FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 mei 2023

Rozetruidrager Evenepoel positief op COVID-19 en uit de Giro

De Giro d'Italia is haar grote topfavoriet kwijt. Remco Evenepoel won zondag de 35 kilometer lange negende etappe, een tijdrit in de regen, maar het kleine verschil, zijn reactie na de finish en zijn ongezond ogende voorkomen tijdens zijn interview deden al het een en ander vermoeden.

Zondagavond kwam dat vermoeden uit: zijn team, Soudal-QuickStep, maakte bekend dat de jonge Belgische Vueltawinnaar van vorig jaar positief heeft getest op COVID-19 en de Giro daarom heeft moeten verlaten.

INEOS-rijder Geraint Thomas zal door het wegvallen van Evenepoel de nieuwe leider worden, op twee seconden gevolgd door Jumbo-rijder Primoz Roglic. Dinsdag gaat de Giro verder, maandag is een rustdag.

Judoka's sluiten WK af met brons in landenwedstrijd

In het Qatarese Doha is zondag het wereldkampioenschap judo afgesloten. Na de veertien individuele wereldtitels werd er op de slotdag nog gestreden om de medailles in de gemengde landenwedstrijd, waar Nederland uiteraard ook van de partij was.

Achtste finale
De Nederlandse ploeg begon met een 1-0 voorsprong aan de achtste finale tegen Cuba, dat niet voor elke categorie iemand in de ploeg had. Toch had Nederland het bijzonder moeilijk en moest er een golden score aan te pas komen om uiteindelijk de winst binnen te slepen.

Kwartfinale
In de kwartfinale tegen Oezbekistan opende Noël van 't End met winst op Jakhongir Mamatrakhimov, maar vervolgens gingen Roy Meyer (tegen Alisher Yusupov), Julie Beurskens (tegen Shukurjon Aminova) en Koen Heg (tegen Murodjon Yuldoshev) allemaal onderuit. Kim Polling draaide het om met winst op Gulnoza Matniyazova, waarna Karen Stevenson afrekende met Iriskhon Kurbanbaeva. Loting wees uit dat Van 't End en Mamatrakhimov de golden score uit moesten vechten en daarin zegevierde de Nederlander alsnog.

Halve finale
De halve finale tegen Japan begon met een Nederland van Frank de Wit tegen Goki Tajima, maar Stevenson klopte Maya Segawa voor 1-1. Beurskens en Heg gingen onderuit tegen Haruka Funakubo en Soichi Hashimoto, Sanne van Dijke klopte Moka Kuwagata, maar Meyer sneuvelde tegen de Japanse reus Tatsuru Saito, waarmee het met 4-2 beslist was.

Brons
Nederland nam het in de wedstrijd om brons op tegen het verrassende Marokko, waarbij Heg en Polling openden met zeges op Hassan Doukkali en Assmaa Niang. Van 't End liep vervolgens tegen een dubbele diskwalificatie aan in zijn partij tegen Achraf Moutii, waardoor ze beiden geen punt kregen. Vervolgens maakte Guusje Steenhuis het af door Hafsa Yatim te verslaan en daarmee het brons binnen te slepen. Het andere brons was voor Georgië, dat de Duitse ploeg met 4-2 de baas was.

Finale
De finale tussen Japan en Frankrijk werd vervolgens een kraker. Joan-Benjamin Gaba en Margaux Pinot klopten Soichi Hashimoto en Saki Niizoe voor 2-0, Goki Tajima deed wat terug met winst op Maxime-Gaël Ngayap Hambou. Coralie Hayme zette Frankrijk met winst op Maya Segawa op matchpoint, maar Tatsuru Saito en Haruka Funakubo maakten er met zeges op Joseph Terhec en Sara Leonie Cysique 3-3 van. Pinot en Niizoe moesten het beslissen, waarbij Pinot de Japanse in de golden score op de rug legde. De score werd echter niet toegekend en op basis van straffen ging de winst alsnog naar Niizoe en het goud dus naar Japan.

Uitslag AZ - FC Emmen

AZ heeft zondagavond makkelijk afgerekend met FC Emmen. In Alkmaar stond het bij rust al 5-0 voor de thuisploeg en uiteindelijk redde Emmen de eer in de tweede helft door te scoren. Het werd uiteindelijk 5-1.

AZ heeft in aanloop naar de halve finale tegen West Ham United een makkelijke avond gekend. Bij rust was de zege al zeker voor de thuisploeg. Sven Mijnans opende al na dertien minuten de score en twee minuten later maakte Myron van Brederode de 2-0. Uiteindelijk zou AZ door doelpunten van Tijjani Reijnders, Sam Beukema en Jordi Clasie.

Na rust nam AZ wat gas terug en vrij snel profiteerde FC Emmen ervan. Vijf minuten in de tweede helft maakte Richairo ´ivković de 5-1. In de tweede helft maakte Dani de Wit en Jesper Karlsson hun rentree na blessureleed en lijken op tijd fit te zijn voor het duel tegen West Ham United van komende donderdag.

FC Emmen staat met nog twee speeldagen in de eredivisie op de zestiende plaats.

Uitslag PSV - Fortuna Sittard

PSV heeft een moeizame overwinning geboekt tegen Fortuna Sittard. Pas in de 82ste minuut kwam de thuisploeg dankzij een uithaal van Xavi Simons op voorsprong en won het uiteindelijk met 2-1 van de Limburgers.

Fortuna Sittard kwam in Eindhoven al vroeg op voorsprong. Paul Gladon wist in de vierde minuut vanuit een rebound de Limburgers op voorsprong te zetten. Nog voor rust stond het alweer gelijk dankzij een doelpunt van aanvoerder Luuk de Jong, maar de ploeg van Ruud van Nistelrooij kon niet overtuigen.

Ondanks de nodige wissels bij PSV in de tweede helft bleef de thuisploeg moeite hebben om kansen te creëren Fortuna Sittard en de Limburgers mochten hopen op één puntje tot Xaxi Simons met een geweldige uithaal voor de 2-1 zorgde. Door de overwinning is PSV bijna zeker van de tweede plaats. Het verschil met Ajax is inmiddels opgelopen naar acht punten, al moeten de Amsterdammers nog wel één wedstrijd meer spelen dan PSV.

