmen en ramde teamgenoot David Malukas.

Bij de herstart behield Palou de leiding, terwijl Harvey zijn derde plek verloor en werd gepasseerd door Rossi, Rosenqvist en O'Ward. Na 18 van de 85 ronden kwamen Palou en Rossi als eersten van de voorste mannen hun eerste pitstop maken, Lundgaard en Rosenqvist kwamen iets later binnen - Lundgaard kwam achter Palou terecht, maar ging er gelijk voorbij.

Richting de helft van de race opende Palou met succes de aanval op Lundgaard, met een groot verschil: Palou reed op de harde banden, Lundgaard op de softs. Ze maakten kort na elkaar hun pitstop, waarbij Palou voor Lundgaard de baan op kwam, maar de twee zaten beiden achter de al eerder gestopte O'Ward, die zo virtueel de leiding in handen leek te hebben.

Met een kleine dertig ronden te gaan was Palou wat weggereden bij Lundgaard, die op zijn zachte banden O'Ward om de oren kreeg. Kort daarop - de verschillen waren inmiddels flink gegroeid - kwam Lundgaard binnen voor zijn laatste stop, waar hij een setje harde banden onder zijn auto kreeg. Palou kwam een ronde later binnen, O'Ward nog een ronde later, waarbij laatstgenoemde juist zachte banden haalde.

O'Ward maakte een wat tragere stop, omdat hij meer brandstof bijgetankt kreeg, en kwam ruim achter Palou terecht, maar ruim vóór Lundgaard. Die kreeg op zijn beurt Rossi achter zich aan en met tien ronden te gaan moest hij zijn derde plek uit handen geven.

Palou kwam verder geen moment meer in de problemen en reed naar een bijzonder overtuigende zege, de vijfde winnaar in vijf races dit jaar. O'Ward werd op ruime afstand tweede, voor Rossi en Lundgaard - Van Kalmthout reed een degelijke race en finishte als dertiende.