Pence: 'De geschiedenis zal Trump ter verantwoording roepen'

Ex-vicepresident Pence is lange tijd loyaal geweest aan zijn ex-leider Trump. Maar nu haalde hij uit en bekritiseerde het gedrag van de Amerikaanse ex-president tijdens de bestorming van het Capitool als nooit tevoren.

De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zijn voormalige baas Donald Trump bekritiseerd voor zijn gedrag bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 als nooit tevoren. "President Trump zat fout", zei Pence tijdens het Gridiron Dinner met politici en journalisten. "Zijn roekeloze woorden brachten mijn familie en iedereen die die dag in het Capitool was in gevaar."

Pence had op 6 januari 2021 uit hoofde van zijn functie een gezamenlijke zitting met de Senaat en het Huis van Afgevaardigden de winst van Joe Biden moeten certificeren. Trump eiste echter dat Pence de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden ongeldig zou verklaren. Pence weigerde, zich beroepend op de wet.

Nadat Trump zijn aanhangers had opgeroepen om "te vechten als duivels", bestormde een boze menigte het Capitool, waarbij sommigen scandeerden: "Hang Mike Pence!".

Pence: geen recht om verkiezingsuitslag ongedaan te maken
Pence verduidelijkte nogmaals zijn rol in het certificeren van de verkiezingsuitslag. "Ik had geen recht om de verkiezing ongedaan te maken," zei hij. "Ik weet dat de geschiedenis Donald Trump verantwoordelijk zal houden."

Republikeinen blijven tot op de dag van vandaag debatteren over hun standpunt over de bestorming van het Capitool. Sommigen proberen de aanval te bagatelliseren, anderen verspreiden er samenzweringstheorieën over. "Hou jezelf niet voor de gek - wat er die dag gebeurde was een schande," zei Pence als reactie. 

Pence beschouwd als kanshebber voor presidentsnominatie
Pence wordt gezien als een mogelijke kanshebber voor de Republikeinse presidentsnominatie in 2024, maar heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld. Trump daarentegen voert al campagne voor 2024.

Tijdens het Gridiron Dinner drijven politici traditioneel de spot met elkaar, een kans die Pence zich niet voorbij liet gaan. Hij grapte onder meer over geheime documenten die in de privévertrekken van Trump zijn gevonden. "Ik las dat sommige van die geheime papieren die werden ontdekt in Mar-a-Lago in de bijbel van de president zaten. Dat bewijst dat hij absoluut geen idee had waar de documenten waren," zei Pence.