Sprintster Richardson maakt juichend indruk, Omanyala zet stadion in vuur en vlam

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een van de grootste atletiekwedstrijden op Afrikaanse bodem afgewerkt, de Kip Keipo Classic, onderdeel van de World Athletics Continental Tour. Het werd een mooie atletiekdag, met een uitgebreid internationaal deelnemersveld en uitstekende prestaties in een stadion waar het voor atletiek altijd feest is.

100m vrouwen
De Amerikaanse Twanisha Terry maakte weer een uitstekende indruk: in 10,86 seconden snelde ze naar de overwinning, hoewel de wind iets teveel mee hielp om de boeken in te gaan. Zoe Hobbs uit Nieuw-Zeeland werd in 10,97 tweede, voor de ietwat verrassende Belgische Rani Rosius (11,08).

Speerwerpen mannen
België op z'n kop: al sinds 1999 stond het nationaal record met 83,65 meter op naam van Johan Kloeck, niemand kwam er sindsdien écht bij in de buurt. Timothy Herman had een PR van 80,48 meter uit 2019, maar in Nairobi haalde hij ineens uit met de worp van zijn leven: een bizarre 87,35 meter, een Belgisch record met bijna vier meter en een afstand waarmee je internationaal leuk mee kan doen. Wereldkampioen Anderson Peters uit Grenada werd achter winnaar Herman tweede met 85,72 meter, de rest zat er meters achter.

400m mannen
Muzala Samukonga maakte onlangs in Botswana al enorm veel indruk en de 20-jarige Zambiaan was ook nu weer uitstekend: winst in een meer dan nette 44,25 seconden, voor de Amerikaan Vernon Norwood (44,68) en de Fransman Gilles Biron (45,52).

Hoogspringen vrouwen
Yaroslava Mahuchikh was de grote ster van de wedstrijd en de jonge Oekraïnse maakte dat waar: ze sprong als enige over 2,00 meter, de rest kwam met maximaal 1,90 meter ook bepaald niet in de buurt.

800m vrouwen
Mary Moraa moest het voor de thuisfans doen en de jonge Keniaanse stelde bepaald niet teleur. Ze snelde met een sterk eindschot naar de winst in 1:58,83 minuten, ruim voor de Ethiopusche Netsanet Desta (2:00,14) en landgenote Vivian Kiprotich (2:00,54).

1500m mannen
Het werd een fraaie strijd tussen twee Kenianen, waarbij Abel Kipsang de sterkste leek. De nog maar 18-jarige Reynold Kipkorir Cheruiyot ging er echter met een indrukwekkende sprint langs en won in een fraaie tijd van 3:32,01 minuten, voor Kipsang (3:32,70) de rest zat er ver achter.

200m vrouwen
Sha'Carri Richardson is doorgaans een van de grote sterren op de 100 meter, maar ook op de dubbele sprint kan de Amerikaanse uitstekend uit de voeten. Met vijftig meter te gaan hield ze al flink in en juichend kwam ze over de finish in 22,07 seconden, alsnog een meer dan verdienstelijke tijd en vér voor de door landgenote Kyra Jefferson (22,77) aangevoerde rest.

800m mannen
Aanvankelijk leek niemand zin te hebben om mee te gaan met de gangmaker, behalve Aaron Kemei. Dat leek de Keniaan een mooie zege op te kunnen leveren, maar de favorieten kwamen toch op gang en slokten hem in de laatste halve ronde op. Emmanuel Wanyonyi had vervolgens de rapste benen en pakte de winst in alsnog een indrukwekkende 1:43,32 minuten, vlak voor landgenoten Wycliffe Kinyamal (1:43,66) en Timothy Cheruiyot (1:44,99).

100m mannen
De grote afsluiting van de avond werd een feestje: dé Keniaanse atletiekster van het moment, spierbundel Ferdinand Omanyala, knalde in 9,84 seconden - en zelfs een beetje tegenwind - naar een zeer fraaie zege, wat het stadion praktisch deed ontploffen. De Amerikaan Kenneth Bednarek werd in 9,98 tweede, voor zijn landgenoot Marvin Bracy-Williams (10,03).

NHL: Kraken en Stars naar game 7 om plek in finale Western Conference

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is het spannend in de playoffs. Zaterdagavond stond er één wedstrijd op het programma: de zesde ontmoeting in de halve finale van de Western Conference tussen de Seattle Kraken, waar Daniël Sprong met een blessure aan de kant zat, en de Dallas Stars.

De Stars stonden op matchpoint, maar na negen minuten opende Yanni Gourde de score voor Seattle, dat pas het tweede NHL-seizoen speelt en voor het eerst in de playoffs staat. Mason Marchment trok de stand een halve minuut later gelijk, maar Jordan Eberle zorgde nog voor het einde van de eerste periode voor 2-1.

Vroeg in de tweede periode scoorde Eeli Tolvanen, kort daarop gevolgd door de 4-1 van Tye Kartye. Een ruime minuut later bracht Joe Pavelski de Stars weer wat hoop, maar Matty Beniers was in de derde periode trefzeker: 5-2. Vijftien seconden later stond het dankzij Joel Kiviranta 5-3, maar dat was de laatste opleving en Eberle schoot de 6-3 in het lege net.

Game 7: Maandagavond 15 mei, 02.00u (NL); Dallas Stars - Seattle Kraken

Random Pics van de Dag #936

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Pidcock begint wereldbekerseizoen mountainbike met winst

Tom Pidcock heeft de eerste wereldbekermanche van het mountainbike-seizoen gewonnen. In Nove Mesto was de 23-jarige Engelsman te sterk voor de verassende Fransman Joshua Dubau. Nino Schurter werd op 23 seconden derde.

Tom Pidcock had vrijdag al de shorttrackrace gewonnen in Tsjechië en ook in de hoofdrace was de 23-jarige Engelsman de sterkste. Hij domineerde samen met Joshua Dubau de race en even leek het erop dat de Fransman voor de zege reed na een valpartij van Pidcock, maar de Europees en olympisch kampioen kon terugkeren op het wiel van Dubau.

