FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 april 2023

NBA: Heat stunt met uitschakeling Bucks, Knicks schakelen Cavaliers uit

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA begint de eerste ronde van de playoffs haar einde te naderen. Woensdagavond werden er weer twee best-of-seven-series beslist en dat leverde ook een forse stunt op.

Cleveland Cavaliers - New York Knicks (1-3)
De Cavaliers móesten in eigen huis winnen, maar in het typisch Amerikaanse - en dus vrij zielloze - genaamde Rocket Mortgage FieldHouse was het eigenlijk maar een paar minuten spannend. Halverwege Q1 namen de Knicks een voorsprong onder leiding van Jalen Brunson (23 punten) en Mitchell Robinson (18 rebounds), waarna de Cavs alleen laat in Q4 dankzij Donovan Mitchell nog even in de buurt kwamen. Het was niet genoeg: de Knicks wonnen met 95-106 en gaan met een 4-1 zege naar de tweede ronde van de playoffs.

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers (1-3)
Ook de Grizzlies hadden in eigen huis geen keuze dan er volle bak voor te gaan, maar dat pakte juist best prima uit. Met name aan het eind van Q1 werd met 38-24 een flink gat geslagen door de ploeg van Desmond Bane, die 33 punten en 10 rebounds noteerde. Halverwege Q3 kwamen de Lakers weer volledig terug, maar met een geweldige run aan het eind van Q3 en het begin van Q4 knalden de Grizzlies ineens een voorsprong van ver boven de 20 punten op de borden. Dat was wel genoeg en met een 116-99 zege hielden ze zichzelf keurig in leven.

Game 6: Vrijdagavond 28 april, 04.30u (NL); Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies

Milwaukee Bucks - Miami Heat (1-3)
De Bucks hadden zonder Giannis Antetokounmpo flinke schade opgelopen, maar ook met de teruggekeerde Griek ging het niet ineens van een leien dakje tegen een Miami dat ook zeker haar blessureproblemen kende. Halverwege het tweede kwart leidde Antetokounmpo zijn ploeg naar een voorsprong, maar de Heat kwam terug. Khris Middleton zette de Bucks wederom op ruime voorsprong in Q3, maar ook dit keer kwam Miami terug en hoe: Gabe Vincent wierp de bal naar Jimmy Butler, die hem er met 0,1 seconden op de klok al vliegend in wist te leggen voor 118-118 en overtime. Daarin was Miami nét te sterk en de ploeg van Butler (42 punten) maakte de serie af met een 126-128 zege, waardoor men zondag om 19.00u aan mag treden voor wedstrijd één tegen de Knicks in de halve finales van de Eastern Conference.

Sacramento Kings - Golden State Warriors (2-2)
Het was een spannende vijfde wedstrijd, waarin de Kings aanvankelijk de overhand hadden. Toch kwamen de Warriors beter op dreef en de ploeg van Stephen Curry (31 punten) en Kevon Looney, die maar liefst 22 rebounds pakte, nam in de tweede helft de touwtjes meer en meer in handen. Een voorsprong van ruim tien punten was met vier minuten te gaan weer verdwenen, maar onder meer Andrew Wiggins en Curry maakten het alsnog af: 116-123 en de Warriors gaan op matchpoint terug naar huis voor wedstrijd zes.

Game 6: Vrijdagavond 28 april, 02.00u (NL); Golden State Warriors - Sacramento Kings

Jerry Springer overleden

Vandaag is bekend geworden dat Jerry Springer is overleden. De talkshowpresentator was vooral in de jaren 90 populair door de vele spectaculaire taferelen en ruzies op het podium, er werd meer dan eens "Jerry, Jerry, Jerry!" gescandeerd als er gevochten werd op het podium nadat bijvoorbeeld bleek dat iemand was vreem gegaan binnen de relatie.

De show was in eerste instantie bedoeld als serieus praatprogramma waarin onder andere politieke kwesties werden besproken. Eerder, in 1971 was hij ook burgermeester van Cincinnati, nadat hij de meeste stemmen kreeg in de geschiedenis van de stad. Ook had hij in de jaren 80 een gooi gedaan om gouveneur te worden van de staat Ohio, hij werd daarin derde.

Familie van Jerry Springer meldden dat hij na een kort ziektebed overleed aan kanker. Hij mocht 79 jaar worden. 


Angry woman smackdown; Jerry, Jerry, Jerry!

NHL: Sprong's Kraken op matchpoint tegen kampioenen Avalanche

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zit een stunt er alsmaar meer aan te komen in de playoffs. De ploeg van de Nederlander Daniël Sprong, de Seattle Kraken, is tegen de regerend kampioenen lekker bezig en staan in eigen huis nu op matchpoint.

