FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 december 2022

AI Picture Gallery #60

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #798

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Engeland voorbij Senegal en treft nu Frankrijk op WK

Engeland heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WK. In de achtste finales tegen Senegal hadden de Engelsen het vooral in de eerste helft lastig tegen de Afrikanen, maar wonnen uiteindelijk wel met 3-0. In de kwartfinale is Frankrijk de tegenstander.

Engeland had het in eerste helft behoorlijk lastig met Senegal. Het Afrikaanse land kreeg ook een aantal mogelijkheden op de score te openen, maar onder meer dankzij een goede redding van de Engelse doelman kwam Senegal niet tot scoren. Waar Senegal hun kansen sloeg Engeland aan het einde van de eerste helft wel toe. Eerst zorgde Jordan Henderson voor de 1-0 en net voor rust maakte de Engelsen ook de 2-0, ditmaal via Harry Kane.

Na rust speelde Engeland een gewonnen wedstrijd zeker nadat Bukayo Saka tien minuten in de tweede helft voor de 3-0 zorgde. De Engelse voetbalploeg speelde daarna de wedstrijd gemakkelijk en kan zich opmaken voor een wedstrijd tegen Frankrijk, die eerder op de dag wisten te winnen van Polen.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Engeland - Senegal op ons WK-forum.

Noren pakken dubbel 1-2'tje op noordse combinatie in Noorwegen

De World Cup in de noordse combinatie is dit weekeinde in actie gekomen in Lillehammer, waar de vrouwen vrijdag en zaterdag hun wedstrijden hadden en de mannen zaterdag en zondag. Wat de winst betreft was vooral zaterdag spannend, maar de strijd om de podiumplaatsen was op beide dagen leuk.

Zaterdag
Jens Lurås Oftebro was weer eens lekker bezig op de schans en pakte de koppositie met zijn sprong, met twee mannen in zijn buurt: de Japanner Ryota Yamamoto en de Oostenrijker Mario Seidl mochten het langlaufen drie en acht seconden na Oftebro beginnen. Topfavoriet Jarl Magnus Riiber uit Noorwegen sprong zich naar plek vier op 22 seconden van zijn landgenoot, met World Cup-leider Julian Schmid uit Duitsland op de zesde plek (+0:35). Gevaar leek verder ook te komen van Jørgen Gråbak uit Noorwegen (+1:25), de Duitser Vinzenz Geiger (+1:26), de Finnen Eero Hirvonen (+1:32) en Ilkka Herola (+1:42) en eventueel Johannes Rydzek uit Duitsland (+1:44).

Na de eerste 2,5 kilometer ronde langlaufen had Oftebro de leiding in handen, terwijl Riiber zich bij Seidl en Yamamoto gevoegd had en op achttien seconden van de leider zat. Halverwege had Riiber zich losgewerkt van de andere twee en opende hij de jacht op Oftebro, maar die sloeg zijn poging zowaar op knappe wijze af. Oftebro pakte een prima zege, Riiber bolde als tweede over de meet en een inmiddels forse groep sprintte voor plek drie - Geiger was daar de beste en kwam knap op het podium, voor Gråbak.

Zondag
Dit keer was Riiber ouderwets de beste op de schans en er waren er maar vier die binnen een minuut van de Noor bleven: Seidl verloor zestien seconden, Oftebro leverde er 28 in en had zo nog wel een goede podiumkans. Seidl's Oostenrijkse landgenoot Franz-Josef Rehrl mocht na 58 seconden vertrokken, kort voor de Fransen Matteo Baud (+1:02) en Laurent Muhlethaler (+1:06). Schmid startte na 1:24 minuten en met Manuel Faisst, Johannes Rydzek, Vinzenz Geiger en Eric Frenzel startte er binnen twee seconden (+1:42-1:43) een volledig Duits kwartet.

Na één ronde was Seidl teruggevallen tot bij Oftebro, maar bij Riiber kwamen ze niet in de buurt. Halverwege waren ze nog steeds samen, inmiddels 44 tellen achter Riiber en 26 seconden voor Muhlethaler, Baud en Rehrl. In de laatste ronde liet Oftebro Seidl staan, terwijl de Oostenrijker de achtervolgers zag naderen. Riiber won met overmacht, Oftebro pakte de tweede plek en Seidl werd nog ingerekend in de laatste meters. Het waren echter niet de Fransen, maar de Duitse locomotieven Geiger en Rydzek die in de allerlaatste meters nog naar plek drie en vier sprintten.