In de laatste ronde bleef het tweetal lang samen en leek een sprint te brengen, maar in de laatste technische afdaling reed Pidcock Dubau los en pakte de eerste wereldbeker van het seizoen. Ook de laatste twee wist Pidcock in Nove Mesto te winnen.

Results powered by FirstCycling.com

Feyenooord na zes jaar weer landskampioen

Feyenoord is voor de 16e keer in zijn historie landskampioen geworden. Het versloeg vanmiddag in de kampioenswedstrijd Go Ahead Eagles met 3-0.

de bevrijding kwam al na een kwartier toen Idrissi de 1-0 maakte. Een paar minuten later scoorde Gimenez de 2-0 en kon het feest losbarsten. Feyenoord kwam in de eerste helft nog wel een paar keer goed weg toen Pedersen contact had met Eagles-aanvoerder Bas Kuipers maar er geen penalty kwam. Een kopbal van Wieffer belandde ook nog op de eigen lat.

In de tweede helft zorgde Paixao voor de definitieve beslissing door de 3-0 binnen te schieten en vanaf dat moment kon het feest echt beginnen. 

Feyenoord

3 - 0

Go Ahead Eagles

 15' Idrissi
 18' Gimenez
 54' Paixão
   
 
 Gele kaart: Szymanski, (Feyenoord), Deijl, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen (Kasanwirjo/ 74)
Geertruida
Hancko
Hartman
Wieffer
Szymanski (Q.Timber/62)
Kökçü
Paixão (Jahanbakhsh/62)
Gimenez (Dilrosun/90)
Idrissi (Danilo/90)
  De Lange
Deijl
Amofa
Idzes (Fontán/73)
Kuipers
Rommens
Blomme (Llansana/73)
Adekanye (Fernandes/73)
Willumsson
Lidberg (Serra/89)
Edvardsen (Sow/73)

Evenepoel slaat nieuwe dubbelslag in Giro, al boekt hij weinig tijdwinst op concurrenten

Remco Evenepoel heeft ook de tweede tijdrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Belg van Soudal-QuickStep won de tijdrit van 35 kilometer met één seconde verschil op Geraint Thomas. Tao Geoghegan Hart en en Primoz Roglic hielden ook de schade beperkt, waardoor het spannend blijft in de Ronde van Italië. Evenepoel nam door de ritwinst wel de leiderstrui over van Andreas Leknessund.

Remco Evenepoel won eerder al de openingstijdrit deze Giro d'Italia en vandaag staat een vlakke tijdrit over 35 kilometer op het programma. Evenepoel won de eerste tijdrit met meer dan twintig seconden verschil en pakte meer dan veertig seconden op zijn grote concurrent Primoz Roglic.

Ook in het eerste deel van de tijdrit pakte Evenepoel direct winst op zijn concurrenten. Bij het eerste tussenpunt na dertien kilometer was hij maar liefst elf seconden sneller dan Geraint Thomas, op Roglic was het verschil al 31 seconden. Evenepoel leek een belangrijke slag te slaan, maar na het eerste tussenpunt kon hij hoge tempo niet volhouden en bij het tweede tussenpunt was het verschil tussen Evenepoel en Thomas nog maar twee seconden in het voordeel van de Belg. Ook Roglic was dichter bij Evenepoel gekomen.

In het slot werd het spannend voor de ritzege tussen Evenepoel en Thomas. De Brit van Team Ineos leek sterk te eindigen, maar toch was het Evenepoel die de winst pakte in de tijdrit over 35 kilometer. Hij was één seconde sneller dan Thomas. Roglic kende een sterk laatste deel en zou uiteindelijk maar 17 seconden verliezen.

Evenepoel neemt door zijn ritwinst de leiderstrui over van Andreas Leknessund en heeft nu een voorsprong van 48 seconden op Thomas, Roglic volgt op 50 seconden met vlak daarachter Tao Geoghegan Hart.

Results powered by FirstCycling.com

Duizendste Grand Prix in MotoGP levert crashes, ruzie en fraaie winnaar op

Op het circuit van Le Mans is zondagmiddag de Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP verreden. Dat was de afsluiting van een feestweekeinde, want het was de duizendste Grand Prix in de rijke historie van de wegracerij.

Francesco Bagnaia had de poleposition in handen, Marc Marquez en Luca Marini completeerden de eerste startrij. Jack Miller, Jorge Martin en Maverick Viñales volgden op rij twee, voor Marco Bezzecchi, Alex Marquez en Johann Zarco. Marc Marquez kende een goede start en pakte de leiding, voor Miller, Marini en de wat minder goed vertrokken Bagnaia.

Bij het ingaan van ronde drie nam Miller de leiding over van Marquez, die Bagnaia achter zich aan kreeg. Twee ronden later deed Viñales een aanval op Bagnaia, wat niet goed uitpakte: Bagnaia probeerde terug te slaan en de twee kwamen met elkaar in aanraking, waarna ze gezamenlijk de grindbak in stuiterden en elkaar daar met een licht rondje boksen van hun mening voorzagen.

Nog een paar bochten later ging het wederom fout: Marini kwam traag een bocht uit, Alex Marquez kon hem niet ontwijken en de twee gingen tegen het asfalt, waarbij de coureurs achter hen de twee nog maar nét konden ontwijken. Door al het gedoe reden Miller, Marc Marquez en Bezzecchi zich een beetje los van de rest, hoewel Martin nog probeerde om de aansluiting te houden.

Na ruim tien ronden opende Bezzecchi de aanval op Miller, die gelijk Marquez in zijn kielzog kreeg. Ondertussen sloot Zarco op de vijfde plek ook weer aan, met de indrukwekkende rookie Augusto Fernandez in zijn wiel. Bezzecchi reed beetje bij beetje weg richting de helft van de race, terwijl Marquez op plek twee eigenlijk alleen Martin nog in zijn wiel had.

De strijd om de tweede plek, tussen Martin en Marquez, ontbrandde met zes ronden te gaan, terwijl Miller een paar posities achter hen het grind in schoof. In de voorlaatste ronde zette Martin zijn Ducati binnendoor, waarna Marquez gelijk probeerde terug te slaan. Dat ging niet lekker en zijn Honda gleed weer eens onder hem vandaan, einde verhaal - Zarco schoof zo voor eigen publiek op naar plek drie.