Boston Bruins - Florida Panthers (3-1)
De Bruins mochten de serie in eigen huis afmaken, maar de Panthers hadden daar uiteraard andere plannen voor en via Anthony Duclair kwamen ze halverwege periode één op voorsprong. Brad Marchand trok de stand in de tweede periode gelijk, maar Sam Bennett zette de Panthers opnieuw op voorsprong. Dat herhaalde zich in de derde periode: Patrice Bergeron scoorde de gelijkmaker, Sam Reinhart zorgde binnen de minuut voor 2-3. Via Taylor Hall kwamen de Bruins wederom langszij, waarna Marchand in zijn eentje op goalie Sergei Bobrovsky af schaatste. Zijn schot ging echter mis, dus was overtime nodig, en daarin was het Matthew Tkachuk die de Panthers de winnende treffer bezorgde: 3-4 en de ploeg leeft nog.

Game 6: Vrijdagavond 28 april, 01.30u (NL); Florida Panthers - Boston Bruins

Colorado Avalanche - Seattle Kraken (2-2)
Seattle had de stand in eigen huis op gelijke hoogte gebracht en in Denver waren ze weer goed bezig tegen de regerend kampioenen. In de tweede periode kwam de ploeg van Daniël Sprong, die in wedstrijd vier een hoofdrol vertolkte, via Morgan Geekie op voorsprong, maar al snel trok Nathan MacKinnon de stand gelijk op aangeven van aanvalspartner Mikko Rantanen. Twee minuten later stond de Kraken weer op voorsprong: Tye Kartye scoorde in zijn allereerste NHL-wedstrijd gelijk een belangrijke goal. Yanni Gourde maakte er vroeg in de derde periode 1-3 van, waarna Evan Rodrigues' late goal niet veel meer kon doen dan wat eer redden voor de Avs: 2-3 en de Kraken mag het vrijdagavond in eigen huis zowaar af gaan maken in de serie.

Game 6: Vrijdagavond 28 april, 04.00u (NL); Seattle Kraken - Colorado Avalanche

China waarschuwt VS en Zuid-Korea voor provocatie Noord-Korea

China heeft regeringen in Washington en Seoul gewaarschuwd voor een mogelijke confrontatie met Noord-Korea.

Met het oog op de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Biden en het Zuid-Koreaanse staatshoofd Yoon riep het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking alle partijen op om constructief te werken aan een vreedzame oplossing van het conflict op het Koreaanse schiereiland. In geen geval mogen de spanningen express worden opgevoerd of bedreigingen worden geuit. 

Tijdens hun ontmoeting gisteren in Washington zeiden Biden en Yoon dat een Noord-Koreaanse nucleaire aanval op de Verenigde Staten of hun bondgenoten het einde van het regime in Pyongyang zou betekenen. Tegelijkertijd kondigden de Verenigde Staten aan dat ze de nucleaire bescherming voor Zuid-Korea zouden opvoeren. Voor het eerst in decennia zal een Amerikaanse onderzeeër uitgerust met nucleaire raketten gestationeerd worden in Zuid-Korea.

Amerikaanse marine: Iraanse Revolutionaire Garde houdt olietanker vast

Iran heeft volgens de Amerikaanse marine een olietanker in beslag genomen in de Golf van Oman.

De Revolutionaire Garde nam het schip in beslag terwijl het zich in internationale wateren bevond. De bemanning stuurde een noodoproep.

De tanker 'Advantage Sweet' vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. Het schip was afkomstig uit Koeweit en was onderweg naar Houston in de Amerikaanse staat Texas. Er kwam aanvankelijk geen bevestiging van het incident vanuit Teheran.

De Revolutionaire Garde van Iran heeft in het verleden herhaaldelijk tankers vastgehouden in de Golf van Oman en de Perzische Golf. De incidenten in de wateren veroorzaakten forse politieke spanningen.

PlayStation Plus-games van mei bekendgemaakt

Sony heeft de PlayStation Plus-games van mei bekendgemaakt. Abonnees kunnen volgende maand vooral gaan racen. In Descenders doe je dat op de mountainbike en in Grid Legends gaat dat gewoon met de auto. Naast die twee racing-games krijgen abonnees ook toegang to Chivalry II, een first-person multiplayer-game die zich in de middeleeuwen afspeelt.

De games zijn van 2 mei tot en met 6 juni beschikbaar voor download.

Armored Core VI komt in augustus uit

Armored Core VI: Fires of Rubicon komt op 25 augustus uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Dat heeft ontwikkelaar From Software bekendgemaakt. Het is de eerste game in de serie in meer dan tien jaar.

Armored Core is een actie-game waarin je een mech bestuurt. In dit deel ga je naar een planeet genaamd Rubicon. Op deze locatie is er al een tijdlang oorlog omdat megacorporaties controle willen hebben over een waardevol mineraal dat je alleen in Rubicon kunt vinden. Je speelt als een onafhankelijke huursoldaat die klusjes voor die megacorporaties doet. De onderstaande gameplaytrailer toont wat je zoal kunt verwachten.

