DC Studios neemt een voorbeeld aan Marvel; James Gunn aan het hoofd

Marvel en DC, grote rivalen maar toch ook weer niet echt, ontlopen elkaar de laatste jaren behoorlijk als het gaat om hun aanwezigheid in de bioscopen. Nu DC's moederbedrijf is gefuseerd tot Warner Bros. Discovery gaat er ook het één en ander veranderen voor DC Films.

Om te beginnen gaat de divisie DC Studios heten, waarmee de gelijkenis met Marvel Studios al wat explicieter wordt. Daarnaast heeft DC mogelijk 'hun Kevin Feige' gevonden in regisseur James Gunn, zo meldt The Hollywood Reporter.

Gunn gaat, samen met producer Peter Safran (met wie hij al langer samenwerkt), leiding geven aan de nieuwe studio. Regisseur Gunn, bekend van de Guardians of the Galaxy-films voor Marvel en The Suicide Squad en Peacemaker voor DC, zal de creatieve leiding nemen en Safran zal zich meer met de zakelijke kant bezighouden.

Het spectrum aan films onder DC is een stuk complexer dan dat van Marvel: met de aankoop van 20th Century Fox door Disney heeft Marvel Studios de rechten op de meeste van hun eigen comics-personages (met als uitzondering Spider-Man en gerelateerde personages, waar Sony over beschikt) en dus kunnen al hun verhalen zich afspelen in één groot filmuniversum. Bij DC zijn er momenteel drie takken: het DC Extended Universe, de Joker-films van Todd Philips en de Batman-films van Matt Reeves. Bovendien is er een verzameling aan tv-series die zich ook allemaal in hun eigen fictieve universa afspelen. 

Binnen DC worden deze universa samen gezien als een multiversum, waar ook hun oudere films en series van de afgelopen decennia onder vallen. Dit maakt het mogelijk om verschillende acteurs die dezelfde rollen hebben gespeeld, toch naast elkaar te kunnen gebruiken in nieuwe verhalen, een methode die Marvel inmiddels ook heeft toegepast in hun meest recente Spider-Man-film. Hoe Gunn het 'hoofduniversum', waarin Superman, Wonder Woman en Batman een rol spelen, zal gaan vormgeven, is logischerwijs nog niet duidelijk. Wel is inmiddels bekend dat Henry Cavill, die sinds 2013 de rol van Clark Kent/Superman speelt, deze rol nog even zal blijven spelen. Hij dook onlangs op in een nieuwe DC-release en maakte afgelopen maandag op zijn Instagram bekend zich de komende tijd vaker in het rood en blauw te zullen steken.

Voordat James Gunn volledig aan de slag kan voor DC Studios moet hij eerst nog een klusje afronden voor Marvel Studios: zijn derde Guardians of the Galaxy is in postproductie en zal in de bioscopen verschijnen in mei 2023. Een holiday special van de filmserie verschijnt eind november op Disney+.