Bezzecchi kwam ondertussen geen moment in gevaar en reed naar de overwinning, voor Martin en diens door het thuispubliek luid bejubelde teamgenoot Zarco. Moto2-wereldkampioen Fernandez pakte een fraaie vierde plek in pas zijn vijfde MotoGP-race, voor Aleix Espargaro en Brad Binder.

'Waarom bloemen-zeep perfect kado is voor schoonmoeders'

Onderzoekers van Virginia Tech zeggen dat sommige soorten zeep aanleiding kunnen geven tot meer muggenbeten. "Zepen veranderen drastisch de geur waarnaar we ruiken, niet alleen door chemicaliën toe te voegen, maar ook door variaties te veroorzaken in de uitstoot van de geuren die we al van nature produceren," aldus co-auteur van de studie Chloé Lahondère, een assistent-professor biochemie aan Virginia Tech. Zeep met een bloemengeur trekt de meeste muggen aan en zeep met een cocosgeur het minst. 

Moto2-race onderbroken door stevige val, rijders in orde

Op het circuit van Le Mans is zondag in de Moto2 de Grand Prix van Frankrijk verreden. Die werd enige tijd onderbroken vanwege een behoorlijke valpartij, waarbij alle betrokken coureurs wel relatief in orde leken te zijn.

De race begon met Sam Lowes op poleposition, Alonso Lopez en Tony Arbolino naast hem en Filip Salac, Pedro Acosta en Celestino Vietti op de tweede rij - Bo Bendsneyder vertrok vanaf plek veertien, Zonta van den Goorbergh startte vanaf de 22e plek.

Arbolino kwam als leider door de openingsronde, voor Lopez en Lowes, die bij het ingaan van ronde twee weer eens hard onderuit schoof. Twee bochten later ging het vanaf de achtste plek helemaal fout: Albert Arenas ging onderuit, Aron Canet kon hem niet ontwijken en vooral de door een vallende Canet aangetikte Manuel Gonzalez vlogen met stevig geweld de grindbak in.

Men wachtte een kleine ronde, maar zwaaide dan toch logischerwijze met de rode vlag, aangezien meerdere rijders in de grindbak nog behandeld werden. Kort na het zwaaien van de rode vlag leek het met de rijders zelf in elk geval enigszins in orde te zijn: Arenas zat achterop een scooter, Canet zat te praten in het grind en Gonzalez stond ook voorzichtig weer op zijn benen.

Iedereen mocht wanneer mogelijk de race herstarten, ook Lowes. Die kwam nét te laat om zijn gridpositie in te nemen: het licht in de pitstraat sprong op rood terwijl de Brit er nog nét niet uit was, maar hij mocht in elk geval nog wel achteraan en dus vanaf de grid zelf starten.

Na een dik kwartier kon er weer gestart worden en het was Arbolino die er het best aan begon, gevolgd door Pedro Acosta, Lopez, Salac en Vietti. Na een paar ronden was het voor Acosta klaar: zijn motor stuiterde hevig door het grind, maar zelf hield hij het gelukkig bij een relatief acceptabel stukje rollen.

Arbolino had ondertussen een mooi gat geslagen naar Salac, maar de Tsjech reed dat in een paar ronden tijd grotendeels dicht. Een échte aanval plaatste lukte dan weer niet en dus was de overwinning toch vrij overtuigend voor Arbolino, voor Salac en Lopez. Bendsneyder en Van den Goorbergh finishten als achttiende en twintigste.

FC Groningen - Ajax definitief gestaakt na vuurwerk op veld

De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax heeft niet lang geduurd. In totaal was er nog geen tien minuten gespeeld toen er tweemaal vuurwerk op het veld werd gegooid en de wedstrijd definitief gestaakt werd.

De wedstrijd was nog geen vijf minuten oud toen het voor de eerste keer mis ging. Er werden fakkels op het veld gegooid en er betrad zelfs een supporter het veld. Nadat de wedstrijd een kwartier stil lag werd er een nieuwe poging gewaagd. Een paar minuten later ging het weer mis. Wederom werden er rookbommen op het veld gegooid waarna er geen andere beslissing kon worden genomen dan de wedstrijd definitief te staken. De stand was nog 0-0 toen er einde kwam aan de wedstrijd.

Moto3-coureur Holgado oppermachtig in Le Mans, Veijer pakt punt

Op het circuit van Le Mans is zondagochtend de Grand Prix van Frankrijk in de Moto3 verreden. Zoals wel vaker bij de kleinste Grand Prix-motoren werd er weer stevig geknokt en was het tot aan het einde van de race spannend.

Ayumu Sasaki vertrok vanaf poleposition en had Diogo Moreira en Daniel Holgado naast zich op rij één, voor Andrea Migno, Ivan Ortola en Jaume Masia - Collin Veijer vertrok vanaf de negentiende plek. Holgado kwam de openingsronde als eerste door, voor Sasaki, Moreira, Deniz Öncü, Migno en Masia.

Na een handvol ronden ging Migno onderuit, terwijl een groep zich voorin wat los had gereden: Holgado, Sasaki, Öncü, Ortola, Moreira, Masia, Xavi Artigas en Ryusei Yamanaka. Halverwege de rae schoof Moreira, tweede in het WK, vanuit de kopgroep onderuit, terwijl Sasaki zich bij Holgado kwam melden voor de leiding.

Holgado probeerde in de slotfase een gat te slaan, maar Sasaki, Masia en Ortola wisten zich met moeite in zijn wiel vast te bijten - Yamanaka, Öncü en Artigas haakten af. Holgado hield zijn leidende positie vast en sloeg tot slot ook een aanval af van Sasaki, wat Holgado dus de winst opleverde. Sasaki en Masia completeerden het podium, Veijer finishte als vijftiende en pakte zo dus een punt.

Uitslag Vitesse - Cambuur

Vitesse heeft zondag een belangrijke stap gezet voor handhaving in de eredivisie. In de thuiswedstrijd tegen het al gegradeerde Cambuur Leeuwarden won de ploeg van Phillip Cocu met 2-0 en heeft daardoor nu zes punten voorsprong op de nummer zestien.

