Marvel Studios onthult Phase 5 en 6 op Comic-Con International

Voor het eerst in drie jaar vindt op dit moment in San Diego weer Comic-Con International plaats, het evenement waar alle liefhebbers van alle vormen van popcultuur halsreikend naar uitkijken, al is het maar omdat de grote filmstudio's de conventie gebruiken om nieuwe bekendmakingen te doen. Nadat Warner Bros. de trailers van nieuwe films bekend maakte was het de beurt aan Marvel Studios die de fans vertelde wat er de komende drie jaar verwacht kan worden.

Kevin Feige, die al jaren verantwoordelijk is voor hoe het Marvel Cinematic Universe eruit ziet, trakteerde fans op nieuwe beelden en kondigde onder andere twee nieuwe Avengers-films aan, die beide in hetzelfde jaar uitkomen. De films zijn de afsluiter van Phase 6, en die fase is de afsluiter van wat nu The Multiverse Saga wordt genoemd (Phase 1 t/m 3 heten gezamenlijk The Infinity Saga).

Phase 5

Maar eerst Phase 5. Die begint ná Black Panther: Wakanda Forever (te verschijnen in november) met het al eerder aangekondigde Ant-Man and the Wasp: Quantumania in februari 2023. Feige toonde de trailers voor beide films, plus Guardians of the Galaxy vol. 3 (met een eerste blik op Adam Warlock) en de in augustus te verschijnen Disney+-serie She-Hulk: Attorney at Law, die wordt gezien als een sitcom. 

De trailer voor Wakanda Forever onthulde en bevestigde de aanwezigheid van Namor the Sub-Mariner. De film introduceert bovendien Riri Williams, die later in een eigen serie (Ironheart) te zien is. In die voor Quantumania werd verteld dat Scott Lang na de gebeurtenissen in Endgame een boek heeft geschreven (misschien gerelateerd aan zijn podcast, zoals te zien in Ms. Marvel?). De film zou de eerste verschijning van Jonathan Majors zijn als Kang, maar hem zagen we vorig jaar natuurlijk al in Loki. Zijn rol in latere films is ook bevestigd.

Qua films bevat phase 5 na The Marvels, dat over een jaar verschijnt, ook de nieuwe Blade met Mahershala Ali. Hij verscheen in 2019 als verrassing op het podium van Hall H en nu weten we dat die film in november 2023 te zien zal zijn. Anthony Mackie, die vorig jaar in The Falcon en the Winter Soldier de nieuwe Captain America werd, zal in mei 2024 te zien zijn in Captain America: New World Order. Phase 5 wordt afgesloten door Thunderbolts, een film die gezien mag worden als de MCU-versie van DC's Suicide Squad.

Naast de reeds bekende Disney+-titels, zoals Secret Invasion, Echo, een nieuw seizoen voor What If...? en een spin-off-serie voor Agatha Harkness maakte Marvel bekend dat Charlie Cox en Vincent D'Onofrio, die samen te zien waren in de Netflix-serie Daredevil (die inmiddels verhuisd is naar Disney+) en onlangs voorbij kwamen in andere MCU-titels, opnieuw hun rollen zullen spelen in Daredevil: Born Again, een serie van 18 afleveringen, te verschijnen in het tweede kwartaal van 2024.

Phase 6

Over phase 6 heeft Marvel vooralsnog veel minder te melden, maar er zijn nog andere Hall H-panels in de komende jaren om daar meer over uit te weiden. Er zijn geen series specifiek voor deze fase aangekondigd (maar er zijn series bekend die nog niet in phase 5 geplaatst zijn, dus we zouden wat gokjes kunnen doen), en slechts drie films.

Die drie films zijn wel meteen eye catchers. Natuurlijk is daar de nieuwe Fantastic Four, over een groep personages waarvan de rechten jarenlang bij filmstudio FOX lagen, die daarmee een handvol films heeft gemaakt die allemaal niet geweldig zijn ontvangen. De nieuwe versie verschijnt in november 2024. Nadat Jon Watts het project verliet is er nog geen nieuwe regisseur bekend.

De andere twee films zijn beide Avengers-films, te verschijnen in het jaar daarop. Dat betekent dat we in totaal een gat van zes jaar hebben tussen Avengers: Endgame en Avengers: The Kang Dynasty, zoals de vijfde film heet. Hiervoor is nog maar heel weinig bekend; geen regisseur en ook niet wie op dit punt in de MCU-tijdlijn onderdeel zijn van het Avengers-team. Eigenlijk is, dankzij de titel, alleen bekend dat Jonathan Majors de rol van Kang opnieuw zal vertolken, wat bevestigt dat hij inderdaad in zekere zin een opvolger is voor Thanos.

De zesde Avengers-film komt vervolgens weer heel kort op de vijfde; The Kang Dynasty verwachten we in mei 2025 en Avengers: Secret Wars al in november 2025. De titel Secret Wars gonst al een tijdje over het internet en is dus nu bevestigd. Ook hierover is verder nog niets bekend.

Logo Avengers: The Kang Dynasty

Overzicht Phase 5 + 6

De releasedata voor de series zijn niet exact bekend, dus de uiteindelijke volgorde kan nog afwijken. Natuurlijk worden aanvullende films en serie voor 2024 en 2025 later nog bekend gemaakt, dus dit schema is sowieso incompleet.

titeldatumfilm/serie
Ant-Man and the Wasp: Quantumania februari 2023 film
What If...? (2) begin 2023 serie
Guardians of the Galaxy Vol. 3 mei 2023 film
Secret Invasion Q2 2023 serie
The Marvels juli 2023 film
Echo Q3 2023 serie
Loki (2) Q3 2023 serie
Ironheart Q3 2024 serie
Blade november 2023 film
Agatha: Coven of Chaos Q4 2023 serie
Daredevil: Born Again Q2 2024 serie
Captain America: New World Order mei 2024  film
Thunderbolts juli 2024 film
Fantastic Four november 2024 film
Avengers: The Kang Dynasty mei 2025 film
Avengers: Secret Wars november 2025 film