Hayter sprint naar de dagwinst in Ronde van Romandië en is nieuwe leider

Ethan Hayter heeft de tweede etappe in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. In een heuvelachtige was de 24-jarige Engelsman in de sprint sneller dan Juan Ayuso en Romain Bardet. Daarnaast neemt Hayter de leiderstrui over van Josef Cerny.

Na de proloog en een vlakke rit stond vandaag in de Ronde van Romandië een heuvelachtige etappe op het programma van 162 kilometer op het programma. Vroeg in de rit kozen drie renners voor de aanval, maar nadat Jumbo-Visma zich op kop hadden gezet in het peloton liep de voorsprong snel achteruit en werden het drietal ingerkend.

Op de laatste klim van de dag, op twaalf kilometer, kozen meerdere renners voor de aanval onder wie Michael Woods, Adam Yates en Romain Bardet. Maar uiteindelijk raakte niemand weg en werd er gesprint met een zestig tal renners en daarin was Ethan Hayter duidelijk de snelste. Hij won voor Juan Ayuso en Bardet. In het algemeen klassement is Hayter ook de nieuwe leider. Vrijdag wacht er voor de renners een tijdrit van bijna negentien kilometer.

Results powered by FirstCycling.com

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 17

Na twee bomvolle releaseweken is de bioscoopweek die begint op Koningsdag een bescheiden weekje. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven is in de bioscopen. Deze films zijn vanaf deze week landelijk te zien.

Spoiler Alert

Spoiler Alert, gebaseerd op de waargebeurde bestseller van Michael Ausiello, is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende film over de liefdesrelatie van 14 jaar tussen entertainmentjournalist Michael (Jim Parsons) en zijn partner, fotograaf Kit (Ben Aldridge). Via Kit krijgt Michael de familie die hij zelf als kind nooit heeft gekend, van Kits in een klein plaatsje wonende ouders (Sally Field en Bill Irwin), tot hun bijzondere vriendenkring in Manhattan. Michael hoopt dat zijn leven zich ontvouwt als de plot van een van zijn favoriete romantische komedies, maar zelfs hij kan de wendingen die hun relatie op z’n kop zullen zetten niet voorspellen.

Savage Salvation

In deze actiefilm streven Robert de Niro en zijn rechercheur Zeppelin ernaar de vrede te bewaren in hun ruige stad, waar de enige twee interesses van de bewoners de kerk of de drugs Oxycodon zijn. Na een turbulent drugsverleden besluiten Shelby John (Jack Huston) en Ruby Red een nieuwe start te maken met de steun van Peter (John Malkovich). Het afkicken wordt hun moeilijk gemaakt door hun voormalige drugsdealer die uiteindelijk Ruby’s dood veroorzaakt. Shelby John treft zijn toekomstige vrouw dood aan en wil nog maar één ding: wraak. Gewapende met een spijkerpistool gaat hij alle verantwoordelijken in de drugsketen één voor één af. Sheriff Church (Robert De Niro) en rechercheur Zeppelin moeten een race tegen de klok houden om een einde te maken aan Shelby's burgerwacht voordat zijn gevecht met misdaadbaron Coyote (Quavo) de hele stad in een bloedbad verandert...

Zomer in Frankrijk

De verhoudingen tussen twee gezinnen worden behoorlijk op zijn kop gezet tijdens een zinderende zomer in Frankrijk. Na een jarenlange vriendschap ontstaan er tijdens de gezamenlijke vakantie ineens gevoelens tussen vader Walt (Tjebbo Gerritsma) en Marie (Fockeline Ouwerkerk), de moeder van het andere gezin. Proberend de situatie zo goed mogelijk op te lossen, maken Walt en Marie het ene na het andere plan om ook een nieuwe liefde aan te wakkeren tussen hun wederzijdse partners Luuk (Jan Kooijman) en Lieke (Jasmine Sendar).

Lonesome

Casey, een jonge man van het platteland die op de vlucht is voor een schandaal uit zijn verleden, komt terecht in de grote stad Sydney. Wanneer hij Tib ontmoet, een jonge stadsjongen die worstelt met zijn eigen littekens van isolement, ontstaat er direct chemie tussen de twee. Dit is echter niet alleen seksueel, maar ook emotioneel als beide mannen iets vinden dat ze hebben gemist in het leven. Kunnen ze hun eigen onzekerheden overwinnen en de ander binnenlaten of zijn de muren die ze hebben opgebouwd te sterk om neer te halen?