Giroud en Mbappé schieten Franrijk naar kwartfinale WK voetbal

Frankrijk is de derde kwartfinalist op het WK voetbal. Nadat eerder al Nederland en Argentinië zich wisten te plaatsen voor de kwartfinales voegde vandaag Frankrijk zich daarbij. In de achtste finales waren de Fransen met 3-1 te sterk voor Polen.

Na een moeizame eerste helft waar zowel Frankrijk als Polen kansen kreeg voor de openingsgoal kwam 'Les Bleus' vlak voor rust op 1-0 via Olivier Giroud. De Franse spits werkte af op een voorzet van Kylian Mbappé en voor Giroud was het zijn 52ste interlandgoal en is nu alleen recordhouder.

In de tweede helft speelde Frankrijk beter en gaf nog maar weinig weg tegen Polen en een kwartier voor tijd besliste Mbappé de wedstrijd door de 2-0 binnen te schieten. In de blessuretijd maakte de 23-jarige aanvaller ook nog prachtig de 3-0. Dat leek ook de eindstand te worden, maar diep in de extra tijd maakte Robert Lewandowski vanaf de strafschopstip de 3-1.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Frankrijk - Polen op ons WK-forum.

'We zijn naïef geweest over handel met China, nu hebben we deels het nakijken'

Liesje Schreinemacher, de VVD-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking die net terug is van een handelsmissie naar Vietnam en Singapore, zegt begrip te hebben voor de zorgen van Amerika over de nationale veiligheid, strategische afhankelijkheid en de technologische ontwikkeling in China. De minister is momenteel in gesprek met de VS over exportbeperkingen voor goederen zoals machines die chips produceren. Meer hierover bij WNL.

'Achterlijk besluit Verzetsmuseum om term verzetshelden in de ban te doen'

Het Verzetsmuseum maakte onlangs de keuze om de term 'verzetshelden' te wijzigen naar de term 'verzetsmensen'. De achterliggende gedachte daarvoor is dat "mensen heldhaftig kunnen zijn, maar niemand voor honderd procent een held is", zo vertelde columnist en historicus Zihni Özdil bij WNL Op Zondag.

"Een aantal mensen hebben in de tweede wereldoorlog hun nek uitgestoken voor onze Joodse landgenoten. En die mensen zouden dan nu geen held  meer zijn?” aldus Özdil. "Hoe haalt men het in hun hoofd om Hannie Schaft geen held meer te noemen?"

Van der Poel demonstreert zijn klasse in wereldbeker veldrijden

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekercross van Antwerpen op zijn naam geschreven. De 27-jarige Nederlander was in de Scheldecross duidelijk te sterk voor de tegenstand. Hij won met een kleine halve minuut voorsprong op Wout van Aert en Europees kampioen Michael Vanthourenhout werd derde.

Op het strand van Sint-Anneke in Antwerpen stonden vandaag voor het eerst de grote drie aan de start (Mathieu van der Poel, Wout van Aert en wereldkampioen Tom Pidcock). Van Aert, die vandaag zijn rentree maakte in het veld, had de beste start en werd al snel gevolgd door Van der Poel. Pidcock kende een slechte start en zou nooit voor winst meedoen in Antwerpen.

Van Aert nam grotendeels de eerste ronde voor zijn rekening, maar in de tweede ronde toonde toonde Van der Poel zijn klasse. De 27-jarige Nederlander trok in het begin van de tweede ronde eens hard door en niemand kon hem volgen. Van der Poel bouwde daarna stelselmatig zijn voorsprong uit en zou uiteindelijk met een kleine halve minuut op Van Aert. Europees kampioen Michael Vanthourenhout legde beslag op de derde plaats en hield daarbij net wereldbekerleider Laurens Sweeck af. Lars van der Haar voltooide de top vijf.