In de eerste helft waren stelde Vitesse teleur en kon niks fatsoenlijk creëren en kreeg Cambuur wat kansen om de score te openen, maar de aanvallers slaagde daar niet in en was het bij rust 0-0. In de tweede helft was het aanvankelijk niet beter bij Vitesse, maar kwam na tien minuten in de tweede helft wel op voorsprong. Bartosz Bialek werkte van dichtbij de 1-0 binnen na een voorzet van van Million Manhoef. Vijf minuten na de openingstreffer maakte Bialek ook nog 2-0 en was de wedstrijd gespeelt.

Vitesse komt dankzij de zege op 34 punten, zes punten meer dan FC Emmen, dat momenteel zestiende staat. De nummer zestien is aan het einde van de rit veroordeeld tot deelname aan de play-offs om promotie/degradatie.

Pieterse debuteert met winst bij wereldbeker mountainbike

Puck Pieterse de openingsmanche van de wereldbeker mountainbike in het Tsjechische Nove Mesto gewonnen. De 21-jarige Nederlandse reed bij haar debuut bij de elite meteen naar de overwinning. Ze won voor de wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot en Europese kampioene Loana Lecomte.

Puck Pieterse werd afgelopen vrijdag nog zevende bij de shorttrackwedstrijd en mocht vandaag op de eerste rij starten. De 21-jarige Nederlandse kende een goede start en na de eerste ronde kwam Pieterse als vijfde door, waarna Evie Richards in de tweede ronde de leiding nam. De jonge Britse nam een mooie voorsprong en tot halverwege de wedstrijd behield ze die, waarna ze terugviel vanwege een lekke band.

Pieterse en Pauline Ferrand-Prévot namen de leiding over van Richards. De Nederlandse en de Française bleven tot het ingaan van de voorlaatste ronde samen, waarna Ferrand-Prévot een gaatje sloeg. De wereldkampioene behield de gehele voorlaatste ronde die voorsprong, maar in het tweede deel van de slotronde kon Pieterse toch weer de aansluiting maken bij de Française en de Nederlandse zou niet veel later op een van de vele beklimmingen Ferrand-Prévot. Ze had direct een mooie voorsprong en hield die ook vast tot aan de finish. Ferrand-Prévot kwam als tweede over de streep, vlak voor Loana Lecomte. Richards werd ondanks haar lekke band nog vierde. Anne Terpstra kwam als zesde over de finish.

Results powered by FirstCycling.com

Elden Ring passeert 20 miljoen verkochte exemplaren

Volgens een rapport van Bandai Namco is Souls-like Elden Ring 20,5 miljoen keer verkocht sinds de release in februari 2022. De pittige RPG van From Software is ruim een jaar na de launch nog altijd zeer populair op media als YouTube, Twitch en in de modding- en speedrun communities.

Met de uitbreiding Shadow of the Erdtree in het verschiet, alsmede een indrukwekkende mod genaamd Garden of Eyes, is wel duidelijk dat de game nog lang niet over zijn houdbaarheidsdatum heen is. Momenteel is de Dark Souls-studio bezig met een nieuw deel van Armored Core, de mecha-franchise van de Japanse ontwikkelaar. Die game moet in augustus van dit jaar verschijnen voor PC en consoles. Een exacte datum voor de Elden Ring-DLC hebben we helaas nog niet.

'Banken maken forse winst en naaien hun klanten'

Deze week werd bekend dat de drie grote banken in Nederland, Rabobank, ING en ABN-AMRO, flinke winsten hebben gemaakt waar de spaarder weinig van merkt. Zo verdrievoudigde ING dit eerste kwartaal haar winst tot 1,6 miljard euro. Volgens journalist Jort Kelder zijn de topbestuurders zich daar heel bewust van. "Een topbankier uit de raden van besturen zei tegen me: het is heel technisch spelletje van korte en lange rente, maar het komt er plat gezegd op neer: we naaien de klanten. Dat doen we."

Volgens Kelder maken de banken bewust misbruik van de situatie. “Het is een maatschappelijk belang dat we allemaal hebben: we willen niet dat de banken omvallen”, aldus Kelder bij WNL Op Zondag. De rentemarges zijn dusdanig slecht dat je als spaarder of ondernemer geen geld krijgt over je spaargeld. De banken kunnen het geld binnenhalen voor niks, ze lenen het uit voor vijf procent, en ze kunnen tien keer meer uitlenen dan ze binnenhalen. Dat is makkelijk geld binnen harken aldus Kelder. Lees verder bij WNL.

Turkije: 'discrepantie tussen stemgerechtigden en geregistreerde kiezers'

De Duitse politica Jensen, verkiezingswaarnemer voor de Raad van Europa, riep op om de verkiezingen in Turkije nauwlettend in de gaten te houden.

Jensen zei op Deutschlandfunk dat ongeveer 140.000 mensen zich hebben geregistreerd om te stemmen in het Turkse aardbevingsgebied waar ongeveer 14 miljoen mensen wonen. Dat is een "zeer, zeer grote discrepantie". De verkiezing daar moet nauwlettend worden gevolgd. Jensen was in 2018 ook in het land om de presidentsverkiezingen te volgen. Er waren toen onregelmatigheden. Toen gingen mensen meerdere keren een stemhokje in en vulden verschillende stembiljetten in. 

De Turkse oppositie waarschuwde tegen manipulatie van de presidentsverkiezingen. Ze maken zich vooral zorgen over de verkiezingen in het aardbevingsgebied, waar in februari meer dan 50.000 mensen om het leven kwamen. Gevreesd wordt dat documenten die in het puin zijn gevonden, kunnen worden misbruikt om te stemmen.

De oppositie stuurt 300.000 waarnemers naar de stembureaus – twee keer zoveel als bij de presidentsverkiezingen van 2018. De niet-gouvernementele organisatie Oy ve Ötesi levert ook 100.000 verkiezingswaarnemers en ongeveer 400 deskundigen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa ( OVSE) zal de stemming volgen.

'Door mannentekort in de kinderopvang stoeien kinderen te weinig'

Volgens Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam, ligt het probleem van het mannentekort in de kinderopvang bij ouders. Volgens hem moeten ze anders denken en mannen accepteren in de kinderopvang.