Une belle course

De 92-jarige Madeleine belt een taxi om haar naar het verzorgingstehuis te brengen waar ze voortaan zal wonen. Ze vraagt haar chauffeur Charles langs plekken te rijden die wat betekend hebben in haar leven, om deze voor een laatste keer te kunnen zien. In de straten van Parijs wordt langzaamaan een buitengewoon leven onthuld, wat Charles meer raakt dan hij ooit had kunnen denken. Sommige taxiritten kunnen levens veranderen.

Cairo Conspiracy

In Cairo Conspiracy maken we kennis met Adam, die verstrikt raakt in een machtsstrijd binnen de religieuze en politieke elites van Egypte. De nieuwe film van Tarik Saleh (The Nile Hilton Incident) is een spannende spionagethriller die een inkijkje geeft in een verborgen wereld. De eenvoudige vissersjongen Adam (Tawfeek Barhom) wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Cairo, baken van de soennitische islam. Als de grootimam plotseling overlijdt, blijken de moslimbroeders en de Nationale Veiligheidsdienst tegengestelde belangen te hebben. Zonder het te weten wordt Adam gerekruteerd om de keuze voor de nieuwe grootimam te beïnvloeden. Als hij achter de waarheid komt, zit hij gevangen tussen twee vuren. 

Aurora's Sunrise

Deze aangrijpende animatiedocumentaire vertelt het onvergetelijke verhaal van Aurora Mardiganian, die als overlever van de Armeense genocide vlucht naar Amerika en wereldberoemd wordt als hoofdrolspeler in Hollywoodfilm Auctions of Souls, gebaseerd op haar leven.

Gevaarlijke Aziatische hoornaar rukt op in Nederland

De Aziatische hoornaar is een gevaarlijke wesp. Voor andere insecten, honingbijen, maar ook voor de mens. "Aan één steek ga je echt niet zomaar dood. Maar ze zijn vaak met honderden tegelijk," waarschuwt hobby-imker Leontine Uijthof uit Hengelo bij RTV Oost

De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Zuidoost-Azië. In 2005 werden de eerste exemplaren in Europa waargenomen op Frans grondgebied. Vermoedelijk werden enkele overwinterende hoornaars met een vracht Chinees aardewerk het land binnengebracht. In 2017 werd het eerste nest op Schouwen-Duiveland aangetroffen. 

Doordat de Aziatische hoornaar op insecten jaagt, heeft ze een potentiële impact op de biodiversiteit. Vooral bijen en libellen worden gepredeerd door deze uitheemse hoornaar. De soort gaat heel effectief te werk, waardoor ze op korte tijd een sterke populatiereductie van inheemse insectenpopulaties kan veroorzaken.

Naast een impact op de biodiversiteit, zorgt de Aziatische hoornaar ook voor een negatieve impact op de imkerij door op bijen te jagen. Enerzijds kunnen ze bijenpopulaties reduceren door predatie, anderzijds zorgen ze er tijdens de jacht rond bijennesten voor dat de bijen minder uitvliegen en dus minder bestuiven.

Bovendien is de soort ook in Europa drager van het Moku-virus, dat op bijen kan worden overgedragen. De Aziatische hoornaar kan lokaal ook fruitteelten aantasten. Ook de mens kan hinder door de Aziatische hoornaar ondervinden. Hoewel de soort tegenover mensen weinig agressief is, zijn de steken pijnlijk en potentieel gevaarlijk voor mensen die allergische reacties vertonen op bijen- of wespensteken. Daarnaast kan de soort ook tot overlast leiden als de nesten dichtbij of in bebouwing worden gevormd.

De kans dat iemand door een hoornaar wordt gestoken, is veel kleiner dan het risico door een gewone wesp te worden gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten. De Aziatische hoornaar is groter dan de gewone limonadewesp die we allemaal kennen, maar kleiner dan de Europese hoornaar. Hoornaars zijn dus niet de enorm grote monsterwespen waarvoor ze vaak worden uitgemaakt.

Bekijk hier hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent, en lees wat u kunt doen als u een Aziatische hoornaar ziet vliegen.

Tucker Carlson wegens extreme uitspraken door Murdoch van de buis gehaald

Volgens Vanity Fair werd Tucker Carlson door Rupert Murdoch van de buis gehaald vanwege religieuze opmerkingen die hij maakte tijdens een recente toespraak. Volgens Vanity Fair maakte Carlson opmerkingen tijdens een toespraak vrijdagavond die Murdoch, voorzitter van Fox Corp, niet kon waarderen.

Er werd volop gespeculeerd dat de juridische verwikkelingen waarbij de 53-jarige Carlson betrokken was zijn ondergang hadden veroorzaakt. Hij werd de laan uitgestuurd kort nadat Fox News een rechtszaak had geschikt voor $ 787,5 miljoen wegens het verspreiden van desinformatie over de Amerikaanse verkiezingen van 2020.

