NBA: Heat stunt met uitschakeling Bucks, Knicks schakelen Cavaliers uit

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA begint de eerste ronde van de playoffs haar einde te naderen. Woensdagavond werden er weer twee best-of-seven-series beslist en dat leverde ook een forse stunt op.

Cleveland Cavaliers - New York Knicks (1-3)
De Cavaliers móesten in eigen huis winnen, maar in het typisch Amerikaanse - en dus vrij zielloze - genaamde Rocket Mortgage FieldHouse was het eigenlijk maar een paar minuten spannend. Halverwege Q1 namen de Knicks een voorsprong onder leiding van Jalen Brunson (23 punten) en Mitchell Robinson (18 rebounds), waarna de Cavs alleen laat in Q4 dankzij Donovan Mitchell nog even in de buurt kwamen. Het was niet genoeg: de Knicks wonnen met 95-106 en gaan met een 4-1 zege naar de tweede ronde van de playoffs.

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers (1-3)
Ook de Grizzlies hadden in eigen huis geen keuze dan er volle bak voor te gaan, maar dat pakte juist best prima uit. Met name aan het eind van Q1 werd met 38-24 een flink gat geslagen door de ploeg van Desmond Bane, die 33 punten en 10 rebounds noteerde. Halverwege Q3 kwamen de Lakers weer volledig terug, maar met een geweldige run aan het eind van Q3 en het begin van Q4 knalden de Grizzlies ineens een voorsprong van ver boven de 20 punten op de borden. Dat was wel genoeg en met een 116-99 zege hielden ze zichzelf keurig in leven.

Game 6: Vrijdagavond 28 april, 04.30u (NL); Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies

Milwaukee Bucks - Miami Heat (1-3)
De Bucks hadden zonder Giannis Antetokounmpo flinke schade opgelopen, maar ook met de teruggekeerde Griek ging het niet ineens van een leien dakje tegen een Miami dat ook zeker haar blessureproblemen kende. Halverwege het tweede kwart leidde Antetokounmpo zijn ploeg naar een voorsprong, maar de Heat kwam terug. Khris Middleton zette de Bucks wederom op ruime voorsprong in Q3, maar ook dit keer kwam Miami terug en hoe: Gabe Vincent wierp de bal naar Jimmy Butler, die hem er met 0,1 seconden op de klok al vliegend in wist te leggen voor 118-118 en overtime. Daarin was Miami nét te sterk en de ploeg van Butler (42 punten) maakte de serie af met een 126-128 zege, waardoor men zondag om 19.00u aan mag treden voor wedstrijd één tegen de Knicks in de halve finales van de Eastern Conference.

Sacramento Kings - Golden State Warriors (2-2)
Het was een spannende vijfde wedstrijd, waarin de Kings aanvankelijk de overhand hadden. Toch kwamen de Warriors beter op dreef en de ploeg van Stephen Curry (31 punten) en Kevon Looney, die maar liefst 22 rebounds pakte, nam in de tweede helft de touwtjes meer en meer in handen. Een voorsprong van ruim tien punten was met vier minuten te gaan weer verdwenen, maar onder meer Andrew Wiggins en Curry maakten het alsnog af: 116-123 en de Warriors gaan op matchpoint terug naar huis voor wedstrijd zes.

Game 6: Vrijdagavond 28 april, 02.00u (NL); Golden State Warriors - Sacramento Kings