VeiligheidNL ziet dat deze houding van ouders ook ten koste gaat van risicovol spelen. Terwijl we uit onderzoek juist weten dat veel ouders hun kind vaker risicovol willen laten spelen. Dit geldt ook voor in de opvang. Het is daarom heel belangrijk dat ouders anders gaan denken: mannen horen ook bij de kinderopvang. Kinderen moeten lekker kunnen stoeien, hoog klimmen, hard rennen en flink botsen.

Ondanks dat ouders positief staan tegenover risicovol spelen, vinden ze het ook lastig. Dat komt doordat de heersende gedachte is dat je kinderen moet beschermen tegen risico’s. Maar juist door risico’s te nemen, leren kinderen om veilig te spelen. De mogelijkheden voor meer risicovol spel zullen vergroot worden wanneer er ook meer mannen op de werkvloer komen. Want ook voor risicovol spelen is er een juiste afspiegeling nodig van de maatschappij.

Door risicovol spelen leren kinderen risico’s inschatten en ontwikkelen ze vaardigheden om de juiste afwegingen te maken wanneer een risicovolle situatie zich opnieuw voordoet. Daarnaast wordt een kind zelfbewuster, onafhankelijker en gezonder, zowel mentaal als fysiek. Kinderen die niet of nauwelijks risicovol spelen, hebben een grotere kans op psychische problemen, zoals angststoornissen en emotionele instabiliteit.

Giro: Etappe 9 - Evenepoel tegen de rest in de tijdrit

De achtste etappe van de Giro d'Italia kende wel een leuk einde, Primoz Roglic pakte er een goede handvol seconden op Remco Evenepoel. Vandaag lijkt een ander verhaal te worden, want de negende etappe is een tijdrit en de Belg liet in de openingstijdrit al zien in wat voor vorm hij is.

De heren starten in Savignano sul Rubicone en rijden dan over 35 nagenoeg vlakke kilometers naar Cesena, waar een lokaal bedrijf flink betaald heeft om officieel de finishplaats te zijn. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier te vinden, zijn alle details over de route weer te vinden, maar superspannend lijkt dat niet te zijn.

De drager van de rode lantaarn, Veljko Stojnic, opent het bal om 13.15 uur, dik twintig minuten later is Josef Cerny de eerste degelijke tijdrijder die op pad gaat. Stefan Küng start om 15.19 uur en maakt goede kans om enige tijd de leiding te hebben, om 16.01 uur opent Lennard Kämna de top-10 van het klassement, waar rozetruidrager Andreas Leknessund de hekken sluit met een start om 16.28 uur. De volledige startlijst is hier te vinden, vanaf pagina 31.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Palou domineert IndyCar-race op Indianapolis, Van Kalmthout 13e

In de IndyCar Series is zaterdagavond de vijfde race van het seizoen verreden. Er werd gestreden op de road course van de Indianapolis Motor Speedway, waar over twee weken de Indianapolis 500 op het programma staat.

Poleposition was voor Christian Lundgaard, met Felix Rosenqvist naast zich. Alex Palou en Jack Harvey volgden op rij twee, voor Pato O'Ward, Kyle Kirkwood, Marcus Ericsson en Graham Rahal - Rinus van Kalmthout moest het doen vanaf de zeventiende startplek.

Lundgaard hield de leiding vast bij de start, maar Palou ging er na ronde één toch voorbij. Harvey volgde op plek drie, voor Rosenqvist, Alexander Rossi, O'Ward, Ericsson en Josef Newgarden - al in ronde twee volgde een caution, want Sting Ray Robb kwam van véél te ver inremmen en ramde teamgenoot David Malukas.

Bij de herstart behield Palou de leiding, terwijl Harvey zijn derde plek verloor en werd gepasseerd door Rossi, Rosenqvist en O'Ward. Na 18 van de 85 ronden kwamen Palou en Rossi als eersten van de voorste mannen hun eerste pitstop maken, Lundgaard en Rosenqvist kwamen iets later binnen - Lundgaard kwam achter Palou terecht, maar ging er gelijk voorbij.

Richting de helft van de race opende Palou met succes de aanval op Lundgaard, met een groot verschil: Palou reed op de harde banden, Lundgaard op de softs. Ze maakten kort na elkaar hun pitstop, waarbij Palou voor Lundgaard de baan op kwam, maar de twee zaten beiden achter de al eerder gestopte O'Ward, die zo virtueel de leiding in handen leek te hebben.

Met een kleine dertig ronden te gaan was Palou wat weggereden bij Lundgaard, die op zijn zachte banden O'Ward om de oren kreeg. Kort daarop - de verschillen waren inmiddels flink gegroeid - kwam Lundgaard binnen voor zijn laatste stop, waar hij een setje harde banden onder zijn auto kreeg. Palou kwam een ronde later binnen, O'Ward nog een ronde later, waarbij laatstgenoemde juist zachte banden haalde.

O'Ward maakte een wat tragere stop, omdat hij meer brandstof bijgetankt kreeg, en kwam ruim achter Palou terecht, maar ruim vóór Lundgaard. Die kreeg op zijn beurt Rossi achter zich aan en met tien ronden te gaan moest hij zijn derde plek uit handen geven.

Palou kwam verder geen moment meer in de problemen en reed naar een bijzonder overtuigende zege, de vijfde winnaar in vijf races dit jaar. O'Ward werd op ruime afstand tweede, voor Rossi en Lundgaard - Van Kalmthout reed een degelijke race en finishte als dertiende.

FOK! Wat een weer: stralende Moederdag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Allereerst felicitaties aan alle moeders en een tip voor partners en/of kinderen; haal nog even een bloemetje. In de natuur schieten de bloemen en planten overigens open na eerst flink wat neerslag en nu de zon. Die zon is er vandaag ook veelvuldig. Alleen langs de kust is wat mist, er is weinig wind. Ook vanmiddag is de zon flink aanwezig maar zijn er ook wat onschuldige wolken, de temperatuur stijgt van 18 graden in het westen tot 23 in het oosten.

Vanavond kan een enkele bui vallen terwijl in het noorden mist kan onstaan. In de nacht naar maandag ontstaat ook in het westen mist maar blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 9 graden. Morgen in de loop van de dag regen vanuit het westen, maar daar ga ik het nu nog niet over hebben.

Tot morgen!