De mediamagnaat raakte getriggerd door de religieuze taal en vond het "te extreem", aldus Vanity Fair. Carlson opende zijn opmerkingen op het 50-jarig jubileumgala van de Heritage Foundation door iedereen aan te moedigen "Ons land in uw gebeden te betrekken". Zijn kijk op de toestand van de VS was doorspekt met religieuze taal, waarbij hij de actuele tegenstellingen in Amerika omschreef als een scheiding tussen "goed" en "kwaad". Hij beschreef het lopende debat over abortus en transgenderrechten en zei tegen het publiek: "Wat je ziet is geen politiek. Het is slecht." Carlson voegde eraan toe: "Ik roep niet op tot een religieuze oorlog. Integendeel. Ik roep alleen op tot erkenning van wat we zien gebeuren." Volgens Carlson werkt debatteren niet meer. "Ik heb het geprobeerd. Het werkt niet." 

World of Tanks Modern Armor krijgt een crossover met Warhammer 40.000

World of Tanks Modern Armor krijgt een crossover met Warhammer 40.000 als speciaal onderdeel van het huidige seizoen, Gladiators. Een maandlang kunnen spelers in twee fasen spelen tegen zowel de krachten van Chaos als de Orks. Het Warhammer 40.000-evenement gaat van start op 2 mei en loopt tot 6 juni 2023.

Tijdens dit Imperium-grote evenement kunnen spelers vijf nieuwe Premium tanks krijgen die zijn geïnspireerd op het Warhammer 40.000 universum, twee nieuwe 3D-heldencommandanten (Volusad Thassius van de Ultramarines en Patricia Laserian van de Sisters of Battle) en zes nieuwe 2D-standaardcommandanten.

De Leman Russ heavy tank maakt zijn debuut in World of Tanks Modern Armor, exclusief voor de console-versie. Vernoemd naar de Primarch van de Space Wolves Legion, werd de Leman Russ heavy tank voor de console-versie bedacht en uitgevoerd in volledige samenwerking met Games Workshop. Naast de Leman Russ heavy tank komt de macht van Warhammer 40.000 ook naar World of Tanks Modern Armor met nieuwe factiegebonden tanks: Nemesis Tank Destroyer, Teefbreaka Light Tank, Reaper's Scythe Medium Tank en de Ignis Purgatio Medium Tank.

In een tweefasig community-evenement zullen spelers zich aansluiten bij de Space Marines of de Sisters of Battle, met de mogelijkheid om voor de tweede fase over te stappen naar de andere kant. Van daaruit kunnen ze zich aansluiten bij andere spelers over de hele wereld om te vechten tegen de Orks en de krachten van Chaos. Het vernietigen van de Orks zal de Ork-content beschikbaar maken voor alle gebruikers (te koop of als beloning); hetzelfde zal van toepassing zijn op de Chaos-krachten en hun in-game content.

Het regisseren van de voice-overs voor de nieuwe 3D-heldencommandanten wordt gedaan door de bekende regisseur Jason Baughan (Hitman 2, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, Fable: The Journey). Onder zijn expertise worden 330 regels dialoog voor de commandanten Volusad Thassius van de Ultramarines en Patricia Laserian van de Sisters of Battle tot leven gebracht.

World of Tanks Modern Armor is een teamgebaseerde massively multiplayer online actiespel gewijd aan gepantserde gevechten. Spelers dompelen zichzelf onder in intense 15-tegen-15 tankgevechten met tegenstanders van over de hele wereld, vechten op verschillende kaarten en nemen de leiding over hun favoriete voertuig uit meer dan 900 tanks uit 11 verschillende landen.

World of Tanks Modern Armor is beschikbaar op PlayStation 4, PlayStation 5 en op Xbox One, Xbox Series X|S.

Zuid-Koreaanse president Yoon zingt 'American Pie' voor Biden

De Zuid-Koreaanse president en bekende karaokefan Yoon Suk Yeol vermaakte de gasten van het staatsdiner in het Witte Huis toen hij Don McLean's American Pie zong. De Amerikaanse president Joe Biden nodigde de heer Yoon uit op het podium aan het einde van het diner ter ere van de Zuid-Koreaanse leider op de laatste dag van een zesdaags staatsbezoek.

Yoon zong de eerste paar regels van het lied onder luid applaus van het publiek en tot grote vreugde van de Amerikaanse president en first lady Jill Biden. Hoewel de 77-jarige McLean, zanger en componist van het nummer, die avond niet naar het Witte Huis kon komen, had hij een gesigneerde gitaar gestuurd, die Biden aan Yoon overhandigde. Bij het diner waren bijna 200 gasten aanwezig, onder wie actrice Angelina Jolie.

