DC Universe gaat van start met eerste hoofdstuk: Gods & Monsters

Nu James Gunn en Peter Safran aan het roer van DC Studios staan wordt het tijd om te gaan bekijken wat voor plannen de heren hebben voor de films en series die ze gaan uitbrengen. Deze week lichtte Gunn een eerste tipje van de sluier op: een nieuwe Superman, een nieuwe Batman, animatie en nieuwe personages.

Gunn, altijd erg actief op social media, gebruikte zijn kanalen om zijn volgers en DC-fans direct toe te spreken en te vertellen over de plannen. Het filmuniversum van DC, dat tot nu toe DC Extended Universe heette, gaat verder onder de naam DC Universe (verwarrend, wat dat is doorgaans de term voor het comics-universum én was korte tijd de naam voor een DC-specifieke streamingdienst van Warner Bros.) en loopt min of meer moeiteloos door vanuit het heden.

Dat heden begint volgende maand met Shazam! Fury of the Gods, dat net als de andere drie films die dit jaar uitkomen, nog voortkomt uit het DCEU. In juni volgt dan het langverwachte The Flash, dat toevallig voor een reset van het filmuniversum zorgt en mooi kan helpen bij het implementeren van de veranderingen. Een nieuwe titel, Blue Beetle, stond ook al een tijdje gepland voor augustus, gevolgd door Aquaman and the Lost Kingdom in december.

So far, so good. Voor Aquaman hebben zowel Michael Keaton als Ben Affleck scènes als Bruce Wayne/Batman opgenomen en hoewel nog niet bekend is of ze ook beiden te zien zullen zijn, zal het DCU sowieso een geheel nieuwe Batman krijgen. Deze Batman zal een grote rol spelen in het eerste hoofdstuk van het DCU, terwijl intussen de Matt Reeves-Batman (gespeeld door Robert Pattinson) zijn gang blijft gaan in een eigen, apart universum (gelabeld onder DC Elseworlds, net als Todd Philips' Joker: Folie à Deux).

De introductie van de nieuwe Bruce Wayne komt in The Brave and the Bold, een film over Bruce en zijn zoon Damian Wayne, die in de comics sinds 2006 de Robin naast Batman is. Deze film zal zich baseren op het werk van Grant Morrison, die Damian als Robin introduceerde en wiens tijd als schrijver van de Batman-comics populair was onder fans.

De eerste DCU-film met een releasedatum is Superman: Legacy, die in juli 2025 verschijnt. James Gunn is deze film momenteel aan het schrijven en hierin zal een nieuwe acteur (dus niet Henry Cavill of Tyler Hoechlin) te zien zijn, als een jongere Clark Kent/Superman. De film wordt echter geen nieuwe origin story. Volgens Gunn is deze film het 'ware begin' van het DCU.

Supermans nichtje Supergirl heeft op tv het podium alweer verlaten en zal dit jaar te zien zijn in The Flash. Ze krijgt daarna echter ook weer haar eigen film: Supergirl: Woman of Tomorrow. De film wordt gebaseerd op de gelijknamige comic van Tom King en zou een nieuwe actrice in de rol kunnen casten (in de tv-serie werd zij gespeeld door Melissa Benoist, in The Flash door Sasha Calle).

Meer onbekende figuren zullen te zien zijn in de films Swamp Thing en The Authority. Het personage Swamp Thing was al kort te zien in de gelijknamige tv-serie voor de streamingdienst DC Universe (in Nederland te zien op HBO Max), dat al snel werd geannuleerd. Nu krijgt hij een film, dat een duister horrorverhaal moet worden. The Authority is een groep superhelden die vinden dat de wereld kapot is en koste wat kost gerepareerd moet worden.

Het DCU heeft ook uitingen op televisie, om precies te zijn op HBO Max. DC volgt daarmee netjes het model dat Marvel al heeft neergezet met films naast series die op Disney+ verschijnen. Naast de series die al in ontwikkeling zijn (zoals een Penguin-serie met Colin Farrell) keert Viola Davis terug als Amanda Waller in Waller. Ze was eerder te zien in de twee Suicide Squad-films en in de tv-serie Peacemaker en hierin vervolgt haar verhaal zich. 

Alle plannen voor Green Lantern-films uit het verleden kun je vergeten (inclusief die ene film die het wel tot in de bioscoop heeft weten te schoppen); de introductie van de nieuwe lanterns zal plaatsvinden in Lanterns, dat focust op Hal Jordan en John Stewart. Deze twee Green Lanterns zullen, True Detective-stijl, een mysterie tegenkomen dat samenhangt met het grotere universum.

Paradise Lost is een tv-serie over Paradise Island, oftewel Themyscira, de thuisbasis van Diana/Wonder Woman. Gunn vergelijkt de serie met Game of Thrones, maar mogelijk alleen om te onderstrepen dat het zich op een eiland afspeelt.

De cultheld Booster Gold, een loser uit de toekomst die toekomsttechniek in het heden gebruikt om er goed uit te zien en een superheld te zijn, krijgt een eigen serie, genaamd Booster Gold.

En de serie Creature Commandos wordt een animatieserie, waarvan sommige personages ook in live-action te zien zullen zijn, en die dan door dezelfde acteurs gespeeld worden. Gunn heeft deze serie al helemaal geschreven.

Daar heeft Gunn het voorlopig bij gehouden. Het eerste hoofstuk bevat nog meer titels, maar die worden later bekend gemaakt.

Met deze bekendmakingen ziet het DCU-schema er de komende tijd zo uit:

DC Universe Chapter 1: Gods & Monsters

titeldatumfilm/serie
Shazam! Fury of the Gods 16 maart 2023 film
The Flash 15 juni 2023 film
Blue Beetle augustus 2023 film 
Aquaman and the Lost Kingdom  december 2023 film 
Superman: Legacy  juli 2025 film 
The Authority onbekend film
The Brave and the Bold  onbekend  film 
Supergirl: Woman of Tomorrow  onbekend  film 
Swamp Thing onbekend  film 
Lanterns onbekend  serie
Booster Gold onbekend  serie
Waller onbekend  serie
Paradise Lost onbekend  serie
Creature Commandos onbekend  serie (animatie)

Overigens verschijnt Joker: Folie à Deux in oktober 2024 en The Batman Part II in oktober 2025. De tv-serie The Flash (te zien op Netflix) begint volgende week aan het negende en laatste seizoen, Superman & Lois (te zien op HBO Max) begint in maart aan het derde seizoen, tegelijk met het eerste seizoen van Gotham Knights (nog geen Nederlands kanaal bekend). Voor de Penguin-serie (HBO Max) is nog geen datum bekend; productie begint naar verluidt deze maand.