Brons en drie keer zilver Nederlandse vloot op WK roeien

Op het wereldkampioenschap roeien in Racice komen zaterdag vijf Nederlandse boten in actie in de finales van de diverse olympische onderdelen. Alle vijf lijken ze in elk geval kans te maken op medailles, de een uiteraard meer dan de ander. Een en ander is hier live te kijken.

Vrouwen twee-zonder
Ymkje Clevering en Veronique Meester maakten goede kans op een medaille en dat maakten ze volledig waar. Olympisch- en tweevoudig wereldkampioenen Grace Prendergast en Kerri Gowler uit Nieuw-Zeeland waren een maatje te groot, maar Clevering en Meester roeiden ijzersterk naar WK-zilver. Brons was er voor Madeleine Wanamaker en Claire Collins namens de VS.

Mannen twee-zonder
Marius Cozmiuz en Sergiu Bejan pakten vorige maand goud op het EK, voor de Britten Oliver Wynne-Griffith/Thomas George en de Spanjaarden Jaime Canalejo/Javier Garcia-Ordoñez. De Roemeense boot speelde opnieuw een hoofdrol en ook dit keer was er goud voor Cozmiuc en Bejan, na een fraai duel met de Spanjaarden. Die pakten zilver, de Britten roeiden naar het brons. Bjorn van den Ende en Nelson Ritsema moesten het doen met een vierde plek in de C-finale.

Vrouwen lichte dubbel-twee
Emily Craig en Imogen Grant wonnen al regelmatig prijzen met de Britse boot, waaronder EK-goud vorige maand. Daar voegden ze in Tsjechië een wereldtitel aan toe: de Amerikaanse boot van Mary Reckford en Michelle Sechser werd ruim verslagen, brons was er voor de Ierse boot van Aoife Casey en Margaret Cremen.

Mannen lichte dubbel-twee
Fintan McCarthy en Paul O'Donovan zijn de regerend olympisch kampioenen, wereldkampioenen en Europees kampioenen en daar kwam een nieuwe wereldtitel bij. Het Ierse duo begon relatief rustig, maar roeide de rest vervolgens overtuigend naar huis. Zoals zo vaak was het zilver voor Pietro Ruta en Stefano Oppo uit Italië, dit keer voor de bronzen Oekraïners Stanislav Kovalov en Igor Khmara.

Vrouwen vier-zonder
Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermine Drenth en Tinka Offereins zaten er vanaf het begin al goed bij, hoewel ze - achter de Britse boot - met China en Australië streden om de posities. Een zeer sterk eindschot hielp Nederland naar het zilver, voor de Australische boot en achter het Britse kwartet Heidi Long, Rowan McKellar, Samantha Redgrave en Rebecca Shorten.

Mannen vier-zonder
Ralf Rienks, Ruben Knab, Sander de Graaf en Rik Rienks begonnen sterk aan de wedstrijd, hoewel al vrij snel duidelijk werd dat de strijd om goud vooral tussen de Britse en Australische boten zou gaan. Dat was ook het geval en met een ijzersterke eindsprint ging het goud naar het Britse kwartet William Stewart, Samuel Nunn, David Ambler en Frederick Davidson, voor Australië en het bronzen Nederlandse viertal.

Vrouwen dubbel-vier
China won goud op de Olympische Spelen en het vorige WK en ook nu waren ze favoriet. Chen Yunxia, Zhang Ling, Lyu Yang en Cui Xiaotong maakten die rol waar, maar Nederland kwam in de slotfase nog knap in de buurt. Het eindschot van Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis was net niet genoeg en Nederland pakte het zilver, voor de Britse boot.

Mannen dubbel-vier
Het onderdeel waarop Nederland olympisch- én wereldkampioen is, maar wel met een geheel ander kwartet. Jan van der Bij, Simon van Dorp, Stefan Broenink en Finn Florijn kwamen in de WK-finale nét wat tekort en moesten genoegen nemen met de vierde plek, vlak achter Italië. Het goud was voor de Polen Dominik Czaja, Mateusz Biskup, Miroslaw Zietarski en Fabian Baranski, die de Britse boot nipt van zich af hielden.