Brazilië blokkeert Telegram in onderzoek naar neonazi's

Een Braziliaanse rechtbank heeft de landelijke blokkering van de onlinedienst Telegram bevolen.

Telegram weigerde gegevens te verstrekken over leden van neonazistische groeperingen, zei minister van Justitie Dino. De rechtbank veroordeelde Telegram ook tot een boete van omgerekend 180.000 euro per dag. De achtergrond daarvan is onderzoek naar verschillende aanvallen op scholen en kleuterscholen. De daders zouden op Telegram contacten hebben gehad met extreemrechtse groeperingen. Telegram adverteert dat het niet samenwerkt met overheidsinstanties. Door de opgelopen druk maakt het bedrijf nu enkele uitzonderingen.

FOK! Wat een weer: een droge Koningsdag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Koningsdag valt niet in het water. Er is in de ochtend veel zon en het blijft droog. Ook de wind heeft weinig van betekenis. De temperatuur ligt tussen de 11 graden op de wadden tot 15 in het zuidoosten, waar de weinige wind ook vandaan komt. Vanavond raakt het bewolkt maar is het nog wel droog. 

In de nacht naar vrijdag begint het te regenen vanuit het zuidwesten, de wind neemt wat toe en draait naar het zuidwesten. Wel wordt het met 17 graden in het zuiden wat warmer. De komende dagen zien er prima uit met temperaturen rond 17 graden.

Tot morgen!

Vorst aan de grond (Foto: _UserName_)
Vorst aan de grond, omdat het Koningsda is! ((Archief)Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Hoe de Russische propaganda omgaat met tegenvallende resultaten

Sinds het aantreden van Vladimir Poetin heeft hij de Russische media stevig in zijn greep, sinds de oorlog in Oekraïne zit hij er nog dichter op. Maar toen Poetins 'speciale operatie' tegenslagen kreeg te verwerken op het slagveld, moest de propagandamachine van het Kremlin zich aanpassen. The Guardian heeft onderzocht hoe de Russische staatsmedia sinds het begin van de oorlog hun berichtgeving heeft moeten bijstellen na de tegenvallende resultaten in Oekraïne. 

Kabinet maakt autorijden duurder en zet rem op elektrische auto

De gisteren aangekondigde verhoging van de BPM, nota bene ook voor elektrische auto's, zorgt ervoor dat nieuwe auto’s duurder worden en het wagenpark dus veroudert. Terwijl het kabinet de instroom van elektrische auto's (EV) zou moeten stimuleren om de klimaatdoelen te halen, zetten de vandaag aangekondigde maatregelen in het 'klimaatpakket' daar juist een rem op. Het enige wat overeind blijft is de subsidie op gebuikte EV's. 

BOVAG is zeer teleurgesteld over dit pakket en maakt zich zorgen over het halen van de klimaatdoelen.

Gewraakte BPM omhoog
De aanschafbelasting BPM op nieuwe auto’s, waarmee Nederland toch al uit de pas loopt in Europa, gaat per 2025 nog verder omhoog met 200 euro. Dit wordt gepresenteerd als een klimaatmaatregel, maar de sector vreest dat het er vooral toe zal leiden dat consumenten minder snel een nieuwe auto kopen. Met juist negatieve consequenties voor de verduurzaming van het wagenpark. Bovendien zorgt het ervoor dat het Rijk in de toekomst extra afhankelijk wordt van een omstreden belasting die we juist nu goed kunnen afschaffen. Immers, de BPM wordt geheven op basis van CO2 uitstoot en die is bij elektrische auto’s nul.

Tot slot: de verhoging van de BPM loopt via de vaste voet. Dat betekent dat ook EV’s 200 euro duurder gaan worden. De maatregel zorgt er dus niet voor dat het financiële gat tussen EV’s en auto’s met verbrandingsmotoren wordt verkleind en er gaat dus ook geen vergroeningseffect van uit.

EV-aanschafsubsidie alleen voor gebruikte auto's
BOVAG is verder teleurgesteld over het summiere kabinetsbeleid voor elektrische auto’s in het aanvullend klimaatpakket, dat woensdag is verschenen. Alleen de aanschafsubsidie voor tweedehands elektrische auto’s wordt verlengd. Dit zorgt hooguit voor behoud van het EV-park in Nederland. Subsidiëren van nieuwe EV's, zakelijk en privé, is nodig om een extra instroom van nieuwe EV's te bewerkstelligen, waardoor sneller een volwassen markt voor gebruikte EV's gecreëerd wordt. BOVAG-voorzitter Han ten Broeke: "Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen snel de overstap kunnen maken. Doe je dat niet, dan breng je het brede draagvlak voor de energietransitie en bijbehorende klimaatmaatregelen in gevaar."

