Baanrenner Lavreysen grijpt nét naast eindzege in Champions League

Op de olympische wielerbaan van Londen is het korte seizoen in de Track Champions League, een ijzersterke serie baanwielerwedstrijden, alweer afgerond. Er stond nog één avond op het programma, de vijfde in totaal, waarin de vier klassementen definitief beslist werden.

Scratch vrouwen
Redelijk vroeg gingen twee vrouwen er vandoor: de Australische Chloe Moran en de Canadese Sarah van Dam zouden gaan sprinten om de winst en het was Moran die de volle lading aan punten pakte, voor Van Dam. In het peloton was de Britse Katie Archibald de rapste, voor haar Amerikaanse duurklassementconcurrente Jennifer Valente.

Keirin vrouwen
Shanne Braspennincx, Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw zorgden er voor dat Nederland wéér drie Nederlandse finalistes had, maar dat was net niet goed genoeg voor de winst: Martha Bayona uit Colombia was nét te snel en pakte de winst, voor Braspennincx, Van der Peet en Van de Wouw - Laurine van Riessen ging er in de eerste ronde uit.

Scratch mannen
Tot twee keer toe probeerde een duo weg te rijden, maar in de slotronde werd het gat gedicht door een op stoom gekomen Matthijs Büchli. De Nederlander leek verrassend te winnen, maar dat lukte nét niet: de Brit Mark Stewart kwam er nog overheen en won, voor Büchli en Stewart's landgenoot Oliver Wood. Roy Eefting eindigde als vijftiende.

Sprint mannen
Wéér stonden Harrie Lavreysen en de Australiër Matthew Richardson tegenover elkaar en dit keer was het de Nederlandse olympisch- en wereldkampioen die de winst pakte, en daarmee ook nipt de leiding in het sprintklassement. Jeffrey Hoogland ging er in de halve finales uit.

Afvalkoers vrouwen
De laatste wedstrijd voor het duurklassement, met Archibald en Valente nog als kanshebsters. De Amerikaanse had genoeg aan een top-3-klassering en die kwam er: nadat Maggie Coles-Lyster uit Canada eraf ging waren alleen de twee kemphanen nog over. Archibald pakte de winst, maar Valente ging er met de eindzege in het klassement vandoor.

Afvalkoers mannen
Ook hier de laatste wedstrijd in het duurklassement, waarbij het ging tussen Sebastian Mora Vedri uit Spanje en de Zwitser Claudio Imhof. Büchli sprintte Mora Vedri eraf en verwees de Spanjaard naar plek twee, waarna de Nederlander er zelf uit ging - daarmee was Imhof's eindzege een feit. De Zwitser won de koers niet, want de Brit Oliver Wood was hem in het eindsprintje te snel af, maar dat kon de sympathieke Zwitser weinig meer schelen.

Keirin mannen
Om het sprintklassement te pakken moest Lavreysen vóór Richardson eindigen en dit keer had hij eindelijk hulp van Hoogland. Het werd een werkelijk prachtige finale, waarin Richardson in de allerlaatste centimeters langs Lavreysen naar de winst én de eindzege sprintte. De Duitser Stefan Bötticher werd derde, Hoogland vierde.

Sprint vrouwen
Mathilde Gros had genoeg aan een finaleplek om het sprintklassement te winnen en dat kreeg de Française soepel voor elkaar. In de finale, tevens de afsluiter van het Champions League-seizoen, nam Gros het op tegen Kelsey Mitchell en de Canadese werd in de laatste meters nog geklopt door de Française. Braspennincx ging er in de halve finales uit, Van de Wouw, Van der Peet en Van Riessen in de eerste ronde.