Results powered by FirstCycling.com

Russische bevolking steunt oorlog in Oekraïne aanzienlijk minder

Volgens de Britten zal Poetin het steeds moeilijker krijgen om de oorlog in Oekraïne tegenover het eigen volk te rechtvaardigen. Dat blijkt uit de dagelijkse intelligence-update van het Ministerie van Defensie in Londen over de oorlog in Oekraïne.

"Aangezien het onwaarschijnlijk is dat Rusland de komende maanden significante successen op het slagveld zal boeken, zal het voor het Kremlin waarschijnlijk steeds moeilijker worden om zelfs maar de stilzwijgende goedkeuring van de bevolking te krijgen", aldus de verklaring.

Volgens de Britten blijkt uit gelekte gegevens van Russische autoriteiten dat nu nog maar een kwart van de bevolking in Rusland achter de aanvalsoorlog in Oekraïne staat. Aan het begin van de oorlog was dat nog 80 procent. Door de gedeeltelijke mobilisatie in september raakt de oorlog veel meer mensen.

Volgens NASA heeft Rusland voor miljarden Oekraïense tarwe geoogst

Volgens een schatting van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft Rusland dit jaar voor ongeveer een miljard dollar aan tarwe geoogst uit Oekraïense velden.

In de door Rusland gecontroleerde gebieden van Oekraïne was er ongeveer 5,8 miljoen ton tarwe, zei 'Nasa Harvest', het voedselzekerheids- en landbouwprogramma van NASA. Het gebruikt satellietgegevens en modellering voor zijn schattingen.

NASA gaf ook aan dat er dit jaar in totaal ongeveer 26,6 miljoen ton tarwe werd geoogst op Oekraïens grondgebied, ondanks de oorlog. Dit is minder dan de recordoogst van 33 miljoen ton in 2020, maar dicht bij het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Bobsleeër Friedrich slaat wéér dubbelslag, drie uit vier voor Duitsland

De World Cup bobsleeën streek deze week neer in het Amerikaanse Park City en op de olympische baan van 2002 stonden weer vier mooie wedstrijden op het programma. Men heeft hierna een weekje rust, alvorens in actie te komen in Lake Placid, eveneens in de VS.

Monobob vrouwen
Na de eerste run was het bijzonder spannend: de Amerikaanse Kaillie Humphries ging aan de leiding, maar zowel Lisa Buckwitz als haar Duitse landgenote Laura Nolte stonden op slechts 0,04 seconden. Ook de Zwitserse Melanie Hasler zat er met 0,15 seconden nog goed bij, net als de Canadese Cynthiah Appiah (+0,15).

In run twee wist Appiah haar positie in elk geval ruimschoots vast te houden, waarna Hasler 0,26 seconden achter de Canadese terecht kwam. Ook Nolte haalde het niet: ze kwam één honderdste van een seconde tekort, waarna Buckwitz het met 0,02 seconden juist wél haalde tegenover Appiah. Humphries mocht het afmaken en deed dat met grote overtuiging: een baanrecord en winst met 0,31 seconden, voor Buckwitz en Appiah.

Tweemansbob mannen
De Britten begonnen goed: Brad Hall en remmer Taylor Lawrence zetten de toon, terwijl Michael Vogt en Sandro Michel uit Zwitserland op zes honderdsten van een seconde volgden. Achter hen stond de hele Duitse armada: Francesco Friedrich met Thorsten Margis (+0,15), Christoph Hafer en Matthias Sommer (+0,29) en Johannes Lochner met Candy Bauer (+0,32).

In de tweede run verstevigde Lochner op overtuigende wijze zijn positie en daar was Hafer niet tegen opgewassen: 0,07 seconden achter zijn landgenoot. De doorgaans zo dominante Friedrich had er uiteraard geen moeite mee en pakte met 0,40 seconden de leiding over, met twee teams te gaan. Vogt nestelde zich op 0,32 seconden tussen de Duitsers, waarna het aan Hall was. De Britse marinier had net de snelheid niet en moest genoegen nemen met plek twee op 0,26 seconden, achter Friedrich en voor Vogt.