EV duurder
Omdat alle andere bestaande voordelen voor de EV verdwijnen, worden EV’s in sommige opzichten zelfs duurder dan een conventioneel aangedreven auto, zoals in de motorrijtuigenbelasting en bijtelling, omdat de extra kosten en het extra gewicht van de batterij een factor zijn in de grondslag van deze belastingen. Ook in aanschaf zullen ze nog duurder blijven. Dat is zeer ongewenst omdat het averechts zal werken op de klimaatambities.

Rare rekenregels
Belangrijkste struikelblok bij EV-stimuleringsbeleid lijkt de zogenoemde ‘grondslagerosie’ te zijn; het gegeven dat het Rijk door het succes van verduurzaming van mobiliteit (lees opmars van de EV) belastingopbrengsten (accijns en BPM) misloopt, in Haagse termen ook wel 'derving' genoemd. Bij de huidige, zelfopgelegde Haagse spelregels zou die derving moeten worden opgehaald binnen mobiliteit. Han ten Broeke: "Zoals woensdag weer eens bleek, is dat verduurzamen met de handrem erop. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk nieuwe financiële spelregels komen in Den Haag die deze handrem eraf halen."

Hernieuwbaar
BOVAG steunt het kabinet bij de ruimere inzet van hernieuwbare brandstoffen, met name voor transport. Want daarmee is relatief veel milieuwinst te boeken. Wel moet goed bekeken worden wat de impact is op de truck-motoren in het wagenpark. Wat dat betreft zijn er gelukkig meerdere soorten hoogwaardige hernieuwbare brandstoffen. Ook moet er worden gekeken naar de betaalbaarheid voor consumenten en bedrijven, want hernieuwbare brandstoffen zijn duurder om te produceren dan fossiele brandstoffen.

Staatssecretaris J&V mag nu geen asielzoekers terugsturen naar Italië

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag op dit moment geen asielzoekers terugsturen naar Italië die op grond van de Europese Dublinverordening eigenlijk wel moeten worden teruggestuurd. De Italiaanse autoriteiten bieden namelijk geen opvang aan deze zogenoemde 'Dublinclaimanten vanwege het gebrek aan opvangfaciliteiten. En zonder opvang bestaat er een "reëel risico" dat zij niet kunnen voorzien in hun belangrijkste basisbehoeften, zoals onderdak, eten en stromend water. Dat is in strijd met de mensenrechten.

Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (26 april 2023) geoordeeld in twee uitspraken. De uitspraken hebben tot gevolg dat de staatssecretaris op dit moment asielaanvragen die Italië op grond van de Europese Dublinverordening eigenlijk moet behandelen, toch zelf zal moeten behandelen.

Achtergrond van de zaken
De zaken gaan over een Nigeriaanse man en een man die zegt dat hij uit Eritrea komt. De Nigeriaanse man heeft eerst drie keer in Italië asiel aangevraagd en daarna nog een keer in Nederland. De andere man is via Italië Europa binnengekomen maar heeft daar geen asiel aangevraagd. De staatssecretaris heeft de asielaanvragen niet in behandeling genomen en wil beide mannen overdragen aan Italië. Op grond van de Europese Dublinverordening is Italië als EU-lidstaat verantwoordelijk voor de behandeling van de asielaanvragen van beide asielzoekers. Maar volgens hen is op dit moment de situatie voor asielzoekers in Italië in strijd met de mensenrechten. Zij willen daarom niet terug naar Italië.

Interstatelijk vertrouwensbeginsel
Lidstaten van de Europese Unie mogen op basis van het zogenoemde interstatelijk vertrouwensbeginsel er op voorhand van uitgaan dat de situatie in een andere lidstaat niet in strijd is met de mensenrechten van het Europees Verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) en het Europees Handvest van de grondrechten. Op basis daarvan mag je als EU-lidstaat een asielzoeker terugsturen naar de lidstaat waar deze als eerste de EU binnenkwam. Toch kan er aanleiding zijn om af te zien van het overdragen van asielzoekers aan een andere EU-lidstaat als de situatie daar niet voldoet aan de eisen van het EVRM en het EU-Handvest.

Volgens Italiaanse autoriteiten is geen opvang mogelijk
Dat is naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak het geval in Italië. Sinds december 2022 hebben de Italiaanse autoriteiten diverse malen aangegeven dat het overdragen van asielzoekers op grond van de Dublinverordening tijdelijk moet worden opgeschort vanwege het gebrek aan opvangfaciliteiten in Italië. Op dit moment is het niet mogelijk om vast te stellen wanneer deze problemen zullen zijn opgelost en de overdracht aan Italië weer mogelijk is. Hieruit concludeert de Afdeling bestuursrechtspraak dat asielzoekers die op grond van de Dublinverordening worden teruggestuurd naar Italië, niet worden opgevangen door de Italiaanse autoriteiten. Daarmee komen asielzoekers in een situatie terecht waarin zij niet beschikken over hun belangrijkste basisbehoeften, zoals onderdak, eten en stromend water.

