Henry Cavill keert toch niet terug als Superman

Hij mocht het zo enthousiast aankondigen van de studio, rond de tijd dat hij als het personage te zien was in Black Adam: Henry Cavill meldde in oktober dat hij definitief terugkeert als de Man of Steel in aankomende DC-films. Maar toen ging het roer om en nu is dat alweer achterhaald.

James Gunn en Peter Safran hebben onlangs in een gesprek met Cavill aangegeven dat hun plannen voor Superman in het nieuwe DC Studios-filmuniversum gaan focussen op een jongere Clark Kent, eentje die nog als enthousiaste reporter in Metropolis werkt. En in die rol is geen ruimte voor Cavill.

"Ik heb net een meeting gehad met James Gunn en Peter Safran", schrijft Cavill op zijn Instagram, "en het is treurig nieuws, allemaal. Ik zal toch niet terugkeren als Superman. Nadat ik door de studio was verteld om mijn terugkeer aan te kondigen, voordat zij werden aangenomen, is dit niet het makkelijkste nieuws, maar zo is het leven. De wisseling van de wacht is iets dat gebeurt en dat respecteer ik. James en Peter hebben een universum om op te bouwen. Ik wens hen en alle betrokkenen veel geluk.

"Voor wie door de jaren heen aan mijn zijde heeft gestaan, we kunnen hier een beetje over rouwen, maar we moeten ons realiseren dat Superman er nog steeds is. Alles waar hij voor staat bestaat nog en de voorbeelden die hij voor ons stelt zijn er ook nog steeds. Mijn beurt om de cape te dragen is voorbij, maar waar Superman voor staat zal nooit verdwijnen. Het is een leuke rit geweest, 'onwards and upwards'."

Gunn schrijft overigens zelf momenteel aan een scenario voor deze nog titelloze Superman-film. Dit zal geen vervanging zijn van het script dat Ta-Nehisi Coates samen met J.J. Abrams aan het ontwikkelen is; die film is nog niet van de baan, wat betekent dat er mogelijk meerdere versies van de superheld op film te zien zullen zijn.

Henry Cavill speelde de rol sinds 2013 in Man of Steel. Hij was daarna te zien in Batman v Superman: Dawn of Justice, twee versies van Justice League en in Black Adam. Zijn versie van Superman maakte een verschijning in Shazam! maar die werd gespeeld door een stand-in. De afgelopen jaren was zijn andere grote rol in The Witcher; hier stopte hij mee rond de tijd dat hij bekendmaakte terug te keren als Superman, al is onduidelijk of die feiten aan elkaar gerelateerd waren.

De enige acteur die momenteel nog actief is in de rol van Superman is nu Tyler Hoechlin. Hij speelt de rol in de tv-serie Superman & Lois, in Nederland te zien bij HBO Max.

Justice League: Superman
Henry Cavill als Superman in Justice League