Tweemansbob vrouwen
Duitsland boven op het Amerikaanse ijs, met de snelste tijd in run één voor Kim Kalicki en remster Leonie Fiebig, op 0,08 seconden gevolgd door Laura Nolte en Lena Neunecker. Thuisfavorieten Kaillie Humphries en Jasmine Jones volgden op 0,17 seconden en met Lisa Buckwitz en Neele Schuten stond er op 0,25 seconden ook een derde Duitse slee in de top-4 - de rest, aangevoerd door de Canadese slee van Bianca Ribi en Niamh Haughey, volgde al op meer dan een halve seconde van Kalicki.

Ribi hield de positie in elk geval vast, waarna de strijd om de winst echt kon beginnen. Dat begon met Buckwitz, die met 0,54 seconden de leiding pakte, waarna Humphries daar weer negen honderdsten onderdoor dook. Nolte ging met hetzelfde verschil onder de tijd van Humphries door en dus was een Duitse zege zeker, met Kalicki te gaan. Die maakte samen met Fiebig indruk en pakte met 0,23 seconden voorsprong de zege, voor Nolte en Humphries.

Viermansbob mannen
De Duitsers domineerden het veld in de eerste run, met een voltallige top-3: het team van Francesco Friedrich stond bovenaan, Johannes Lochner en zijn kompanen volgden op 0,18 seconden en het door Christoph Hafer aangevoerde kwartet stond op 0,20 seconden. De Britse slee van Brad Hall zat er met 0,23 seconden wel prima bij, net als Markus Treichl en zijn Oostenrijkse team (+0,24).

In run twee kwam Treichl met zijn team 0,19 seconden achter de Zwitserse slee van Michael Vogt terecht, waarna Hall met 0,02 seconden wél net voor de Zwitsers bleef. Hafer en co waren nog eens drie honderdsten sneller en daarmee was zijn eerste World Cup-podium alvast een feit. Lochner hield zijn plek echter vast, hij was welgeteld één honderdste sneller, met alleen Friedrich te gaan. Daar stond uiteraard weer geen maat op en met Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller in de slee pakte hij met 0,23 seconden de winst.

Autoloze dagen voor elektrische auto's in de maak

Wegens angst voor stroomuitval, oppert Zwitserland om autoloze dagen in te voeren als Duitsland en Frankrijk niet genoeg vermogen kunnen leveren aan het land. Het betreft dan een soort lock-down op elektrisch rijden en een oplaadverbod tijdens de schaarste.

Hoewel Zwitserland een van de milieuvriendelijkste manieren (watervalkracht) van stroomopwekking heeft, is dat kennelijk tijdens de winterperiode niet genoeg. Het land importeert dan veel uit Duitsland en Frankrijk. Dat Frankrijk de atoomcentrales gaat sluiten en Duitsland in die periode niet genoeg reserve kan opwekken middels windkracht, geeft grote onrust.

Nuchtere mensen gezocht!

Hallo allemaal!

Toch is het vrij lastig om niet af en toe een kleine bijdrage te leveren.

Bij deze is het voor winterliefhebbers volstrekt verboden om hier commentaar op te leveren.

Er zijn figuren op Neerlands bekendste weerforum die monumenteel echt kunnen 'genieten' van het huidige weerbeeld. Dan ben je echt compleet geschift of een professionele troll wat mij betreft. Qua temperatuur kan ik mij daar nog wel iets bij voorstellen dat je blij bent dat het niet extreem zacht is, maar dat je gewoon 'intens' kan genieten dat de zon volledig verstek laat gaan en dat je daar dan blij van wordt... dan heb je professionele hulp nodig. 

Zo zijn winters nu eenmaal in ons land. Is het eens een keer rond normaal of iets te koud,  dan is het bewolkt met een vrij stevige O-NO wind.. dan heeft niemand er wat aan. Helder, zonnig en koud vriezend weer maakt mensen veel gelukkiger, en zelfs ik kijk daar naar uit als zomerliefhebber, helaas is dat klimatologisch niet zo 1,2,3 in kannen en kruiken in ons land. Over sneeuw nog maar te zwijgen. Wij krijgen meestal de versie zoals de afgelopen dagen met een enkele uitzondering daar gelaten. Dat mensen op dat forum dit weerbeeld kunnen toejuichen betreur ik dus ten zeerste.