Gevolgen van de uitspraken
De staatssecretaris mag daarom nu niet uitgaan van het interstatelijk vertrouwensbeginsel voor Italië. Dat betekent dat Nederland de asielzoekers niet mag overdragen aan Italië. De staatssecretaris moet nu de aanvragen van beide asielzoekers in behandeling nemen.

Levensgrote steunbetuiging voor prinses Amalia op gevel Amsterdams café

Een levensgrote steunbetuiging voor prinses Amalia: het café De Blaffende Vis in Amsterdam heeft haar jaarlijkse 'koningsdagkunstwerk' op de gevel dit jaar gebruikt om kroonprins Amalia een steuntje in de rug te geven. Amalia wordt al geruime tijd bedreigd. Zo meldt AT5

Prinses Amalia schittert dit jaar studentikoos op de geval van de kroeg, met daaronder de tekst 'Laat Me' van Ramses Shaffy: "Omdat wij vinden dat zij een mooie onbezorgde studententijd verdient, net zoals iedereen", zegt kroegbaas Bob Brockhoff.

De kroeg besloot daarom de jaarlijkse 'knipoog' met hun bekende kunstwerk nu een serieus tintje te geven. 

Bedreigingen
Afgelopen oktober werd duidelijk dat Amalia niet langer in haar studentenhuis in de stad woont, omdat er sprake is van een dreiging. Wat de dreiging precies inhoudt, is op dit moment niet duidelijk. Duidelijk is wel dat het grote invloed heeft op het leven van de 19-jarige prinses: ze komt naar eigen zeggen weinig meer buiten.

De kroegbaas heeft dan ook een wens voor haar. "Ze heeft een zware tijd achter de rug, en we hopen echt dat ze in een rustiger vaarwater komt."

Een feestje voor Amalia
Ondanks dat de gevel al een paar dagen te zien is, is 'ie pas om middernacht officieel onthuld. Brockhoff: "Met een lichtshow, rook en een zanger die het liedje Laat Me zingt, maken we er voor haar een groot feest van."

NHL: Stars en Oilers overtuigend naar matchpoint, Islanders nog in leven

Het is spannend in de playoffs van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Dinsdagavond waren er drie series waarin de vijfde wedstrijd gespeeld werd en geen van die series is inmiddels tot een beslissing gekomen: het staat er nu drie keer 3-2 in de best-of-sevenreeks.

Carolina Hurricanes - New York Islanders (3-1)
Met de druk vol op de ketel begonnen de Islanders goed en halverwege de eerste periode tekende Pierre Engvall voor de voorsprong. Vroeg in periode twee verdubbelde Brock Nelson de score, waarna Paul Stastny de Canes weer in de wedstrijd schoot. Via Mathew Barzal werd het even later 1-3, een fraaie goal van Sebastian Aho kon niks meer doen dan wat eer redden voor de Hurricanes: 2-3 voor New York, terwijl Carolina met 3-2 voor staat in de serie.

Game 6: Vrijdagavond 28 april (tijd nog niet bekend); New York Islanders - Carolina Hurricanes

Dallas Stars - Minnesota Wild (2-2)
De Stars maakten het in eigen huis niet al te spannend: Tyler Seguin zorgde na ruim twee minuten al voor een vorosprong vanuit de powerplay, Jason Robertson deed dat negen minuten later nog eens dunnetjes over. Vroeg in periode twee trof Mason Marchment doel en richting het eind van de derde periode maakte Ty Dellandrea het definitief af met de 0-4, waardoor de Stars met een 3-2 voorsprong terug naar Saint Paul gaan voor wedstrijd zes.

Game 6: Vrijdagavond 28 april (tijd nog niet bekend); Minnesota Wild - Dallas Stars

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings (2-2)
Het is misschien wel de spannende serie van allemaal en in Edmonton ging het in de eerste periode gelijk al flink tekeer. Evander Kane en Leon Draisaitl zetten de Oilers in een tijdsbestek van nog geen drie minuten op 2-0, maar Alex Iafallo deed wat terug. Brett Kulak zorgde voor 3-1, waarna Adrian Kempe de Kings wederom de aansluiting bezorgde: 3-2. In de tweede periode gingen de Oilers er echter serieus overheen: Nick Bjugstad en Zach Hyman scoorden en vroeg in periode drie tekende Bjugstad ook nog voor 6-2, waarna Quinton Byfield's 6-3 weinig meer uit kon halen. Winst voor de Oilers, die dus op matchpoint komen en het in Los Angeles af mogen maken.

Game 6: Zaterdagavond 29 april (tijd nog niet bekend); Los Angeles Kings - Edmonton Oilers

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.