Prachtig weer in Groesbeek (Foto: qltel)
Prachtig weer in Groesbeek (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Rookverboden ingesteld op 28 stranden Ibiza, Menorca en Majorca

Komende zomer zal het op 28 stranden op de Balearen (de Spaanse eilandengroep waar Ibiza, Menorca en Majorca onder vallen) niet meer toegestaan zijn om te roken.

De eilanden willen toerisme dat anderen tot last is, tegengaan. Rookverboden zijn daar onderdeel van, zodat niet-rokers niet meer in de rooklucht van anderen hoeven te zitten als ze op het strand zijn. Er zullen grote banners op de stranden hangen om bezoekers op de rookverboden te attenderen.

Judoka Riner jongste én oudste wereldkampioen ooit

In het Qatarese Doha zijn zaterdag de laatste individuele wereldtitels vergeven tijdens de wereldkampioenschappen judo. De superzwaargewichten kwamen in actie, zonder Nederlands succes, waarna zondag nog de gemengde landenwedstrijd af wordt gewerkt ter afsluiting.

Mannen +100kg
Jelle Snippe ging in de eerste ronde al onfortuinlijk onderuit tegen de Sloveen Enej Marinic, terwijl Roy Meyer direct sneuvelde tegen de Rus Inal Tasoev. Diezelfde Tasoev werkte zich op naar de halve finales, waarin hij de Oezbeek Alisher Yusupov op fraaie wijze versloeg. In de andere halve finale rekende de Franse legende Teddy Riner af met Temur Rakhimov uit Tadzjikistan.

De finale tussen Riner en Tasoev werd een lange zit, waarin men diep in de golden score ging. Daarin leek Tasoev een beslissende move te maken, maar die telde niet en uiteindelijk was het Riner die de Rus op de zij gooide voor waza-ari en goud. De inmiddels 34-jarige Franse legende pakte daarmee zijn elfde individuele wereldtitel en is nu niet alleen de jongste (2007, 18 jaar), maar ook de oudste man ooit die een individuele wereldtitel pakt. Yusupov pakte brons door de Japanner Kokoro Kageura te verslaan, terwijl Rakhimov zijn strijd om brons verloor van de Braziliaan Rafael Silva.

Vrouwen +78kg
Marit Kamps opende nog prima met winst op de Turkse Hilal Öztürk, maar ging daarna onderuit tegen Julia Tolofua uit Frankrijk. Ook Karen Stevenson begon met winst, Brigitte Carabali uit Colombia moest eraan geloven, maar daarna was Kim Ha-yun uit Zuid-Korea te sterk. Diezelfde Kim sneuvelde in de halve finales tegen de Japanse olympisch kampioene Akira Sone, terwijl Tolofua in de halve eindstrijd afrekende met de Chinese Xu Shiyan.

De finale werd een bijzonder lange aangelegenheid: na vier minuten reguliere tijd duurde het tot ruim zeven minuten golden score alvorens Tolofua haar derde straf kreeg en Sone zich, na een uiterst gezapige eindstrijd, mocht kronen tot wereldkampioene, net als in 2019. Kim en Xu verloren beiden de strijd om het brons: Beatriz Souza uit Brazilië respectievelijk de Israëlische Raz Hershko waren te sterk.

'Nederland moet zich nu al voorbereiden op drinkwaterschaarste'

Schoon water is zelfs in Nederland geen vanzelfsprekendheid meer, blijkt uit het rapport van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur. We moeten ons veel meer bewust zijn van de waarde en onze afhankelijkheid van schoon grond- en oppervlaktewater. Ons drinkwater komt voor 60 procent uit grondwater en 40 procent uit oppervlaktewater. Doordat ons water meer en meer vervuild raakt, moet Nederland zich nu al voorbereiden op drinkwaterschaarste.

Het is belangrijk dat de overheid zich aan de eigen waterkwaliteitsrichtlijnen houdt en scherp toeziet op mogelijke watervervuiling door de industrie en landbouw. Als we zo doorgaan, gaat het de verkeerde kant op. Er is een wereldwijde watercrisis gaande, dat werd algemeen erkend op de UN Waterconferentie in New York. Het Rode Kruis ziet dagelijks, op allerlei plekken in de wereld, de heftige gevolgen van waterschaarste. Nu lijkt ook Nederland onderdeel van die watercrisis te worden. We kunnen er niet meer blind op vertrouwen dat we hier voldoende water hebben van goede kwaliteit. Dat bleek al uit een eerder verschenen RIVM-rapport en nu weer uit dit rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Naast het verbeteren van de waterkwaliteit, is het verstandig als Nederland nu al nadenkt hoe bewuster en zuiniger om te gaan met water, om waterschaarste te voorkomen.

In Nederland is er een watersysteem nodig dat zowel kan omgaan met te veel water, als er veel regen valt, en met te weinig water, als er droogte is. Het Rode Kruis denkt daar graag over mee. Overheid, waterbedrijven en hulporganisaties kunnen nu al beter samenwerken om mensen bewuster te maken van de gevolgen van watergebruik en om tips te geven om zuiniger met water om te gaan. Het Rode Kruis doet dat al in Ghana, samen met de overheid en Vitens International. In Mali en Haïti trainen we boeren in het gebruik van simpele technieken om water te besparen. Kleine aanpassingen hebben hier al grote impact.

NHL: Panthers schakelen ook Maple Leafs uit, Golden Knights op matchpoint

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL viel vrijdagavond weer een beslissing in de playoffs en wel in de Eastern Conference, waar de Florida Panthers tegen de Toronto Maple Leafs speelden. In het westen namen de Vegas Golden Knights het op tegen de Edmonton Oilers, met 2-2 als stand na vier wedstrijden.

Toronto Maple Leafs - Florida Panthers (1-3)
De Panthers schakelden in de eerste ronde de topfavorieten van de Boston Bruins al uit, tegen de Maple Leafs waren ze ook lekker op dreef en in Toronto konden ze het afmaken. Dat begon lekker: Aaron Ekblad zette de Panthers op voorsprong en nog voor de eerste periode voorbij was tekende Carter Verhaeghe voor 0-2. Morgan Rielly was in de tweede periode trefzeker voor Toronto, waarna William Nylander zijn ploeg vijf minuten voor tijd op gelijke hoogte bracht. Overtime was nodig en daarin ging het voor de thuisploeg alsnog fout: Nick Cousins schoot de Panthers na een kwartier alsnog naar de 3-2 winst en dus naar een plek in de finale van de Eastern Conference, waarin de Carolina Hurricanes wachten. Wanneer die serie begint is nog niet bekend.

Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers (2-2)
De Oilers begonnen weer lekker in Las Vegas: na krap drie minuten was Connor McDavid trefzeker. Nog geen minuut later stond het dankzij Jack Eichel alweer gelijk, maar Zach Hyman scoorde zes minuten later weer voor de Oilers. In de tweede periode sloegen de Golden Knights hard toe: Mark Stone tekende voor de gelijkmaker, Reilly Smith was een halve minuut later goed voor 3-2 en nog eens een minuut later zorgde Nicolas Hague voor 4-2. McDavid deed met de 4-3 vroeg in de derde periode wel wat terug, maar Vegas-goalie Adin Hill hield zijn ploeg op de been en bracht de Golden Knights zo op matchpoint.

Game 6: Zondagavond 14 mei, 04.00u (NL); Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights

Televoters kozen Finland, maar Zweden wint finale Eurovisie Songfestival!

De uitslag is bekend! Zweden heeft met 583 punten ( waarvan 340 jurypunten) het Eurovisie Songfestival 2023 gewonnen, Finland eindigde op de tweede plaats met 526 punten (waarvan 150 jurypunten) en Israël eindigde op de derde plaats met 362 punten (waarvan 177 jurypunten). België eindige op de zevende plaats met 182 punten (waarvan 127 jurypunten). Hekkesluiter was Duitsland met 18 punten ( waarvan 3 jurypunten)

Eerdere berichtgeving: Na twee boeiende voorrondes wordt vanavond dan eindelijk de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2023 gehouden. De uitzending begint om 21:00 uur op NPO1 (en diverse andere kanalen).

Dit jaar vindt het festival plaats in Liverpool. Oekraïne eindigde vorig jaar als eerste met Kalush Orchestra - Stefania maar vanwege de oorlog was het niet verantwoord om het ESF zelf te organiseren. Het Verenigd Koninkrijk eindigde vorig jaar als tweede met Sam Ryder - Spaceman en bood aan om de organisatie van het ESF op zich te nemen.

De Nederlandse deelnemers Mia Nicolai & Dion Cooper- Burning Daylight sneuvelden in de eerste halve finale, België wist met Gustaph- Because Of You in de tweede halve finale wel een plaats in de finale te bemachtigen.

Naast het televoting, beslist de jury vanavond ook weer mee. Nieuw is dat na de finale iedereen uit de hele wereld zijn stem mag uitbrengen. De stem kan worden uitgebracht via de officiële website en werkt met creditcard. Alle wereldwijde stemmen worden uiteindelijk op een hoop gegooid ('Rest of the World') en tellen net zo zwaar als die van één land.

Op FOK!forum is al jarenlang een zeer actief en betrokken maar vooral oergezellig Eurovisie Songfestival Forum actief waar users ook tijdens de finale vanavond gezellig LIVE kletsen met elkaar over hetgeen ze zien en horen tijdens de uitzending. (Heerlijk!) 

Programma finale van het Songfestival 2023

1 Oostenrijk : Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar?

2 Portugal : Mimicat - Ai Coração

3 Zwitserland : Remo Forrer - Watergun

4 Polen : Blanka - Solo

5 Servië : Luke Black - Samo mi se spava

6 Frankrijk : La Zarra - Évidemment

7 Cyprus : Andrew Lambrou - Break A Broken Heart

8 Spanje : Blanca Paloma - Eaea

9 Zweden : Loreen - Tattoo

10 Albanië : Albina Kelmindi & Familja Kelmindi - Duje

11 Italië : Marco Mengoni - Due vite

12 Estland : Alika - Bridges

13 Finland : Käärijä - Cha cha cha

14 Tsjechië : Vesna - My Sister’s Crown

15 Australië : Voyager - Promise

16 België : Gustaph - Because Of You

17 Armenië : Brunette - Future lover

18 Moldavië : Pasha Parfeni - Soarele şi luna

19 Oekraïne : TVORCHI - Heart of Steel

20 Noorwegen : Alessandra - Queen of Kings

21 Duitsland : Lord Of The Lost - Blood And Glitter

22 Litouwen : Monika Linkytė - Stay

23 Israël : Noa Kirel - Unicorn

24 Slovenië : Joker Out - Carpe Diem

25 Kroatië : Let 3 - Mama šč!

26 Verenigd Koninkrijk : Mae Muller - I Wrote A Song

Volgens de bookmakers maakt Zweden de grootste kans om vanavond te winnen gevolgd door Finland , Oekraïne, Israel en Noorwegen. Televoters zouden massaal voor Finland gaan en de jury voor Zweden. We gaan het zien! 

Hoe kun je stemmen?

Je kunt je stem uitbrengen op de deelnemende landen tijdens de live-uitzending op NPO 1, de exacte tijden van de televoting worden tijdens de show aangegeven door de presentatoren.

- Je kan niet op Nederland stemmen met een Nederlandse simkaart.
- Stem via de 'Eurovision Song Contest' app in de App en Play store en ga naar 'vote'!
- Bel naar 0909 03 (+ getal 01 t/m 15 voor het land)
- SMS het volgorde nummer (01 t/m 15) van het land naar 2580
- via https://www.esc.vote/ 

 Onze ESF-Queens waren ook vandaag actief in Liverpool!

Veel plezier!

Hans Dijksma gooit al kakkend de Gooise weg

Als ik een radio in de buurt heb staan en het is ongeveer vijf voor één ’s middags moet Radio 1 op, 94.2 FM weet ik ondertussen. De kans bestaat namelijk dat er iemand te beluisteren valt die in mijn top tien van meest inspirerende mensen staat. In het radioprogramma ‘Nieuwe feiten’ van Lieven Vandenhaute op Radio 1 mag namelijk ‘Hans Dijcksma’, mijn idool, geregeld ‘het Middagjournaal’ voorlezen net voor het werkelijke één uur journaal.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.