Ook ik trek er vandaag niet op uit, en dan moet het echt te dol zijn buiten.  

Bij deze een paar foto's hoe het wel en niet zou moeten. De westkant was die dag onrustig, maar stabiel, terwijl de andere kant buitengewoon actief was. De mogelijkheid tot een windhoos was er zeker toen, en in Hoofddorp ook gesignaleerd. Amsterdam zag uit de linkercel toen wit van de hagel.  

Kortom, liefhebbers van het huidige weer zijn verboden om op deze post te reageren.  

( Satire

Ja&nee (Foto: Stephan5)
Ja&nee (Foto: Stephan5)

Ja&nee2 (Foto: Stephan5)

Gewoon saai (Foto: Stephan5)
Gewoon saai (Foto: Stephan5)

Van Empel verslaat Pieterse in wereldbeker veldrijden

Fem van Empel heeft voor de vijfde keer dit seizoen een wereldbekerwedstrijd in het veldrijden gewonnen. De 20-jarige veldrijdster won voor Puck Pieterse, die de laatste twee wereldbekercrossen had gewonnen. Shirin van Anrooij maakte het podium vol in Antwerpen.

Vanuit de start hadden Puck Pieterse en Fem de Empel de beste start. De twee 20-jarige Nederlandse veldrijdsters sloegen al snel een klein gaatje op Shirin van Anrooij, de eerste achtervolgster. Van Anrooij leek het gaatje te dicht te rijden naar de kop, maar na een valpartij moest ze de twee laten gaan.

Pieterse en Van Empel zou de winst onder elkaar uit maken. In de eerste twee rondes maakte Pieterse de minste fouten op het strand van Sint-Anneke, maar telkens kwam Van Empel terug, waarna de wereldbekerleidster na een lange loopstrook het verschil maakte met Pieterse. In de laatste twee rondes bouwde Van Empel haar voorsprong telkens wat uit en zou met een halve minuut voorsprong winnen. Pieterse werd tweede, en Van Anrooij werd op ruim één minuut derde in Antwerpen.

Results powered by FirstCycling.com

Skiër Kilde daalt íets harder af dan Odermatt, Goggia wint in Lake Louise

De beste alpineskiërs ter wereld zijn dit weekeinde in Noord-Amerika, waar een paar snelle wedstrijden afgewerkt worden. Zaterdagavond kwamen de mannen in het Amerikaanse Beaver Creek in actie op de afdaling, de vrouwen gingen in het Canadese Lake Louise naar beneden voor eveneens een afdaling.

Mannen
Romed Baumann opende het bal en liet een op het oog prima run zien, hoewel de tijd van de Duitser gelijk daarna met twee tienden werd verbeterd door de Canadees James Crawford. Die ging heel even aan de leiding, tot Aleksander Aamodt Kilde als zesde naar beneden kwam en met 0,79 seconden de eerste plek in handen nam.

Na de Noor waren er nog wat gevaarlijke mannen, vooral Marco Odermatt deed een serieuze poging om Kilde's tijd aan te vallen. De Zwitser kwam net tekort en gaf aan de finish uiteindelijk zes honderdsten van een seconde toe, goed voor plek twee. Crawford hield zijn derde plek en zo zijn tweede podium ooit wel vast: Matthias Mayer en Vincent Kriechmayer uit Oostenrijk kwamen 0,01 en 0,15 seconden tekort en verwezen Baumann naar plek zes.

Vrouwen
De Zwitserse Johana Hählen was de eerste met een zeer snelle run, maar het duurde niet lang voor ze van de troon gestoten werd: landgenote Corinne Suter dook er 0,21 seconden onderdoor en mocht plaats nemen op de hot seat. Daar kon ze wachten tot Sofia Goggia naar beneden kwam, want de Italiaanse was weer eens erg rap bezig: met vooral een geweldig onderste deel haalde ze 0,37 seconden van Suter's tijd af.

Na Goggia leek alleen Ilka Stuhec nog even in de buurt te komen, maar de Sloveense strandde op 0,96 seconden. Toch was het nog niet klaar: Nina Ortlieb maakt deze week na bijna twee jaar blessureleed haar comeback en deed dat met een geweldige afdaling, waarin ze op 0,34 seconden de tweede plek pakte, haar derde World Cup-podium ooit - Suter werd derde.

FOK! Wat een weer: bewolkt maar droog

winterbanner

Goede morgen!

We krijgen vandaag net zo'n dag als gister. Wel is de bewolking wat zwaarder maar blijft het droog. Ook de temperatuur is met 2 graden boven het vriespunt hetzelfde. Dat zal de temperatuur op de meeste plaatsen ook blijven. Morgen blijft het niet droog, door de noordoosten wind kan de regen of natte sneeuw vervelend koud aanvoelen. Wel is dde temperatuur een paar graden minder koud.

Daarna blijft de vorst even weg, van het weekend zal er weer sprake zijn van nachtelijke vorst. 

Het was onlangs een rustige dag in de Oude Haven in Zaandam (Foto: DJMO)
Het was onlangs een rustige dag in de Oude Haven in Zaandam (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Langlaufer Klæbo veel te sterk, ook Ribom wint opnieuw in sprint

In het Noorse Lillehammer is de World Cup langlaufen in volle gang en zaterdag stonden er weer spannende wedstrijden op het programma. Dit keer ging het om sprints en wel in de vrije stijl, wat een prima middagje langlaufen opleverde in het koude Noorwegen.

Vrouwen
Met Emma Ribom, Johanna Hagström en Maja Dahlqvist was het weer een deels door Zweden gedomineerde finale, waarin ook de Noorse Tiril Udnes Weng, Victoria Carl uit Duitsland en de Amerikaanse Jessie Diggins van de partij waren. Hagström voerde vroeg het tempo aan, maar kon dat niet volhouden en werd zesde, maar landgenote Ribom was de sterkste in de laatste meters. Dahlqvist kwam enkele centimeters tekort en werd tweede, voor Weng, die Diggins achter zich hield - Carl was ook al afgehaakt en werd vijfde.

Mannen
Federico Pellegrino uit Italië en de Zweed Edvin Anger waren de enige niet-Noren in de finale: Ansgar Evensen, Pål Golberg, Even Northug en Johannes Høsflot Klæbo stonden er ook nog in. Echt spannend werd het uiteindelijk niet eens, want Klæbo was een klasse apart en trok de winst overtuigend naar zich toe, voor Pellegrino en Northug. De jonge Anger, Golberg en Evensen grepen naast de podiumplaatsen.

Biatleet Bø pakt indrukwekkende zege, Hauser verrassend de sterkste

Tijdens de World Cup biatlon in het Finse Kontiolahti zijn zaterdag de voorlaatste wedstrijden afgewerkt. De sprints stonden op het programma, tien kilometer voor de mannen en 7,5 voor de vrouwen, met twee schietbeurten - een misser levert een strafrondje op.

Mannen
De Zweed Sebastian Samuelsson kwam vroeg in actie en hield het bij één misser, waardoor zijn tijd er uitstekend uit leek te zien. Ondertussen was Sturla Holm Lægreid echter nog wat beter onderweg: de Noor trof alle schijven en was aan de finish 26 seconden sneller dan Samuelsson, ongeveer de tijd die nodig is voor een strafronde.

Lægreid's tijd bleef een tijdje staan, maar vervolgens moest hij toekijken hoe zijn Noorse kopman Johannes Thingnes Bø tóch vroeg in topvorm bleek te zijn: ondanks een misser was de razendsnelle Noor nog eens 10,5 seconden sneller. Lægreid mocht zijn tweede plek wel behouden, de eveneens foutloze Duitser Roman Rees kwam op 28,8 seconden het dichtst in de buurt en stootte Samuelsson zo nog naar plek vier.

Vrouwen
Lisa Vittozzi kwam als derde in actie en de Italiaanse, die vorig seizoen vreselijk veel problemen had op de schietbaan, deed het erg goed: één misser, daar bleef het bij. Haar rappe tijd hield lang stand, alleen de verrassende Canadese Emma Lunder kwam met haar tien treffers in de buurt, maar zij was wel acht seconden te langzaam.

Een tijdje later moest Vittozzi's tijd er dan toch echt aan geloven. Lisa Theresa Hauser schoot foutloos en de Oostenrijkse had genoeg tempo op de ski's om met 17,3 seconden de leiding over te nemen. Vittozzi kon echter wel opgelucht ademhalen: plek twee bleef in haar bezit. Lunder's podiumplek viel wel in duigen, want de Zweedse Linn Persson was op 24,2 seconden van Hauser nog een ruime seconde te rap voor de Canadese, die Anna Weidel uit Duitsland dan weer wel nét achter zich hield.

Baanrenner Lavreysen grijpt nét naast eindzege in Champions League

Op de olympische wielerbaan van Londen is het korte seizoen in de Track Champions League, een ijzersterke serie baanwielerwedstrijden, alweer afgerond. Er stond nog één avond op het programma, de vijfde in totaal, waarin de vier klassementen definitief beslist werden.

Scratch vrouwen
Redelijk vroeg gingen twee vrouwen er vandoor: de Australische Chloe Moran en de Canadese Sarah van Dam zouden gaan sprinten om de winst en het was Moran die de volle lading aan punten pakte, voor Van Dam. In het peloton was de Britse Katie Archibald de rapste, voor haar Amerikaanse duurklassementconcurrente Jennifer Valente.

Keirin vrouwen
Shanne Braspennincx, Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw zorgden er voor dat Nederland wéér drie Nederlandse finalistes had, maar dat was net niet goed genoeg voor de winst: Martha Bayona uit Colombia was nét te snel en pakte de winst, voor Braspennincx, Van der Peet en Van de Wouw - Laurine van Riessen ging er in de eerste ronde uit.

Scratch mannen
Tot twee keer toe probeerde een duo weg te rijden, maar in de slotronde werd het gat gedicht door een op stoom gekomen Matthijs Büchli. De Nederlander leek verrassend te winnen, maar dat lukte nét niet: de Brit Mark Stewart kwam er nog overheen en won, voor Büchli en Stewart's landgenoot Oliver Wood. Roy Eefting eindigde als vijftiende.

Sprint mannen
Wéér stonden Harrie Lavreysen en de Australiër Matthew Richardson tegenover elkaar en dit keer was het de Nederlandse olympisch- en wereldkampioen die de winst pakte, en daarmee ook nipt de leiding in het sprintklassement. Jeffrey Hoogland ging er in de halve finales uit.

Afvalkoers vrouwen
De laatste wedstrijd voor het duurklassement, met Archibald en Valente nog als kanshebsters. De Amerikaanse had genoeg aan een top-3-klassering en die kwam er: nadat Maggie Coles-Lyster uit Canada eraf ging waren alleen de twee kemphanen nog over. Archibald pakte de winst, maar Valente ging er met de eindzege in het klassement vandoor.

Afvalkoers mannen
Ook hier de laatste wedstrijd in het duurklassement, waarbij het ging tussen Sebastian Mora Vedri uit Spanje en de Zwitser Claudio Imhof. Büchli sprintte Mora Vedri eraf en verwees de Spanjaard naar plek twee, waarna de Nederlander er zelf uit ging - daarmee was Imhof's eindzege een feit. De Zwitser won de koers niet, want de Brit Oliver Wood was hem in het eindsprintje te snel af, maar dat kon de sympathieke Zwitser weinig meer schelen.

Keirin mannen
Om het sprintklassement te pakken moest Lavreysen vóór Richardson eindigen en dit keer had hij eindelijk hulp van Hoogland. Het werd een werkelijk prachtige finale, waarin Richardson in de allerlaatste centimeters langs Lavreysen naar de winst én de eindzege sprintte. De Duitser Stefan Bötticher werd derde, Hoogland vierde.

Sprint vrouwen
Mathilde Gros had genoeg aan een finaleplek om het sprintklassement te winnen en dat kreeg de Française soepel voor elkaar. In de finale, tevens de afsluiter van het Champions League-seizoen, nam Gros het op tegen Kelsey Mitchell en de Canadese werd in de laatste meters nog geklopt door de Française. Braspennincx ging er in de halve finales uit, Van de Wouw, Van der Peet en Van Riessen in de eerste ronde.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
review
Destiny 2: The Final Shape
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
©FOK.nl e.a.